Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.02.2017.
14:44
Vestionline A

Šesti put postavljena ploča nestalim novinarima

Članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) u petak su u blizini Velike Hoče i Orahovca po šesti put postavili spomen-ploču novinarima Radio Prištine Đuru Slavuju i Ranku Periniću koji su na tom mestu nestali 1998. godine na radnom zadatku.

A. Čukić
Ne odustaje se od podizanja obeležja stradalim novinarima (Foto: Arhiva)

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić, kazao je da rušenje spomen obeležja nestalim novinarima i neaktivnost u rasvetljavanju sudbine nestalih kolega predstavlja svu nemoć domaćih i međunarodnih institucija.

- Domaće i međunarodne institucije ne da ne mogu ili neće da rasvetle sudbinu nestalih novinara, nego ne mogu ili neće ni da zaštite ovo obeležje i ne mogu ili neće da otkriju ko ovo ruši i kome i zašto ovo smeta. Zato,  ovo obeležje nije samo simbol naše potrage za našim nestalim novinarima,  ovo je simbol života na Kosovu,  ovo je simbol iskrenosti,  volje i posvećenosti međunarodnih i domaćih institucija da ovde zavedu red, pravdu, demokratiju i ravnopravnost. Jedini koji za sada ovde pobeđuju su oni koji ovo obeležje ruše i njihovi saučesnici koji im to dozvoljavaju - kazao je Ničić i dodao da će Udruženje novinara Srbije nastaviti sa postavljanjem spomen obeležja nestalim kolega na tom istom mestu bez obzira koliko se puta ono rušilo, jer je to njihova kolegijalna obaveza.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić, još jednom je upitao „šta je sa našim nestalim kolegama“?.

- Oni koji ruše neka ruše, mi ćemo i dalje da postavljamo obeležje sve dok ne dobijemo odgovore na naša pitanja - rekao je Jeremić.

- Onaj ko ruši ovu tablu oteo je naše kolege, uništio je njihove porodice a sada misli da uništava i slobodu govora i javnu reč - rekao je posle postavljanja spomen obeležja nestalim kolegama Đuru Slavuju i Ranku Pereniću član Upravnog odbora Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

Napomenuo je da je ovo igra vremena, savesti  i pravde.

- Mi vremena i upornosti imamo, a savest koja ovo zlo čini će progovoriti. Pravdu čekamo. Čekamo je 19 godina, čekamo Specijalni sud, čekamo one koji će reći: Oni koji su ubili profesionalce, koji su oteli profesionalce, iznad svega nemaju pravo na slobodu. Sigurni smo da ćemo pravdu dočekati -  kazao je Rakočević.

Spomen-ploča koju nestalim kolegama postavljaju novinari UNS i DNKiM do sada je pet puta rušena i odnošena. Poslednji put spomen-ploča na kojoj na srskom, engleskom i albanskom jeziku piše "Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege Ranko Perenić i Đuro Slavuj. Tražimo ih" postavljena je avgusta prošle godine, a porušena i odneta tri meseca kasnije.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Slavuja i Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online