Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
17:29
slobodnaevropa.org, Vestionline A

Vučić u kampanji: Zašto ne podnese ostavku?

"Ne postoji ni jedna formalno-pravna prepreka da Aleksandar Vučić, aktuelni premijer Srbije, obavlja svoju funkciju tokom kampanje za predsedničke izbore u Srbiji na kojima će biti jedan od kandidata", kaže Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda. Ipak, iako ne predstavlja kršenje važećih propisa, ostaje strah da će samom činjenicom da se za predsedničku poziciju bori u ulozi aktuelnog premijera u kampanji Vučiću biti dostupni resursi, kojih su ostali učesnici u trci lišeni. To se ne može drugačije shvatiti nego kao garancija nedostižne prednosti i pre početka izborne utakmice.

youtube.com/Slikovita Stvarnost
Aleksandar Vučić - najgora noćna mora mu je da izgubi vlast

Rekao da će ide na odmor, ali...

Premijer, koji će na proleće trčati trku za predsednika, već je najavio da će kampanju voditi u slobodno vreme ili će čak otići na odmor...

Već je, međutim, dosta kontroverzi izazvao promotivni spot objavljen u subotu, jutro nakon što mu je Glavni odbor - najviše stranačko telo, dao podršku za to. Radnja se odvija u avionu koji počinje da pada jer pilot i kopilot žele da idu različitim smerovima.

Nakon toga sledi objašnjenje Aleksandra Vučića da je za stabilnost države potrebna konzistentna politika premijera i predsednika - što bi se, imajući u vidu razvoj situacije između njega i još aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, moglo tumačiti kao simptomatična poruka.

- U najidealnijem slučaju, kao što postoji u nekim drugim demokratskim zemljama, javni funkcioneri ne bi mogli da se kandiduju za drugu javnu funkciju - pogotovo ne predsedničku, dok su javni funkcioneri. U tom slučaju bilo bi potrebno da se podnese ostavka i da se u kampanju uđe kao građanin. Bez bilo kakvih drugih javnih ovlašćenja. Tako se omogućava jedan od preduslova za fer i ravnopravnu izbornu kampanju - objašnjava Raša Nedeljkov iz Posmatračke misije "Građani na straži", koja se bavi kontrolom rada institucija i funkcionera.

Jedan aršin za Jankovića, drugi za Vučića

Nedelje uoči objavljivanja jedne od kandidatura - Saše Jankovića, bivšeg Zaštitnika građana, pratilo je insistiranje brojnih funkcionera SNS-a da se povuče sa funkcije jer je, kako su tvrdili, zloupotrebljavao u političke svrhe. Stručnjaci smatraju da bi najmoralnije bilo da i Vučić postupi na isti način.

- Ne može da radi i jedno i drugo. Nije pošteno... Prema svima, čak i prema ministrima. O narodu i da ne govorimo. Kako to, da radi posao premijera da se kandiduje za predsednika i da vrši kampanju za predsednika? To nema logike - smatra Mila Gligorijević.

Predsednički izbori u Srbiji, koji treba da se održe na proleće, zvanično još nisu raspisani. Prema Ustavu to se mora dogoditi 90 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika Republike, a moraju da budu održani najranije u roku od 30 dana, a najkasnije 60 dana od datuma raspisivanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online