Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 06.03.2017.
16:40
Alo.rs A

28. marta, Srbija postaje najmoćnija vazduhoplovna sila u regionu: Stižu ruski "migovi"

Srbija će postati najmoćnija vojna sila u regionu 28. marta, za kada je, kako "Alo!" saznaje, planirano da na aerodrom u Batajnici slete prvi "migovi 29" koje je naša zemlja dobila kao poklon od Rusije.

Tanjug
Srbija stvara moćnu vazdušnu eskadrilu

To će uslediti neposredno posle planiranog sastanka Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Moskvi, a ovog puta ruski piloti koji će "dovesti" letelice neće kao 1987. biti u civilnim odelima i sa kravatama.

Kako navodi vojni analitičar Vlade Radulović, naša zemlja će uskoro moći da se pohvali činjenicom da ima najmoćnije ratno vazduhoplovstvo u regionu.

- Tada su morali da budu u civilnim odelima jer su se vraćali redovnom linijom "Aeroflota” i tada nisu mogli da vrate opremu (odela) komercijalnim letom, ali sada to neće biti slučaj, tako da pretpostavljam da će biti u kompletnoj opremi. U svakom slučaju, Srbija će imati najmoćnije ratno vazduhoplovstvo u regionu, ukoliko, naravno, izuzmete Rumuniju, ali i Grčku, koja ima 150 F-16 i planira nabavku F-35. Ukoliko i kada stignu i letelice iz Belorusije, onda ćemo moći da računamo na eskadrilu i po. Pre svega treba istaći da ovo nije trajno rešenje, već privremeno i da smo zatvorili tu priču na 10 do 15 godina, što nam daje dovoljno vremena da u tom periodu napravimo ozbiljnu državnu strategiju u vezi s tim šta želimo da uradimo sa našim vojnim vazduhoplovstvom - kaže Radulović za "Alo!” i dodaje da je ovo i odlična prilika da pojačamo obuku naših pilota.

Podsećanja radi, ministar odbrane Zoran Đorđević nedavno je izjavio da će modernizacija i remont letelica iz Rusije koštati Srbiju 185 miliona evra, dok još nije poznata vrednost vojne donacije iz Belorusije, koja bi trebalo da nam donira raketne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) tipa "buk” i avione "mig 29”.

Ceo posao u vezi s donacijom šest lovačkih aviona „mig 29“ iz Rusije dogovoren je prošle godine, kada je premijer Aleksandar Vučić boravio u Moskvi, i kada je potvrđeno će biti plaćena samo modernizacija i novo naoružanje.

- Ukoliko biste računali, da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima - izjavio je tada Vučić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.03.2017. 19:09
Okršaj naših jastreba i F-16 nad BiH, osveta je stigla brzo!Poslednjeg dana februara navršilo se 23 godine od tragičnog događaja kada su američki lovci F-16C u vazduhu oborili četiri jurišnika J-21 "Jastreb" Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske. Naime u rano jutro 28. februara 1994. sa aerodroma Udbina u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini na borbeni zadatak poletela su dva aviona J-22 orao i šest jurišnika J-21 jastreb koji su imali zadatak da bombarduju skladište municije u Bugojnu, dok su jastrebovi napali fabriku naoružanja Bratstvo -Novi Travnik.AWACS NATO koji je leteo iznad Mađarske u 6.35 časova otkrio je grupu od šest aviona kako lete na maloj visini ka jugu. Orlovi su bacili bombe na skladište municije, a jastrebovi napali fabriku u Novom Travniku. Po uspešno obavljenom zadatku jastrebovi su krenuli ka matičnom aerodromu. U međuvremenu NATO je zbog kršenja Rezolucije UN o zabrani borbenih letova nad Bosnom i Hercegovinom reagovao slanjem prvo dva lovca F-16C koji su se nalazili u patroli iznad Hercegovine. U sastavu dva pilota- kapetani Bob Rajt i svetski poznati Skot O Grejdi, koga će srpska PVO sledeće godine oboriti nad nebom Bosne... Lovci F-16C otkrili su jastrebove na letu i bez ikakve opomene na prinudno sletanje krenuli u presretanje. Vođa para evidencijskog broja 89-2137 u 6.45 sati raketom AIM-120 AMRAAM oborio je prvi avion, kojim je leteo kapetan Zvezdan Pešić.
Ponedeljak 06.03.2017. 19:11
Prvobitno piloti jastrebova nisu znali bili da su otkriveni, a to su shvatili kada je prvi jastreb eksplodirao u vazduhu. Dva američka lovca bez ikakvog upozorenja usmerili su se na ostale avione koje su počeli da obraju jedan po jedan. U narednih 5 minuta u lovu na maloj visini raketama AiM 9 Sidewinder oboreni su avioni u kojima su bili piloti Ranko Vukmirović i Goran Zarić, koji su poginuli, kako je bilo pitanje da li će ostati ostati bez goriva, prva patrola na F-16 napustila je gonjenje preostala tri jastreba, a u akciju se uključuje drugi par lovca F-16C. Taj par uspeo je da obori četvrtog jastreba za čijim komandama je bio pilot Uroš Studen koji je uspeo da se katapultira iznad Jajca, dok je pilot Zlatko Mikerević iskočio kod Ključa zbog nedostaka goriva.Jedini pilot koji je uspeo da teško oštećenu letelicu prizemlji na aerodrom Udbina bio je Zlatan Crnalić.
Utorak 07.03.2017. 08:39
Po ovim što pljuju na 29ke. Po vama bi bilo najbolje da i to malo vojske pošaljemo kući. Znate trebate da malo više cenite ono što imate ali i ne samo to već i da ono što imate negujete i unapređujete,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online