Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.06.2010.
21:22
Srna, Tanjug A

EU: U Srbiji previše medija - 937

U Srbiji postoji previše medija, kvalitet njihovog sadržaja je na niskom nivou, a sredstva koja su im na raspolaganju su premala, piše u medijskoj studiji čiji su tvorci strani eksperti koje je angažovala EU.

Predstavnici Ministarstva kulture, Evropske komisije i OEBS-a danas su za okruglim stolom "Evropski put za srpske medije" predstavili studiju koja sadrži smernice za izradu Medijske strategije za transformaciju medijske scene u Srbiji.


U izveštaju, koji su evropski stručnjaci načinili na osnovu komparativne analize medijskih scena u Srbiji, Nemačkoj, Austriji i Danskoj, ističe se da je postojeće stanje na medijskoj sceni u Srbiji neodrživo i da se mora menjati zakonskim i instititucionalnim reformama.


U tekstu se navodi da su plate u medijima u Srbiji veoma niske, što može ugroziti uređivačku nezavisnost i sniziti etičke standarde u novinarstvu.

U Srbiji 937 javnih glasila


U Srbiji je registrovano 937 javnih glasila - novina, servisa novinskih agencija, radio i televizijskih programa i internet javnih glasila, podaci su Agencije za privredne registre. Prema podacima, do početka marta registrovano je 56 internet javnih glasila, 496 novina, 184 radio programa, 19 servisa novinskih agencija, 96 televizijskih programa i jedno glasilo za slepe, odnosno zvučni časopis za slepe i slabovide "Odjek". Od 496 novina registrovano je, između ostalog 72 mesečnika, šest dvonedeljnika, 20 dnevnih novina i 83 nedeljnika.


Ocenjeno je da je Srbija premala, a njena ekonomija nedovoljno razvijena da bi imala postojeći broj televizija sa nacionalnom pokrivenošću, te podseća da u državama regiona, osim javnog servisa, funkcionišu svega jedna ili dve komercijalne televizije.


U dokumentu se preporučuje ukidanje državnog vlasništva nad lokalnim i regionalnim medijima i predlažu inovativni načini finansiranja medija, a kritikuje se i način na koji je u Srbiji ustrojen sistem regulatornih tela.


Ocenjuje se da bi u u Srbiji digitalizacija televizijskog signala trebalo da bude sprovedena do aprila 2012. godine, te da je tehnički moguće postojanje 32 digitalne nacionalne frekvencije, ali da je optimum osam kanala kako bi kvalitet slike bio na valjanom nivou.


Na osnovu smernica koje su postavljene u ovoj studiji, a nakon završetka javne rasprave, biće načinjena Medijska strategija za transformaciju medijske scene u Srbiji.


Medijsko tržište po evropskim standardima

 

Ministar kulture Nebojša Bradić je na skupu "Evropski put za srpske medije", kome su prisustvovali i predstavnici medijskih kuća i udruženja, izjavio da će usvajanje Medijske strategije biti prekretnica u razvoju medijske scene u Srbiji.

 

"Medijsko tržište biće ustrojeno po najvišim evropskim standardima", rekao je Bradić.


Pomoćnica ministra kulture Nataša Vučković-Lesendrić rekla je da Medijska studija jeste opsežan dukumenat sa jasnim preporukama kako rešiti probleme koji su se nagomilali na medijskoj sceni zbog previše propisa, slabog administrativnog kapaciteta i izostanka samoregulacije.

 

"Proteklih deset godina nije bilo sistemskog rešavanja problema sa kojima se mediji suočavaju i zato smo se obratili evropskim ekspertima da izrade jednu ovakvu studiju, koja bi rešila pitanja privatizacije medija, udela države u medijima, kao i mogućnost finansiranja", rekla je Vučković-Lesendrić.


Predstavnik Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer objasnio je da je danas predstavljena Medijska studija početni korak u reorganizovanju srpske medijske scene i uvod u opsežnu javnu raspravu.


"Jasno je da su svi mediji u svetu i Evropi suočeni sa ekonomskom krizom koja je pogodila sve privredne grane. Ali, mediji su često žrtva ne samo ekonomskog već i političkog pritiska i to može uticati na uredničku slobodu i profesionalne standarde", rekao je Dežer.

 

"Očekujem neslaganja i kontroverze, što je važno u demokratskom procesu, ali najvažnije je da je javna debata na ovu temu počela", poručio je Dežer.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online