Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 26.02.2017.
01:10
blic.rs, Vestionline A

Strani ambasadori o tužbi BiH protiv Srbije: Turčin brani Izetbegovića, Rusu nesporan "genocid"

Kako je navedeno sa službenoj internet stranici OHR, u trećem zaključku se kaže "ambasadori Upravnog odbora svesni su patnje koju je uzrokovao genocid i drugi zločini, kao i prava žrtava i preživelih, te su ponovo istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regiji".

A. Čukić
Bakir Izetbegović je pokrenuo reviziju tužbe protiv Srbije, nema više rukovanja sa Aleksandrom Vučićem

Mada je Petar Ivancov zatražio sednicu UO PIK kako bi reagovao na jednostrani potez Bakira Izetbegovića i zahteva za reviziju presude protiv Srbije, u saopštenju se "potkrao" i deo koji sigurno ne pomaže političkom vrhu RS da dokaže da u proteklom ratu nije bilo genocida.

Ambadsador Rusije u BiH Petar Ivancov ponovo se nije ogradio od zaključka Upravnog odbora Saveta za primenu mira u kome se govori o "genocidu" u BiH.

Za razliku od Ivancova, turski ambasador u BiH Haldun Koč ogradio se od drugog paragrafa u kome se izražava zabrinutost zbog mogućih posledica koje bi revizija presude protiv Srbije mogla ostaviti na funkcionisanje institucija BiH, te se pozivaju politički lideri da se uzdrže od jednostranih poteza.

Predsednik RS, Milorad Dodik, je za Sputnjik izjavio da je RS zahvalna Ivancovu jer da nije bilo njega, ambasadori ne bio ni reagovali na poteze Izetbegovića.

Međutim, potpredsednik SNSD, Marko Vidaković, za "EuroBlic" kaže da nije bilo potrebe da se u zaključcima pominje "genocid".

- I ranije je bilo sličnih izjava. Kako god, imajući u vidu ozbiljnost situacije zbog koje je sednica i sazvana, te naš dobro poznati stav o ovom pitanju, nije bilo potrebe da se ta reč nađe u ovoj izjavi.  Ipak, stavovi PIK su upozorenje o kršenju osnovnog postulata za funkcionisanje BiH, a to je kompromis. Izetbegović je izazvao najveću političku krizu u BiH posle Dejtona i sigurno će biti jedini krivac za burne dane koji slede - kaže Vidaković.

Ambasador Ivancov je, nakon sednice UO PIK, novinarima potvrdio da su svi bili za kompletnu izjavu, osim Koča.

- Svako od nas vidi ovu izjavu drugačije, ali mi smo odlučili da je zajednička izjava važnija od nacionalnih stavova. Za nas je najbitnije da ona bude kratka i da odražava stanje u BiH - rekao je Ivancov.

Ovo nije prvi put da je Ivancov šokirao RS. I u zaključcima PIK iz leta 2015, bez protivljnja Rusije takođe se našla reč genocid, i to iste godine kada je Rusija u Savetu bezbednosti UN sprečila usvajanje britanske rezolucije o "genocidu u Srebrenici".

Konfuzija u SzP: Kako dalje?

U SzP vlada prava konfuzija oko načina na koji će odgovoriti u Sarajevu, nakon podnošenja zahteva za reviziju presude protiv Srbije.

Predsednik SDS, Vukota Govedarica, izjavio je da je Savet ministara BiH u tehničkom mandatu, dok potpredsednik te stranke Mirko Šarović kaže da RS i Srbi nisu krivi za krizu i da neće bežati iz institucija BiH.

Istovremeno, predsedavajući Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, kaže da su pitanja o tehničkom mandatu vlasti treba postavljati isključivo liderima SzP.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.02.2017. 23:04
Filozof Danijel Šifer ističe da je u BiH bio svedok stvaranja Al Kaide i Islamske države. On je to rekao u Parizu, gde je predstavio svoju knjigu “Kosovski testament”, a koja je objavljena krajem 2015. godine. Šifer je istakao da je ta knjiga svedočanstvo u vidu dnevnika od 24. marta do 10. juna 1999. godine, za vreme NATO agresije na Srbiju. Takođe, govorio je i o svojim iskustvima iz Bosne i Hercegovine. “Bio sam svedok stvaranja Al Kaide i Islamske države. Džihadisti su Srbima odsecali glave i sa njima igrali fudbal. Sada se to dešava ovde”, naveo je Šifer. Promociji je prisustvovao i francuski pisac Patrik Beson, koji je podsetio da su Srbi predstavljani kao verski fanatici. “Separatisti iz Bosne i sa Kosova su označavani kao moderni i civilizovani, a bilo je sasvim obrnuto”, naveo je Beson. Šifer je istakao da dnevnik, propraćen fotografijama, govori o ub*istvima Srba i NATO zločinu, a da je objavljen u ime istorijske istine i protiv nemoralnosti i onih koji su napali Srbiju bez mandata UN. Šifer je istakao da su danas na Kosovu na vlasti ljudi za koje postoje dokazi da su počinili strašne zločine, na šta su ukazivali mnogi, od Karle del Ponte pa do Dika Martija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online