Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

"Migovi" trunu u hangarima

Dok se premijer Srbije Aleksandar Vučić hvali nabavkom polovnih aviona iz Rusije, kojima je uz to potreban remont, u oštećenim kaponirima Vojnog aerodroma Dubinje kod Sjenice punih 16 godina propadaju četiri MiG-21 i jedan supergaleb Vojske Srbije, naoružani raketama vazduh-vazduh.

Tanjug
Kod Sjenice već 16 godina propadaju avioni Vojske Srbije: Aleksandar Vučić samo naručuje nove

U proleće 1999. godine bili su spremni za poletanje i otpor NATO-u, ali nisu poleteli, a rat su završili gotovo neoštećeni.

Kada se rat završio, a i godinama kasnije, Vojska nije ni pokušala da izvuče avione koji su tada puno vredeli, a i danas su okosnica ratnog vazduhoplovstva Rumunije i još mnogih zemalja u Evropi i svetu.

- Koliko znam, radi se o poslednjoj i najboljoj generaciji MiG-21 koji su napunjeni gorivom i kompletno naoružani sakriveni u Sjenici i tu i ostali.  Vojska je, da je htela, mogla da ih izvuče i da ih bar, ako joj nisu bili potrebni, nekome proda, makar za delove. Prilaz kamponirima lako se mogao očistiti od zaostalih bombi, ukoliko ih ima, i osposobiti za bezbedno izvlačenje. U kamponire su ulazili meštani i čobani koji po aerodromskom kompleksu čuvaju ovce, hvala bogu nikome se nije ništa desilo - priča jedan od penzionisanih vazduhoplovaca koji je rat proveo u Sjenici.

Ovaj bivši oficir kaže da se boji da su razlozi drugačiji.

- Tadašnja vlast, a i sve kasnije, bile su pod uticajem NATO-a i imale su zadatak da smanje ili gotovo potpuno unište Vojsku Srbije, što se delimično i ostvarilo. Setimo se samo koliko je još upotrebljivih tenkova i drugog naoružanja isečeno i pretopljeno u smederevskoj železari koju su tada držali Amerikanci - kaže ovaj bivši oficir Vojske Srbije.

Sudbina zarobljenih "migova" u Sjenici postale je ponovo aktuelna nakon što je Srbija odlučila da od Rusije kupi modernije i znatno bolje MiG-29, za koje će morati da izdvoji silne milione evra.

- Radi se o mnogo boljim avionima, ali i MiG-21 se još i te kako koristi. Da smo ih na vreme izvukli i prodali, uzeli bismo lepe pare, sada su verovatno zarđali i za sve je kasno - kaže izvor "Vesti".
 

Kupovina u paketu?

Ceo kompleks aerodroma Dubinje Vojska je pre nekoliko godina isturila na prodaju, ali se niko nije javio na oglas... Ne zna se da li je prodaja i dalje aktuelna i da li će budući kupac postati vlasnik i pet aviona, raketa i oko 1.000 komada topovske municije, takođe zarobljene i ostavljene na aerodromu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online