Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
57
Nedelja 12.03.2017.
08:14
Vestionline A

Četrnaest godina od ubistva Zoran Đinđića, danas "Šetnja za Zorana"

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan, pre 14 godina, a taj datum biće obeležen polaganjem venaca i cveća u dvorištu vlade na mestu pogibije, tradicionalnom "Šetnjom za Zorana" i finalom takmičenja mladih u besedništvu.

V. Sekulić
Zoran Đinđić

"Šetnja za Zorana" počeće ispred sedišta Liberalno-demokratske partije u centru Beograda i ići će preko Terazija i zgrade Vlade Srbije, do Aleje velikana na Novom groblju, gde je sahranjen Đinđić.

U dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen 2003. godine, poštu nekadašnjem premijeru odaće članovi Vlade Srbije koju je nakon njega vodio Zoran Živković, a potom članovi aktuelne Vlade Srbije.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održano finale takmičenja mladih u besedništvu "Besede u Zoranovu čast", koju organizuje Demokratska stranka.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Na tu dužnost izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije "Zajedno". Smenjen je sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Đinđić je bio i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva, bio je predsednik DS-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.03.2017. 09:30
фашиисти су избрисали све коментаре јер бране ФАШИИСТУ ђинђића . ђинђић је фашииста довео је америчку демократију која је уништила србија . ђинђић је тражио бомбардовање србије и био је члан Немачке обавештајне службе БНД .
Nedelja 12.03.2017. 11:34
Lepo,svaka vam cast Redakcijo. Juce je godisnjica bila Slobodana Milosevica,to niste mogli,niti hteli,niti smeli da objavite. Danas se navrsava godisnjica najveceg lopova,IZDAJINIKA,stranog placenika,tutora,diktatora,a vi niste trosili vreme da objavite to. Sram i vas da bude Redakcijo. Niste bolji od Vucica!
Nedelja 12.03.2017. 09:30
фашиисти су избрисали све коментаре јер бране ФАШИИСТУ ђинђића . ђинђић је фашииста довео је америчку демократију која је уништила србија . ђинђић је тражио бомбардовање србије и био је члан Немачке обавештајне службе БНД .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online