Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.03.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Mrtvačka zvona zbog pihtija

Vladika bački Irinej Bulović zatražio je od organizatora Pihtijade u Rumenci da odlože manifestaciju, jer će u suprotnom Crkva baciti anatemu na njih. Eparhiji smeta to što bi se Pihtijada organizovala u vreme uskršnjeg posta, kada se vernici odriču mrsne hrane i zadovoljstava i pripremaju za veliku tajnu pričešća.

A. Čukić
Vladika bački Irinej

Posle dužeg premišljanja, organizator je na kraju odložio Pihtijadu za prvi vikend posle Uskrsa, a ako zbog toplog vremena koje ne ide uz pihtije ne budu u mogućnosti da je organizuju, onda Pihtijade ove godine neće ni biti.

- Na kraju smo ipak odlučili da Pihtijadu odložimo, jer je stvorena takva atmosfera u kojoj se ni domaćin ni naši gosti ne bi osećali prijatno. Kome bi i moglo da bude prijatno kada je vladika bački rešen da nas anatemiše i kada na svakih pola sata zvone mrtvačka zvona, a posetiocima se zabranjuje ulazak u lokalnu crkvu - kaže za "Vesti" prvi čovek manifestacije Branislav Popović.

Prvo je lokalni crkveni odbor upozorio organizatore popularne manifestacije, koja se već 13 godina održava, da vernike u vreme posta ne treba "sablažnjavati na ovakav način", a kada su videli da se od Pihtijade ne odustaje, onda se umešao autoritet čuvenog vladike bačkog Irineja.

"Ukoliko organizujete ovu pagansku manifestaciju u toku posta, pravoslavna Eparhija bačka će objaviti saopštenje i pozvati vernike da stanu u odbranu svetog posta. Za vreme održavanja pihtijade, kapije porte hrama će biti zatvorene, a sa zvonika će se svakih pola sata oglašavati mrtvačko zvono. Svi članovi Upravnog odbora Pihtijade biće anatemisani iz crkve, sveštenik neće ulaziti u njihove domove, jedino će im biti dozvoljeno krštenje dece jer ona nisu kriva za greh i ludost roditelja - obratio se pismeno vladika organizacionom odboru.

Popović uzvraća da je crkva "napravila bespotrebnu tarapanu".

I fudbal im smeta

Ovo nije prvi put da se Eparhija bačka predvođena vladikom Irinejom ostrvljuje na građane koji se usude da se u vreme posta bave svetovnim stvarima koji podrazumevaju slavlje i mrsna jela. Tako je bilo i 2004. godine kada je naredio da u Turiji crkva zvoni za mrtve, jer organizatori čuvene Kobasicijade nisu odustali od manifestacije u prvoj sedmici velikog posta. Srpskoj pravoslavnoj crkvi zasmetao je i derbi Crvene zvezde i Partizana, kada je 2011. zakazan na Veliki petak. Sinod se pismeno obratio upravama klubova, moleći ih da odlože utakmicu "posle proslave Vaskrsenja Hristovog".

- Dali su sebi na značaju kao da su država u državi. Mi nismo hteli da teramo inat, mada je većina u organizacionom odboru bila za to da ipak održimo Pihtijadu. Ipak je generalno stvorena atmosfera koja ne priliči manifestaciji koja u Rumenku svake godine dovede između 7.000 i 10.000 gostiju. Neću da budem neprijatelj broj jedan u selu i da se priča kako ne poštujem pravoslavlje. Nisam nešto sujeveran, ali nije vam svejedno kada vas vaša crkva anatemiše - navodi svoje dileme Popović, prvi čovek Pihtijade.

U pokušaju da čujemo i drugu stranu, u vladičanskom dvoru su nam rekli da će se episkop Irinej oglasiti saopštenjem u toku dana, ali do zatvaranja "Vesti" ono nije objavljeno.

Hladnjikav sukob

Branislav Popović kaže da je kršten u SPC kao tromesečna beba i da su njegov otac i stric bili kumovi crkvene slave na Petrovdan, u vreme komunizma, kada se malo ko usuđivao da pokaže verska osećanja.

- A sada sam doveden u situaciju da mi moja crkva preti da ću biti "odlučen iz crkvene zajednice" - jada se Popović.

I pre pet godina su organizatori bili u sličnoj neprilici, jer je tada manifestacija trebalo da bude održana u prvoj nedelji uskršnjeg posta, ali je uz malo natezanja sa lokalnim crkvenim odborom Pihtijada ipak organizovana, uz obećanje da se ovo "preklapanje" više neće desiti. Kao i tada, tako i ove godine loše vreme je bilo prepreka da se Pihtijada održi u zimske dane, kada je kalendarom i planirana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online