Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.03.2017.
09:19
Blic A

Makedonija gori, Bosna se raspada, Albanija podržava teroriste, preti li opasnost Srbiji?

Sukobi unutar država, ali i među njima, pokazuju da prilike na Zapadnom Balkanu sve više "klize" u nesigurnost i strah, i da bi u nekom trenutku mogle da dovedu do veoma ozbiljnih kriza, pa čak i oružanih sukoba ako se što pre "ne spusti lopta".

Reuters
"Požar" u Makedoniji se lako može preneti i u Srbiju

Poslednji događaji u Makedoniji, umešanost kosovskog i albanskog rukovodstva u njih, sukob na relaciji Srbija-BiH, pa odlaganje odluke francuskog suda o ekstradiciji nekadašnjeg lidera OVK i premijera Kosova Ramuša Haradinaja, samo dodatno dolivaju ulje na vatru koja na Balkanu gori više od dve decenije.

Ozbiljna kriza države i društva u Makedoniji je verovatno i nešto najopasnije što se u prethodnom periodu dogodilo na ovim prostorima. Otud ne čudi ni reakcija EU, koja poziva na smirivanje tenzija i poštovanje izborne volje građana.

Zabrinutost za region, i to zbog Makedonije, izrazila je i Rusija. Zato je sasvim legitimno pitanje da li i građani Srbije ozbiljno treba da se zabrinu, i da li postoji bojazan da bi moglo da dođe do eskalacije koja bi se proširila na prve susede.

Kako za “Blic” kaže direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, “ako ima vatre u susednoj kući, požar bi mogao da se proširi i na našu”.

- Sve ovo se dešava u našem komšiluku, pa ne možemo baš da budemo spokojni. Nema izgleda da će se sve ovo, za sada, preliti na nas, ali se nikad ne zna - kaže on.

Kako objašnjava, makedonska kriza sa Srbijom nema nikakve veze, “ali nam je tu pred vratima”. Kaže i da ona prerasta u ozbiljan sukob koji može da ima ozbiljne posledice, dok je u slučaju revizije tužbe BiH protiv Srbije, naša zemlja direktno umešana. Ipak, “treba sačekati konačnu odluku suda u Hagu”.

- U BiH je u najvećoj meri posredi sukob između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, koji ga koriste u političke svrhe. To nije nešto što do sada nismo videli ni mi ni EU. Međutim, problem je što se kriza svaki put diže na sve viši nivo - kaže on, istakavši da je jako loše što se ljudi u velikoj meri navikavaju na ovakva stanja.

Kao još jedan, “novi” faktor u celoj regionalnoj priči pojavila se i Albanija. Podrška ove zemlje stiže i kosovskim vlastima, ali i albanskim partijama u Makedoniji. Takođe, nije nepoznanica ni njena podrška Haradinaju.

Popov kaže da ne misli da bi moglo da dođe do eskalacije sukoba ili, ne daj Bože rata, osim ako se nešto krupno ne desi na evropskom nivou.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online