Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.06.2010.
12:00
N. Jokić - Vesti A

Srbija partner, a ne član NATO?

Srbija ne mora da uđe u NATO, može da ostane članica Partnerstva za mir, kao što je to na primer Austrija, koja vodi politiku neutralnosti. Ovu rečenicu izgovorio je za "Vesti" u Briselu zvanični diplomatski izvor u sedištu NATO-a, ali je gotovo identično rekao i ruski diplomata.

NATO ima krajnje praktičan pristup: ako Srbija uđe u NATO dobro je; ako ne uđe važno je da je okružena članicama Alijanse, da je sa njom zaključeno Partnerstvo za mir, ugovor o razmeni poverljivih informacija i da postoji garancija da Beograd neće priređivati neugodna iznenađenja. Što se Moskve tiče, njoj je dovoljno da Srbija zvanično ne uđe u NATO.

DOGOVOR U PRIŠTINI: General Miloje Miletić i general Markus Bentler ( u sredini)


 

Ostaje pitanje zašto su neki članovi srpske vlade i neki analitičari u Srbiji veći "natovci" od NATO-a?


- Vidite, Austrija i Švajcarska su članice Partnerstva za mir i nemaju nameru da postanu članice Alijanse - rekao je sagovornik iz NATO-a odgovarajući na pitanje da li je neutralnost proklamovana 2007. u Skupštini Srbije zapravo utopija, pošto je reč o Balkanu.


Ključno pitanje za odnose NATO-a i Srbije jeste pitanje "kooperativnosti" Beograda po pitanju Kosova. NATO očekuje da Beograd podrži Srbe na Kosovu da učestvuju u radu tamošnjih samoproglašenih vlasti. U NATO-u kažu da su svesni da bi preterano insistiranje na učlanjenju Beograda u NATO u Srbiji moglo da bude politički kontraproduktivno i dovede na vlast tvrdu liniju.
 

Kosovo deo slagalice


Odnos između Rusije i NATO-a predstavlja strateško-političku slagalicu u kojoj je Kosovo samo jedan element koji nije od najvećeg značaja. Od rasporeda elemenata u toj slagalici zavisiće koliko i kako će Rusija biti zainteresovana za pitanje Kosova.

- Naša vrata su otvorena za Srbiju, ali mi smo svesni koliko je to pitanje osetljivo za Srbe. Svesni smo da će sve dok pitanje Kosova ne bude rešeno - NATO biti vezivan za Kosovo - kaže naš sagovornik.

On ističe da se iz tih razloga NATO izričito ne izjašnjava o statusu Kosova - sve zemlje NATO-a nisu samoproglašenu nezavisnost ni priznale.


Drugi sagovornik "Vesti", ruski diplomata, kaže da Moskva veruje Tadiću kada kaže da je Srbija neutralna.


- Što se tiče Moskve, Srbija bi mogla da ostane u Partnerstvu za mir i bude neutralna, kao Austrija. Važno je da NATO nije cilj spoljne politike Beograda - odgovorio je ruski diplomata u Briselu.


Ruski predlog o uspostavljanju "nove bezbednosne" arhitekture u Evropi Amerikanci proučavaju opeterećeni sa jedne strane podozrivošću prema Moskvi nasleđenom iz hladnog rata, a sa druge praktičnim potrebama za promenama proizišlim iz ekonomske krize i zaglibljivanja u ratove u Iraku i Avganistanu.


- Vojna pitanja povezana su s energetskim, a za početak Moskva traži da Alijansa jasno kaže da li je za nju Rusija neprijatelj - rekao je "Vestima" ruski diplomatski izvor.
 

Oprezno s Moskvom


Sagovorniku "Vesti" iz NATO poznato je da Moskva ne podržava širenje Alijanse.
- Rusi ne vole naše širenje. Sa njima razgovaramo i o Balkanu ali ne previše često - rekao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.06.2010. 12:17
Драги Срби, Верујем да је неопходно да Србија што пре уђе не само у Партнерство за мир већ и у Нато-алијансу, уколико Јужним крилом Нато-алијансе колико сам упознат командује Француски Генерал. У том случају коначно ћемо схватити да смо зубе показали да смо поломили, али орах воћку чудновати не сломи смо. С поштовањем Србским генералима посебно Милетићу и Поношу жели Бобан СРБin. P.S. Interesi Rusije na Balkanu su samo putevi nafte i gasa koji su potpisani i cekaju realizaciju. Da bi se oni realizovali, neophodno je suzbiti separatizam Albanaca koji su dosli na Kosovo i Metohiju od 1945 do danas i vecito stvaraju nestabilnost citavom regionu. Браћу Шиптаре волим, јер знам да су честити људи, да када дају *Бесу* у стању су да попут Јапанаца изврше харикири, али да спасу образ. Шиптари су одлични пекари, посластичари, вредни рудари, адвокати - попут Азема Власија. Новинари попут Ветона Суроија, али сви су они наши Шиптари, а не Албанци из Албаније који су дошли на Космет, јер су видели да је Космет, како то једном прилико рече Ричард Халбрук Србски Дизниленд. Створимо поверење, а онда се отарасимо екстремиста на све стране, сачувајмо целовито косово, јер као што рече наш Свети Патријарх Павле :*опрости Боже јер не знају шта чине....Косово је довољно велико да на њему живе и Срби и Шиптари као добре комшије и вредни људи од свог рада и од свог знања и честитости која постоји код сваког народа, а не само код Шиптара и Срба. Албанцима који су дошли после 1945 Пишите нам писмо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online