Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.02.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Vlast poklanja stanove koji tonu

Danima već traje jagma za kovertama u kojima se šalju fiskalni računi za veliku nagradnu igru Uzmi račun i pobedi. To ne čudi jer je fond dobitaka izuzetno bogat: šest stanova u Beogradu, 50 automobila fijat 500L, tri putovanja za Njujork za dve osobe, pet putovanja u Pariz za dve osobe i karte za Rolan Garos, deset letovanja u Grčkoj za dve osobe, bela tehnika.

Tanjug
Nagrade i podvale: Inspekcija proverava stanove koje će država pokloniti

Čini se nikad veći dobici, ali kada su mediji počeli da se raspituju o kojim stanovima se radi i gde su im lokacije, usledilo je šokantno saznanje: najskuplji i najveći stan od preko 80 kvadrata je u Beogradu na vodi, čije dve prve kule se tek grade, jedan je u naselju Stepa Stepanović, a preostala četiri u naselju Braća Jerković, zgradi zbog čijeg izuzetno lošeg kvaliteta postojeći stanare se godinama sude, podnoseći i desetak krivičnih prijava.

Oko 50 vlasnika je tužilo investitora i građevinsku direkciju jer su im usled sleganja zgrade i podzemnih voda ugroženi bezbednost i život.

- Slučajno sam videla vodu u zidu kad je bila kiša. Kažem suprugu - je li to voda u zidu? I on prstom pipne i sad imamo rupu u zidu koju zovemo treće oko. Mi smo čak doživljavali da nam se vrata stanova blokiraju, nismo mogli da izađemo, ljudi nisu mogli na posao. Nismo mogli da zatvorimo vrata toaleta, moj otac je morao da dolazi da dolazi da ih šmirgla - priča za N1 stanarka Valentina Panić.

Oglasila se i struka, pa je profesor sa beogradskog Građevinskog fakulteta ukazao na to da je zgrada zidana na podzemnim izvorima i glinovitom tlu, a da pre izgradnje voda drenažom nije uklonjena na vreme. On čak iznosi da je neko namerno uništavao repere za merenje nejednakih sleganja, "tako da niko živ ne zna koliko je zgrada zaista utonula", a da se golim okom može videti da su pojedine lamele usled sleganja toliko nagnute da dve susedne terase imaju razliku u visini i po 20 santimetara iako su prvobitno bile u istom nivou!

Čardak

Na društvenim mrežama ne prestaju da se sprdaju sa nagradnom igrom u kojoj je budućim dobitnicima pripremljen paket stanova u zgradi koja tone i čije garaže plivaju u vodi. Inspiraciju su dobili i karikaturisti, pa tako poznati strip crtač Marko Somborac prikazuje bakicu, dobitnicu glavne premije - stana u Beogradu na vodi - kojoj ministarska za državnu upravu Ana Brnabić uručuje ključeve i objašnjava: "Vidite onaj oblak gde je, e tu će vam biti stan."

Poručuju da bi, ukoliko nadležna komisija utvrdi da stanovi nisu odgovarajućeg kvaliteta, Građevinska direkcija trebalo da pronađe druge stanove iz svog fonda.Pokušaj da se stanovi koji zbog pomenutih problema ne mogu naći kupca utrape "srećnim dobitnicima" mogao bi biti osujećen jer su nakon burnih reakcija i slikovitog dokaza koliko je pomenuti objekat nesolidan i rizičan oglasilo i Ministarstvo građevine.

Direktor Građevinske direkcije Nebojša Šurlan, međutim, tvrdi da su svi problemi na koje su se žalili stanari sanirani još pre nikoliko godina i da je 2014. zgradi ponovo izdata upotrebna dozvola. Stanari uzvraćaju pitanjem ako je tako, zašto se stalno raspisuju javne nabavke za stalno nove popravke i prepravke.

Tanjug
Nobojša Šurlan

Težak neki nameštaj!

Beograđanka koja je imala tu nesreću da kupi stan u problematičnoj lameli kaže da kada se raščulo da je zgrada izgrađena na podzemnim vodama i da se sleže, novi kupci je zaobilaze u širokom luku. U zgradi je useljeno jedva polovina stanova, dok je njena lamela 53J skoro prazna. Ona čak tvrdi da je direktor Građevinske direkcije Šurlan svojevremeno na žalbe da zgrada tone poručio da su stanari preopteretili zgradu!
- Nismo ni znali da moramo da spavamo na podu i ne unosimo ormare i pokućstvo - ironično konstatuje stanarka Vesna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online