Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.06.2010.
14:44 >> 17:06h
Tanjug A

Skupština omogućila prisluškivanje građana

Usvajanjem šest zakonskih predloga, među kojima je sporni Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i dve odluke koje se odnose na učešće pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama u svetu u 2010. godini, u Skupštini Srbije danas je završena druga vanredna sednica.


 

Između ostalih, usvojeni su i zakoni o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije i o sudskim veštacima, kao i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.


U Zakonu o elektronskim komunikacijama je i pored protivljenja opozicije i zaštitnika građana Saše Jankovića ostala odredba prema kojoj je operator dužan da zadrži podatke o elektronskim komunikacijama i to 12 meseci od dana obavljene komunikacije.

Opozicija je tokom rasprave tvrdila da će ta odredba omogućiti policiji i bezbednosnim službama da prisluškuje građane, što je vladajuća većina odbacila, navodeći da zakon nijednom svojom odredbom to ne omogućava.

Usvajanje zakona omogućiće da se prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskih signala obavi u predviđenom roku, odnosno do aprila 2012. godine, a doprineće i daljoj liberalizaciji tržišta elektronskih komunikacija i ulaganju novih investicija u razvoj infrastrukture.


Zaštitnik građana žali zbog usvajanja zakona
 

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izrazio je danas žaljenje zbog toga što Skupština Srbije nije uvažila argumente javnosti i vratila na doradu Zakon o elektronskim komunikacijama i najavio da će nastaviti da radi na njegovoj izmeni.


On je ocenio da taj zakon, koji je skupština danas usvojila, "privatnost građana čini ranjivijom nego što bi to ona smela biti".

 

"Rešenja kakva sadrži novi zakon nisu dugo održiva u društvu koje je opredeljeno ka poštovanju ljudskih prava i zaštitnik građana će, u saradnji sa drugim organima, organizacijama i pojedincima, nastaviti da na institucionalan način radi na njegovoj izmeni", navedeno je u saopštenju iz Kabineta zaštitnika građana.


Svestan "ograničenih kapaciteta spoljne kontrole", zaštitnik građana apelovao je na organe bezbednosti i unutrašnjih poslova "da produbljenu mogućnost zahvata u privatnost građana, koju im pruža novi zakon, koriste obazrivo i srazmerno, samo kada je to neophodno i samo u svrhu u koju su im ovlašćenja data".


Janković je predložio da nadzor nad komunikacijom građana bude moguć samo uz dozvolu suda, što je parlament odbio, ali je prihvatio njegov drugi amandman, prema kome će nadzor nad sprovođenjem ovog zakona biti u nadležnosti poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja.


Usvojenim izmenama i dopunama Zakona o NBS predviđeno je da će guvernera ubuduće predlagati predsednik Republike. Guvernera bira Skupština Srbije većinom glasova svih poslanika, na period od šest godina, sa pravom ponovnog izbora, a on rukovodi NBS, zastupa i predstavlja tu instituciju.


Organi NBS su, kako piše u usvojenom zakonu, Izvršni odbor, koga čine guverner i viceguverneri, guverner i Savet guvernera.

Prema usvojenim izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, visokoškolske ustanove će školarinu moći da utvrde po pribavljenom mišljenju resornog ministarstva, a predviđeno je i formiranje jedinstvene rang liste budžetskih i samofinansirajućih studenata, kako bi najbolji sa liste stekli pravo na finansiranje iz budžeta u sledećoj školskoj godini.

Predviđeno je da student može ostati na budžetu ukoliko u školskoj 2009-2010. godini, odnosno narednoj, stekne najmanje 48 bodova.


Zakonom o sudskim veštacima pooštravaju se kriterijumi u pogledu stručne spreme veštaka, kao i njihovog radnog i praktičnog iskustva u struci, a kako bi se obezbedilo da najstručniji obavljaju taj posao.


Usvojenim aktom uvode se novine u postupku imenovanja i razrešenja veštaka, pa će tako ubuduće ministar nadležan za pravosuđe objavljivati javni poziv za imenovanje veštaka, u skladu sa potrebama sudova.


U multinacionalnim operacijama u 2010. godini, prema usvojenim godišnjim planom upotrebe VS i drugih snaga odbrane, učestvovaće u osam mirovnih misija do 98 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i do 36 pripadnika MUP-a.

Prema tom planu, pripadnici sistema odbrane će učestvovati u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Čadu, Libanu i na Kipru, dok će policajci učestvovati u Liberiji i na Haitiju.

Skupština je ratifikovala i dva međunarodna akta - Sporazum o osnivanju Regionalne škole za državnu upravu (RESPA) i Memorandum o saglasnosti između Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu EU za podršku razvoju politike informaciono-komunikacionih tehnologija okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online