Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.03.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Manevar nije prst u oko NATO

Vojska Srbije prvi put će učestvovati na vojnoj vežbi Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnom savezu, zamišljenom kao pandan NATO-u, čiju okosnicu čini Ruska Federacija (RF).

M. Karović
Srbi dolaze prvi put na vežbe ODKB (Foto: Arhiva)


Manevri su zakazani za septembar u Kazahstanu, jednoj od država članica ODKB-a. Učetvovaće više od 1.500 vojnika različitih rodova, dok će Srbiju, koja je do sada bila samo posmatrač, predstavljati inžinjerijska jedinica.

Kao i u prethodnim slučajevima, kada je Srbija pravila zajedničke vojne vežbe sa ruskom vojskom i ovaj vojni manevar sa državama ODKB-a nametnuo je pitanje: šta će na to reći NATO?

Vladan Živulović, predsednik Atlanskog saveta Srbije, smatra da učešće srpske vojske na manevrima u Kazahstanu Zapadna vojna alijansa neće doživeti kao prst u oko.

- Ne vidim razlog da učešćem u ovim manevrima možemo dodatno da pogoršamo odnos sa NATO-om koji je sasvim dobar. Nekoliko puta su najviši zvaničnici Alijanse izjavljivali da od Srbije zavisi hoće li ili ne da uđe u NATO i da je niko na to neće terati. Dakle, imamo odrešene ruke - komentariše Živulović, primećujući da "ako uzimamo krševe iz Rusije nema razloga da ne vežbamo s njima".

Mediji ćute o Alijansi

Katarina Đokić primećuje da se zbog toga što se u srpskim medijima više piše o vojnoj saradnji sa RF stiče utisak da je ona većeg obima nego ona sa Alijansom. Razlog zašto domaći mediji ignorišu akcije sa zapadnim vojnim savezom mogao bi da leži u rezultatima istraživanja javnog mnjenja koja nedvosmisleno ukazuju na rusofilstvo prosečnog građanina Srbije.

- Naše istraživanje iz januara ove godine pokazalo je da se 46 odsto građana protivi bilo kakvoj saradnji sa NATO-om, dok jedna četvrtina podržava saradnju u okviru Partnerstva za mir. Na drugoj strani, oko polovine građana podržava sadašnji nivo saradnje sa Rusijom, a još jedna četvrtina je čak za veći stepen saradnje - navodi istraživačica BCBP-a.

Srbija je kao zvanično vojno neutralna zemlja kroz program Partnerstva za mir dosegla najviši mogući nivo saradnje sa NATO tzv. IPAP, koji može da ima jedna država nečlanica. Kada su srpski zvaničnici dovedeni u situaciju da se "pravdaju" zbog vojnih vežbi sa Rusima, najuverljiviju argumentaciju je dao ruski ambasador Aleksandar Čepurin 2015. godine, navodeći "da je Srbija sa Rusijom imala samo dve, a sa NATO 22 vežbe".

To nam potvrđuje i Katarina Đokić, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

- U periodu od 2013. do 2016. Srbija je imala više od 20 zajedničkih aktivnosti sa NATO-om ili pojedinim članicama Alijanse, ne računajući tu samo vojne vežbe nego i neke druge oblike saradnje u oblasti bezbednosti. Na drugoj strani, u tom periodu je bilo manje od deset zajedničkih aktivnosti sa RF - navodi Đokić.

Ona smatra da najavljeni manevar u Kazahstanu neće predstavljati neki veći zaokret Beograda prema ODKB već da se više radi o pokušajima vojno neutralne Srbije da nađe balans u odnosima sa Briselom, na jednoj, i sa Moskvom, na drugoj strani.

Pored Rusije, vojno-politički savez ODKB čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online