Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.03.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Naš Žarko je našao mir

"Moj sin Žarko će konačno naći svoj mir na Merdaru", kaže 77-godišnji Bratimir Milačić, otac mladića koji je sa 23 godine otišao kao dobrovoljac na ratište u Hrvatsku. Njegovi posmrtni ostaci će, posle više od četvrt veka tuge i čekanja, biti sahranjeni u rodnom kuršumlijskom mestu.

Vesti
       Branislav Milačić sa slikom brata

- Porodica je svesna da je Žarko nastradao još 1991. godine, ali sada, kada vraćaju njegovo telo, teže nam je nego kada je otišao, priča tužni otac. Glas mu podrhtava. Od kako mu je dete otišlo na put bez povratka, svaki dan donosi istu izjedajuću težinu.

- Mog Žarka sam do sada sahranjivao dvadesetak puta. Skoro svake godine su nam javljali da će biti iskopavanja masovih grobnica u Hrvatskoj. Kada su 23. februara javili da je njegovo telo identifikovano shvatili smo da će konačno naći mir u svom Merdaru - dodaje i Branislav koji je za mlađim bratom otišao na ratište. Prisećajući se tih godina, on podvlači da je to bilo "vreme kada se u Srbiji probudilo pravo srpstvo i kada su počele da se vrednuju junačke stvari". Žarka, ističu i otac i brat, nije ništa moglo da zaustavi da ode i pomogne srpskom narodu.

Braća znala

- Sinovi su ranije saznali da su Žarkovi posmrtni ostaci pronađeni. Krili su od mene sve do dan uoči dopremanja - suzne oči pokriva Bratimir, koji sa suprugom Slobodankom ima još trojicu sinova Branislava, Miroslava i Aleksandra.

- Sakupio je hrabrosti i otišao u zapadnu Slavoniju. Sutradan sam krenuo za njim. Pronašao sam ga u okolini Okučana, gde smo se razdvojili. Vratio sam se, a on nikada - priča uz tešku muku Branislav. Saznao je da mu je brat poginuo u Mašićkoj Šagovini sa još dobrovoljca iz Kuršumlije, Dragim Lazarevićem i Saletom Stefanovićem. Njihova tela su, međutim, nemalo potom pronađena i dopremljena porodicama.

- Pre nedelju dana su mi javili da je telo moga brata identifikovano na osnovu analize DNK. Eto, Hrvati nam predaju jedno po jedno telo, i to posle 26 godina da ne bi odgovarali za masovne zločine. Ni Žarkove posmrtne ostatke sigurno nikada ne bi pronašli da nije bilo porodice Milosavljević iz Mašićke Šagovine. Njima su Hrvati ubili dva sina, a trećeg naterali da baca leševe Srba u masovnu grobnicu koju su iskopali bagerom. Treći sin je sticajem okolnosti preživeo i otišao u inostranstvo. On nam je ispričao za tu grobnicu - dodaje Branislav. Porodica se zahvaljuje Zorici Avramović i Komisiji za nestala lica Vlade Srbije. Utehu, ako je i može biti u tragediji, ponosni na Žarkovo junaštvo, pronalaze u tome što će konačno naći svoj mir u rodnom mestu. Žarko Milačić, rođen 1968. godine, biće sahranjen u subotu na groblju u Merdaru uz vojne počasti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online