Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Amerikance uči da prave sir

Zahvaljujući Milanki Trtović (52), vlasnici 10 rasnih krava iz Komarana kod Nove Varoši, za zlatarski sir čuli su i uveliko ga naručuju kupci iz više evropskih zemalja, Amerike, Rusije, Australije...

D. N. Petrović
Farmer godine: Milanka Trtović u svojoj mlekari

Za zlatarski sir interesovale su se i neke trgovine u Kanadi i Hongkongu... Jedna porodica iz Amerike gledala je naš sajt, hteli su naš sir, ali su želeli da dođu u Komarane, da lično muzu krave i da sa nama učestvuju u njegovom spravljanju. Bili su nam gosti nekoliko dana, otišli su oduševljeni, naš sir stalno naručuju i preporučuju svojim prijateljima, veli Milanka.

Bakin recept

Na pijace više ne idemo, jedino smo još stalno u Priboju, zbog starih mušterija, ističe Milanka i podseća da u proizvodnji zlatarskog sira nema nikakvih tajni, niti neke posebne termičke obrade, sve je kao i pre stotinu godina.

Za razliku od drugih proizvođača zlatarskog sira, koji se u velikim količinama proizvodi u selima na planini Zlatar i oko Zlatarskog jezera, Milanka svoj brend iz netaknute prirode, pravljen po vekovnoj tehnologiji njenih baka, prodaje - internetom.

Kada je pre tri godine odlučila da, na predlog svoje ćerke Danke, programera po struci, napravi svoj sajt (zlatarskisir.rs) i da, preko njega svoj brend ponudi celom svetu, Milanki su se mnogi podsmehivali.

Sada kada je već napravila dobar posao, a i otvorila mogućnosti da poveća proivodnju i izvoz, mnogi bi da krenu njenim stopama....

Paprika u pavlaci

Milanka kaže da joj je internet otvorio vrata svih kontinenata i da proizvođači iz Srbije, seljaci posebno, veoma malo koriste njegove pogodnosti...
- Vide ljudi kako se pravi "zlatarski sir", pa traže i papriku u pavlaci, heljdino brašno i drugu zdravu hranu, a raspituju se i za seoski turizam. Kad bi se udružili, kad bi nas država bolje organizovala mnogo toga bismo još mogli svetu da prodamo - uveren je Milankin suprug Milanko Trtović.

- Imamo sir vrhunskog kvaliteta, klima, voda i podneblje su idealni za stočarstvo i njegovu proizvodnju, obilazeći sajmove zdrave i etno-hrane po Srbiji shvatila sam da su posetioci očarani ukusom mog sira, to je bio razlog da pokušam da ga ponudim i onima koji ne mogu da dođu na pijace u Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju i da ga lično kupe. Pošto joj je programiranje posao, ćerka Danka lako je napravila sajt, za sir sa Zlatara odmah se daleko čulo, brzo su stigle i prve narudžbine.... Godišnje proizvedemo i prodamo, najvećim delom preko interneta, oko vagon sira, a moglo bi i mnogo više - priča ova uspešna domaćica i poslovna žena i naglašava da je najteže naći način da se sir dopremi do kupca negde u belom svetu....

Muke oko plasmana

D. N. Petrović
Traže sir iz Hong Konga

- Snalazimo se na razne načine i koristimo sva moguća transportna sredstva, kada bi nam i država pomogla oko plasmana znatno bi uvećali broj krava i naravno količinu proizvedenog sira. I drugi bi našim stopama, na žalost, za sve sami moramo da se snalazimo i brinemo, od ishrane krava, proizvodnje do plasmana - priča Milankin suprug Milanko (51) koji joj je, uz svekrvu Miloranku (76) i sina Branislava, koji sa porodicom živi u Beogradu, a povremeno dođe na Zlatar da pomogne, glavna podrška u ovom poslu....

Od mleka školovali decu

- Oboje smo radili u državnim fabrikama, ja u Obućari, a suprug u Plastici i oboje smo skoro istovremeno ostali bez posla... Novo zaposlenje nismo mogli ni imali gde da tražimo, izbor je pao na proizvodnju mleka i sira, jer smo se tim poslom, i dok smo bili zaposleni, uveliko bavili. Sir nam je pomogao da iškolujemo decu (oboje završili fakultete), da sagradimo novu kuću, nabavimo savremenu mehanizaciju i naravno novu mlekaru u kojoj sve blista od novih pločica i čistoće - objašnjava Milanka i naglašava da je u proizvodnji sira i uopšte mlečnih proizvoda besprekorna higijena nešto što se podrazumeva i što dobrim delom prodaje proizvod.

Evidencija kao u vojsci

Svaka proizvedena kriška sira u porodici Trtović se, u posebnom dnevniku, uredno evidentira: kad je proizvedena, kako je i kome isporučena.... Trtovići su retki proizvođači sira iz ovog dela Srbije koji imaju svoj registracioni broj, pa sir mogu (što i čine) da prodaju i u marketima i velikim trgovinama...
Milanka je osnivač i član nekoliko udruženja za proizvodnju mleka i sira, a i dobitnik je nagrada za farmera godine i sl.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online