Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.03.2017.
18:01
M. Topalović - Vesti A

Aerodrom za nove rekorde

Vladimir Živanović je šest meseci na čelu Turističke organizacije Zlatibor, ali ima 6,5 godina iskustva u firmi. Popunjenost kapaciteta u vreme novogodišnjih praznika bila je 95 odsto!

M. Topalović
Postavka: Etnografski eksponati

- Rast smo beležili tokom februara i zimskog raspusta - naglašava Živanović. - Ako se dodaju Pršutijada u Mačkatu i ostali sadržaji izvesno je da ćemo imati uspešnu sezonu.

Na godišnjem nivou?

- Preko 1.200.000 noćenja, a to je 270.000 posetilaca uz porast od 10 odsto. Najbolji primer je Stopića pećina sa oko 47.000 turista, što je za 25 odsto više nego pretprošle godine. Sledi prezentacija u Berlinu i na sajmu u Moskvi. U Štutgartu smo sklopili ugovore sa grupama zainteresovanim za kamping turizam. Potrudićemo se da ga što više približimo našim građanima - veli Živanović.

Broj je sigurno veći. Niko ne može da prati neprijavljene goste.

Zlatiborci ne sede skrštenih ruku. Žele da zadrže primat, a to se postiže aktivnostima koje će upotpuniti ponudu.

Gondola

- Na godišnjem nivou to je 300 apartmana. Sa hotelom Tornik (kapacitet 900 gostiju) dobićemo objekat najviše kategorije. Gondola je projekat od koga se puno očekuje, kao i sitni radovi na uređenju naselja. Klizališta, Ski-centar Tornik, razvoj nordijskog i alpskog skijanja obogaćuju zimsku ponudu.

Smeštajni kapaciteti?

- Posedujemo 22.000 ležajeva. U osnovnom (hoteli, odmarališta, konačišta) je 4.500 ležajeva, a ostalo pripada privatnom smeštaju. Vlasnik popunjava obrasce koje može da nađe na sajtu TOZ-a i Ministarstva, i tako vrši kategorizaciju.

Boravišna taksa je 120 dinara?

M. Topalović
Zgrada TO Zlatibor

- Propisana je prvom kategorijom turističkog mesta. Zlatibor nudi najbolje, besplatne, kulturne, zabavne i edukativne sadržaje. U realizaciji planova koče nas "divlji" turisti. Novi zakon vezao je ruke i sprečio inspektore da uđu u nekategorisane objekte. Tako se odlivaju značajna sredstva. Inspekcija nema moć i način da obavi proveru. Treba sudski nalog i odobrenje užičkog suda, procedura je duga, a gosti odu i sve gubi smisao - kaže Miloš.
Kategorizovani se kaju?

Akcije države

- Ne, jer imaju prednost kod oglašavanja i učestvovanja u podeli vaučera, akcije koju stimuliše država u cilju povećanja broja domaćih gostiju. Prošle godine izdato je 46.000 vaučera, od čega je preko 30 odsto realizovano na Zlatiboru. Tokom 2017. izdaće se 60.000 vaučera.

Destinacije koje preporučujete?

- Stopića pećina, Etno-selo Sirogojno, manastir Uvac, Tara, Drvengrad, Ski-centar Tornik i Kamengrad. Posedujemo autobuse i licencirane vodiče. U centru su Dino i Avantura park, 80 km pešačkih i 60 km biciklističkih staza, teretane na otvorenom...

Omladinski kulturni centar

Zlatibor ima sve više meštana, pa se mora misliti i o generacijama koje dolaze.
- Gradi se kulturni centar koji finansira SO Čajetina, TOZ uz pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Objekat je multifunkcionalne namene - pojašnjava Živanović. - Sadrži bioskopsko-pozorišnu salu sa 550 mesta, biblioteku, deo za izložbe i kancelarije omladinskih udruženja. Kulturno-umetničko društvo naći će svoj kutak. Sve je smešteno u 2.000 kvadrata. Do kraja godine centar će biti gotov - kaže on.

Akva-park je, uz gondolu, najveći poduhvat?

- Opština traži investitora po modelu privatno-javnog partnerstva. Po istom principu (opština daje zemljište i komunalno opremanje, a investitor gradi) traži se i partner za golf terene. To su jedini sadržaji koji nedostaju da Zlatibor bude na svetskom nivou!

Auto-put je mnogima približio Zlatibor?

- Brže se stiže za 30 minuta. Ako se do kraja godine spoji Preljina sa Obrenovcem, to će biti pun pogodak. Imaćemo 120 km auto-puta! Vremenski, 60 minuta manje, što uopšte nije mala stvar.

Geotermalne vode

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović najavio je još jedan, kapitalan projekat.
- Ostalo je da potvrdimo naučnu studiju Rudarsko-geološkog fakulteta da Zlatibor leži na geotermalnim vodama. Određene su tri najperspektivnije lokacije za bušotine i kasniji razvoj velnes i spa turizma. Sa tim projektom zaokružili bismo sve zamisli i opravdali strategiju razvoja. Poput gondole, i ovaj projekat je od nacionalnog značaja. Ukoliko ga državna vlast nije prepoznala, stranci jesu!

Aerodrom Ponikve i dalje je samo san?

- Strateški najvažniji projekat u Srbiji. Struktura gostiju na Zlatiboru je 70:30 u korist domaćih jer stranci ne žele da lete do Beograda 1,15 minuta, a onda se truckaju četiri sata do Zlatibora - ističe prvi čovek TOZ.

Iskorak u budućnost

Zvuči neverovatno, ali tokom poslednje decenije broj gostiju i noćenja na Zlatiboru veći je za 80 odsto!

- Rekord je ostvaren 2015. - kaže Arsen Đurić, dugogodišnji predsednik TOZ, trenutno zamenik predsednika Opštine Čajetina, i naglašava:

- Time se nismo zadovoljili. Nastavljena su ulaganja, promocije i rekord će brzo biti oboren. Olakšali smo procedure za izdavanje građevinskih dozvola, uveli finansijske olakšice investitorima i popravili infrastrukturu. Kamp, Stopića pećina, vidikovci, novi asfaltni putevi, vodopad u Gostilju, kupališta, crkva-brvnara u Jablanici... destinacije koje privlače pažnju. Dino i Avantura park, kao i Ski-centar Tornik pokazatelj su da zadovoljavamo potrebe svih generacija i gostiju raznih profila. Planirana je Trgovačka ulica, adaptirani su svi hoteli, a izgrađeno je i par novih. Sve bismo zaokružili sportskim aerodromom i heliodromom - priča Živanović.

Sezona traje 365 dana

Turističke grane u procentima?
- Najzastupljeniji je zdravstveni, pa sportski turizam. Slede kongresi, seminari, radničko-sportske igre, ekskurzije, omladinsko-rekreativni i dečji turizam sa školama u prirodi. U vansezonskim su terminima i utiču da Zlatibor 365 dana diše punim turističkim plućima. Pravimo fudbalski teren, pošto je opština dobila od Ministarstva 10 miliona dinara. Biće u sklopu postojećih, kod Studentskog odmarališta "Ratko Mitrović" - dodao je Živanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online