Utorak 25. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.06.2010.
12:00
Nataša Jokić - Vesti A

"Beograd prihvata kosovsku realnost"

Bjorn fon Sidov, švedski poslanik, koji je bio i ministar odbrane svoje zemlje, podneo je izveštaj poslanicima iz 47 država članica Saveta Evrope. Za izveštaj i predlog rezolucije glasali su parlamentarci koji zagovaraju nezavisnost Kosova, ali i srpska delegacija. Fon Sidov se izričito nije bavio statusom Kosova, već standardima života stanovništva Kosova.

- O statusu Kosova postoji spor i zato sam se namerno usredsredio na ono oko čega možemo da se složimo. Moj izveštaj za Kosovo sadrži preporuke koje su podrška vlastima na Kosovu i međunarodnim vlastima da uvedu vladavinu prava, suzbiju korupciju u skladu sa kriterijumima koje primenjuju sve druge balkanske zemlje - rekao je fon Sidov za "Vesti".

Da li vas je iznenadilo to što su, sa retkim izuzecima, svi poslanici u u Strazburu hvalili vaš izveštaj?
- Bio sam veoma zadovoljan što je i srpska delegacija podržala moj izveštaj, jer sam hteo da izveštavajući u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope doprinesem stabilnosti, demokratiji, ekonomskom prosperitetu i čak pozitivnim međususedskim odnosima. Veoma mi je drago zbog široke podrške koju je dobio moj izveštaj. Pokazalo se da je strategija "govorimo o standardima, a ne o statusu" - dobra.


Lunačekova predlaže priznanje Prištine

 

Početkom jula Parlament EU, u kojem zasedaju poslanici iz 27 zemalja članica, raspravljaće o izveštaju austrijske poslanice Ulrike Lunaček u kojem se predlaže da sve države Unije priznaju Kosovo. Evropski Parlament je dosad uvek sa znatnom većinom podržavao nezavisnost Kosova kao i Ahtisarijev plan.

Ipak, pominjući "kosovski ustav" vi govorite o Kosovu u duhu Ahtisarijevog plana i načela "progresivna nezavisnost pod nadzorom"?
- Nisam proučavao Ahtisarijev plan kao uzor. Pre svega sam gledao na međunarodne obaveze koje su preuzele Srbija, Albanija, Crna Gora i druge zemlje kako bi vlasti u Pristini uvele te konvencije i kako bi građani Kosova živeli kao oni u drugim zemljama.

Zašto mislite da je srpska poslanička delegacija prihvatila vaš izveštaj?
- Imam utisak da je srpska delegacija prihvatila stvarnost, postojanje vlasti na Kosovu. Mislim da njihove izjave idu u tom smislu, ali ponavljam, ja se nisam bavio statusom - bavio sam se evropeizacijom situacije koja se tiče svakodnevnog života svakog pojedinačnog građanina Kosova.


Predložili ste da nezavisno od statusa Beograd i Priština počnu da sarađuju. Šta to konkretno znači?
- Beograd i Priština mogu zajedno odmah da počnu da rade na problemima povratnika, na pitanju nadoknada za izgubljeno vlasništvo, mogu da podržavaju policijske istrage, kako na Kosovu tako i u Srbiji, kako bi se uspostavila vladavina prava. To bi bilo dobro kako za Srbiju, tako i za Kosovo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online