Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.03.2017.
12:35
Vestionline A

Užas u zatvoru: Zatvorenica pokušala samoubistvo, čuvarke se kladile u sendvič

Janika Edmond (25) pokušala je da oduzme vlastiti život nekoliko puta pre nego je konačno u novembru 2015. godine i uspela.

V. Sekulić
Bezdušno ponašanje čuvarki zatvora

Ona je nekoliko puta bila pod lekarskom pažnjom zbog suicidalnih tendencija, čega su bili svesni i svi čuvari u zatvoru Haron veli u američkoj državi Mičigen. Navodno je pokušala da počini samoubistvo u februaru 2013. godine, neposredno pre nego je ušla u zatvor na služenje kazne. Tokom odsluženja kazne bila je pod lekarskom prismotrom i otprilike nakon odsluženja polovine kazne, od predviđenih tri godine, ponovo je postala suicidna.
 

I dva meseca pre smrti lekari su naredili čuvarkama da posebno pripaze na Janiku i da odmah prijave bilo kakvo ponašanje kojim bi se naslutilo da želi sebi da nanese zlo. Drugog dana novembra, Edmondova je tražila odeću za sprečavanje samoubistva. Njih je gotovo nemoguće rastrgnuti ili napraviti omču za samoubistvo. Čuvarke su je ignorisale.

Trebalo je da je prebace u samicu, ali su je prvo zatvorili u tuševe dok su raspravljali šta će uraditi. Snimci sigurnosnih kamera pokazuju da je Janika postajala sve nervoznija dok su čuvarke smireno razgovarale napolju. Vikala je da želi "bam bam", što je kolokvijalni naziv za odeću za sprečavanje samoubistva. Vikala je da će se ubiti.

Čuvarke, umesto da pomognu Edmondovoj, kladile su se hoće li počiniti samoubistvo. Nagrada je bila jedan sendvič.

"Duguješ mi ručak", navodno je vikala Dajana Kalahan dok je gestikulirala prema prostoriji u kojoj je Edmondova bila zatočena. Advokati kažu da se Dajana kladila s Kori Mure o tome hoće li Edmondova zaista da počini samoubistvo. Pet minuta nakon što je nesrećna devojka tražila "bam bam", čuli su se zvuci gušenja koji su i čuvarke trebalo da čuju. Zvuci su se čuli još četiri minute dok je 12 čuvara mirno stajalo u blizini i niko nije proverio šta se s njom događa. Advokati kažu da su čuvarke morale da čuju zvuke gušenja, ali nisu reagovale.

Tek dvadeset minuta nakon što je Edmondova tražila pomoć, čuvarke su ušle unutra i videle da se Janika obesila pomoću grudnjaka.

Prebačena je u bolnicu gde su proglasili moždanu smrt. Sat vremena kasnije njena majka došla je u zatvor u rutinsku posetu, ali čuvari su rekli da Janika ne prima posete. Idućeg dana zatvorska uprava obavestila je porodicu da je Janika pokušala samoubistvo. Nedelju dana kasnije, skinuli su je s aparata i proglasili smrt.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online