Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.06.2010.
08:59
Vestionline, Tanjug A

Poplave: Vanredno stanje u Kikindi

Predsednik opštine Kikinda Ilija Vojinović danas je proglasio vanredno stanje u toj opštini zbog poplava. U toj opštini preko 10.000 hektara leži pod vodom, a šteta je, samo za dva dana, prijaviljena na 5.000 hektara. Na teritoriji ove opštine, od podzemnih voda ugroženo je nekoliko stotina kuća.

Prema danas donetoj odluci, sve nadležne službe, javna preduzeća i organizacije kojima je osnivač opština Kikinda, dužne su da sprovode odluke, koje će, u cilju ublažavanja posledica elementarnih nepogoda, doneti opštinski štab za vanredne situacije.

Od Ministarstva će biti zatraženo i da zakupci poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini budu oslobodjeni obaveze plaćanja zakupa, a onim poljoprivrednicima koji nemaju u zakupu poljoprivredno zemljište u državnoj svojini da budu obezbedjena kreditna sredstva kao pomoć.

Štetu na građevinskim objektima, do 15. jula, građani Kikinde mogu prijaviti u Službenom centru opštine, a u selima sekretarima mesnih zajednica.


Šteta na poljoprivrednom zemljištu se prijavljuje u trećoj Mesnoj zajednici "Uglješa Terzin" u Kikindi, a u selima radnicima poljočuvarske službe. Otvoren je punkt na Stočnoj pijaci, gde se šteta može prijaviti tokom 24 sata.

Opština Kikinda će formirati komisiju koja će izvršiti procenu prijavljene štete i njoj će se sastaviti izveštaj, koji će biti dostavljen Skupštini opštine, Vladi Vojvodine i Vladi Republike Srbije.


Upućena je molba i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da to Ministarstvo što pre isplati subvencije poljoprivrednim proizvođačima za 2010. godinu, kao i da izvrši otpis poreza na dohodak od poljoprivrede.


Obratiće se i Javnom preduzeću "Vode Vojvodine", u Novom Sadu, da izvrši otpis doprinosa za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Poplavljen put kod Ljiga, u Beogradu celodnevno dežurstvo

U mestu Dudovica kod Ljiga poplavljen je regionalni put, pa su jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije u pripravnosti, rekao je danas Tanjugu pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić.

"U ovom trenutku nema intervencija na području Srbije zbog poplava, ali su zbog najave padavina tokom poslepodneva ekipe na terenu, posebno u zapadnom i jugozapadnom delu Srbije", rekao je Marić.


Dunav će sutra kod Beograda dostići najviši nivo, a što se tiče Save, takođe se predviđa da će u utorak vrh talasa biti u Beogradu, dodao je Marić.


"U Beogradu su u pripravnosti sve gradske komunalne službe i u koordinaciji sa Javnim vodoprivredenim preduzećem "Beogradvode" uvedeno je celodnevno dežurstvo", rekao je Tanjugu Branko Smiljanić iz Gradskog štaba za elementarne nepogode.


Ekipe su tokom vikenda intervenisale na Adi Ciganliji, u Višnjici i Grockoj. Sava je, prema njegovim rečima, za 30 centimetara iznad linije vanredne odbrane, ali nije bilo prelivanja ni probijanja nasipa.


"Pumpe su raspoređene u Zemunu, kod Kule Nebojša, kod Beogradskog sajma", rekao je Smiljanić i istakao da su na Kolubari i Tamnavi u obrenovačkoj opštini juče ukinute vanredne mere od poplava.


Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiše se očekuju i u naredna dva dana, pa samim tim i rast nivoa Save i Dunava.


"Nakon dva dana ulazimo u laganu stagnaciju i pad. Ono što je važno jeste da je na Kolubari u poslednja 24 sata zabeležen drastičan pad i ta reka je na pojedinim delovima sada niža za oko tri metra, izašla je od vanredne odbrane od poplava", izjavio je ranije danas za B92 Ivan Karić iz "Beogradvoda".


Nivo Dunava kod Smedereva i dalje je u blagom porastu. Juče je izmereno 714 santimetara, što je porast za sedam santimetara u jednom danu. U lučkoj kapetaniji kažu da nivo Dunava kod Smedereva sada raste od savske vode, dok sam Dunav raste sporije nego prethodnih dana.


U Kapetaniji očekuju da će nivo Dunava kod Smedereva narednih dana porasti za najviše deset santimetara.

Ukinuto vanredno stanje u Loznici

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ukinuo je danas vanredno stanje na koje je proglasio prošle sedmice na teritoriji tog grada zbog izlivanja reka i nepovoljne hidrološke situacije.


Petrović je Tanjugu rekao da je odluku o ukidanju vanrendog stanja doneo ''zbog prestanka okolnosti na osnovu kojih je vanredno stanje proglašeno''.


On je odluku o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji Loznice doneo prošle srede, ''zbog nepovoljne hidrološke situacije na terenu'' budući da je toga dana došlo do izlivanja Jadra i svih drugih reka u lozničkom kraju. Razlog za tu odluku, kako je u njoj navedeno, bile su ''procenjene opasnosti po ugrožavanje zdravlja ljudi i materijalnih dobara veće vrednosti''.


Višednevnim poplavama u lozničkom kraju prošle nedelje je u desetak mesnih zajednica bilo zahvaćeno 1.800 hektara poljoprivrednog zemljišta zasejanog različitim kulturama, a pod vodom je bilo 130 kuća iz kojih je evakuisano 40 porodica.


Bujica je oštetila mnoge privatne stembene i ekonomske zgrade i veliki broj objekata komunalne infrastrukture čemu je doprineo i niz klizišta nastalih usled obilnih padavina. Početkom prošle nedelje za 48 sati u Loznici je palo oko 80 litara kiše po metru kvadratnom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online