Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 08.02.2017.
17:26
Tanjug, Vestionline A

Ajvor Roberts: Milošević nije kriv za Kosovo, nego...

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ajvor Roberts izjavio je da Srbija i Kosovo treba da razmene teritorije. To je, prema njegovom mišljenju, jedini način za postizanje trajnog mira i stabilizaciju odnosa.

wikipedia.org/r Deryck Chan
Roberts: Uzroci kosovske krize potiču mnogo pre Miloševića

Roberts, koji je bio ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji od 1994. do 1997. godine, u utorak je na Londonskoj školi ekonomije predstavio svoju knjigu "Razgovori sa Miloševićem", čemu je, kako prenosi BIRN, prisustvovao i ambasador Srbije u Londonu.

Roberts je tom prilikom rekao da su multietničke države ideal, ali da bi u praksi razmena Preševske doline u Srbiji za teritoriju Kosova severno od reke Ibar možda bio jedini način da se stabilizuju odnosi i da se obezbedi da Srbija prizna nezavisnu državu Kosovo. 

On je izrazio nadu da će granice na Balkanu, kao svuda, konačno postati više "simbol razlikovanja", a ne razdvajanja - ali je napomenuo da će se to desiti samo ako se različite nacionalne zajednice budu osećale sigurnije i stabilnije u okviru svog entiteta nego što je to sada slučaj, piše BIRN. 

Na pitanje šta bi etnička razmena teritorije značila za ostatak regiona, naročito za Makedoniju i Bosnu, Roberts je rekao da bi se secesija Republike Srpske od Bosne, teško realizovala imajući u vidu ambivalentnost Srbije prema toj ideji, kao i snažno protivljenje kakvo bi ta ideja izazvala kod Bošnjaka u BiH. 

Ko je molio Miloševića za Kosovo?

Upitan da li je podrška Zapada nezavisnosti Kosova gurnula Srbiju u ruke Rusije, Roberts je odgovorio da je rastući uticaj Rusije na Balkanu posledica "buđenja Rusije" koje se desilo nezavisno od situacije na Kosovu. 

Roberts je rekao da je u vreme dok je bio diplomata na Balkanu, Rusija bila "marginalizovana" sila na Balkanu, ali da se to u međuvremenu promenilo, kao i da Rusija demonstrira sada odlučujući uticaj u ratu u Siriji. 

On je ispričao da je kao britanski ambasador u Beogradu krajem devedesetih godina, uzalud je pokušavao da ubedi tadašnjeg srpskog lidera Slobodana Miloševića da zaustavi politiku nasilne represije na Kosovu. 

Ko je kriv za Kosovo?

Roberts je, međutim, napomenuo da uzroci kosovske krize potiču mnogo pre Miloševića, dovodeći ih u vezu sa Londonskom konferencijom 1913. godine kojom su uspostavljene granice na Balkanu posle balkanskih ratova 1912 -13. tako da je, kako je naveo, polovina albanske populacije ostavljena van države Albanija. 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2017. 17:47
Tito poklanjao Kosmet Albancima još 1946. godine .. Usvajanjem amandamana na Ustav SFRJ počelo je rasparčavanje Jugoslavije i odvajanje Kosova i Metohije od Srbije, a pokrajina je po prvi put u istoriji službeno nazvana Kosovo. Usvajanjem amandamana na Ustav SFRJ počelo je rasparčavanje Jugoslavije i odvajanje Kosova i Metohije od Srbije, a sve pod dirigentskom palicoom Josipa Broza Tita! 26. decembra 1968. godine u Saveznoj narodnoj skupštini usvojeni su amandmani na Ustav SFR Jugoslavije, kojima se širi autonomija pokrajina i one dobijaju status sličan republikama. Pokrajine su dobile pokrajinski Ustavni zakon, čime je otvoren put gotovo potpuno samostalnoj zakonskoj, izvršnoj i sudskoj vlasti. Sin naših naroda i narodnosti i doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito je još krajem 1946. godine “poklonio” Kosovo i Metohiju, kao i sve druge teritorije sa većinskim albanskim stanovništvom Albaniji i Enver Hodži! Tito je, kada je o Kosovu reč, Asošijeted presu rekao sledeće: “Ukoliko komunisti dođu na vlast u Albaniji ono može biti pod ingerencijom Tirane“. Albanski šef države Enver Hodža je uvek isticao da mu je maršal Tito krajem juna 1946. godine “lično obećao” da će Kosovo biti u sastavu Albanije, kao i drugi krajevi gde su Albanci većina, jer ih je voleo. Ipak, ovim izjavama se nije baš pridavalo na važnosti, jer su odnosi Tirane i Beograda uvek bili “hod po žici”, pa i tada.
Sreda 08.02.2017. 23:11
da menjnamo svoju teritoriju za svoju to nema smisla. Nista ne menjamo i samo strpljenje : mozda za 5, 10. 20. 50 godina cemo istr-ebiti albanski narod sa planete, da ih definitivno posaljemo u istoriji nestalih zivo-tinja, pa zasto onda sada da komplikujemo stvari?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online