Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Albinove lepinje probala Evropa

Lepinje ili pitice, kako ih Novopazarci zovu, decenijama su, uz ovdašnje čuvene ćevape, jedan od zaštitnih znakova prošlog - orijentalnog, ali i sadašnjeg - modernog Novog Pazara.

D. N. Petrović
Stogodišnja tradicija: Čuvene novopazarske lepinje

Sa ćevapima obično idu u paru i kao specijalitet, vruće ili mlake, neizbežne su na trpezi svakog Novopazarca. Zbog pitica i ćevapa u grad na Raški i Jošanici dolaze i brojni turisti....

Grad miriše na peciva

- Miris lepinje oseća se svuda u ovom gradu, a najlepše u Staroj čaršiji gde, uprkos desetinama modernih pekara, još odoleva pet-šest malih i starih pekara na drva u kojima se, po vekovim recepturama, s generacije na generaciju, osim pitica prave još i originalni somuni, simiti, ćahije, ramazanke, specijalne kifle i po mnogima najbolji hleb na Balkanu...

- Starom novopazarskom čaršijom, pored moje pekare, nekada su jezdili karavani trgovaca na putu od Carigrada do Dubrovnika, a danas jezde gosti iz cele Srbije, Turske, Grčke, Nemačke, Italije i mnogih drugih zemalja. Svi oni probaju naše lepinje ili bar uživanju u njihovom prelepom mirisu koji ne bi smeo nikada da nestane iz naše čaršije - ističe Albin.

Najstarija i najpoznatija novopazarska pekara u vlasništvu je porodice Kolašinac koja duže od sedam decenija prvoklasnim hlebom hrani brojne Novopazarce...

D. N. Petrović
Miris se najviše oseća u Staroj čaršiji

- Sve je počelo odmah posle Drugog svetskog rata kada je moj deda Avdija otvorio pekaru u Staroj čaršiji, nastavio je moj otac Besim, a ja sam treća generacija...

Moj sin Kerim ima devet godina, često je u pekari, još je mali i ne znam da li će nastaviti porodičnu tradiciju.

Potrudiću se da nauči pekarski zanat, ali, iskreno, više bih voleo da ga jednoga dana, umesto u pekarskom, vidim i u belom lekarskom mantilu - priča Albin Kolašinac (37), najpoznatiji novopazarski pekar....

Još učim zanat

- U pekari sam od desete godine, najpre sam naučio da prodajem, pa tek potom da pravim hleb... Sa 17 godina postao sam majstor pekarskog zanata, mada su mi deda i otac ostavili sve tajne, još učim i još za sebe ne mogu reći da sam ih dostigao. 

D. N. Petrović
Albin Kolašinac

Sa svojih šest majstora trudim se, sa istim žarom kao moj deda i otac, da naš hleb, a posebno čuvene lepinje - pitice, sačuvaju kvalitet, ukus i miris po kojima smo prepoznatljivi i poznati sve od Novog Pazara do Beograda, Sarajeva i Skoplja... Težak je ovo posao, ustajem u tri sata ujutru i u pekari ostajem bar po 12 sati, popodne malo odremam, uveče rano moram u krevet. Radi se subotom i nedeljom, često i u vreme praznika... Narodu uvek treba hleba. Ne žalim se, ali nije lako - dodaje majstor Albin.

Dedin recept

- Nema u našem poslu mnogo tajni. U lepinju idu: brašno, voda, so i kvasac... Specifični izgled dobijaju jer ih pečemo u specijalnoj pekari u kojoj suvim drvima postižemo temperaturu od 300 do 350 stepeni. Dedi je bilo mnogo teže, u njegovo vreme nije bilo kvalitetnih kvasaca i začina, sam je morao da se snalazi. Kidao je plodove sa breza, kuvao ih i pravio specijalni kvasac, koristio je i nohut, jednu vrstu leblebije... Nije u to vreme bilo, ni električnih kotlova, pa je vodu, obično donetu sa Raške, koja je tada bila čista kao suza, grejao u primitivnom kazanu - dodaje Albin.
 

Paketi za Nemačku

U blizini Stare novopazarske čaršije je Gimnazija, nekada je tu bila i Učiteljska škola, danas tri srednje škole i Državni univerzitet... Nema đaka koji u pauzi između časova nije došao da kupi lepinju, kiflu. Mnogi su danas u godinama, rasuti po celom svetu... Kad dođu traže vruću lepinju da se podsete na đačke dane i mirise koje su zaboravili... Neki iz Nemačke zovu da im uputim makar se i u putu osušila, po koju "piticu".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online