Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.02.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Barut miriše na Kosovu

Dramatično obraćanje predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak uveče zbunilo je srpsku javnost na Kosovu, ali i u centralnoj Srbiji.

Tanjug/AP
Kosvski zid: Trn u oku Albancima u Severnoj Mitrovici

Da li Srbima na severu Kosova preti napad albanskih specijalnih jedinica ROSU? Da li bi Srbija u tom slučaju i oružano odreagovala, braneći sunarodnike? Ko je od stranih ambasadora postavljao ultimatume srpskim zvaničnicima i šta se konkretno od Beograda zahtevalo dan ranije, na propalim pregovorima u Briselu? Sve su to pitanja ostala bez preciznih odgovora i nakon improvizovane konferencije za medije u Raškoj, koju je premijer Vučić održao u pauzi razgovora s predstavnicima kosovskih Srba.

Zajednička režija

Pošto ovako dramatična obraćanja premijera nisu novina, deo javnosti već ga je smestio u politički marketing u svetlu predstojećih izbora. Takvog mišljenja je i predsednički kandidat Vuk Jeremić, koji je ocenio da se radi o "veštačkom podizanju tenzija", i to u zajedničkoj režiji i koordinaciji Hašima Tačija i Aleksandra Vučića.

Stigli Rama i Stoltenberg

I dok Srbi tvrde da Specijalne specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) poslednjih nekoliko dana učestalo patroliraju u srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice, neimenovani zvaničnik NATO-a tvrdi da je situacija zabrinjavajuća na severu pokrajine. On kao problem navodi potporni zid uz reku Ibar u severnoj Mitrovici za koji kaže da ga treba ukloniti. Juče je na Kosovo doputovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, a na dan kada je Vučić sazvao sastanak s predstavnicima Srba, u Prištini se iznenada obreo premijer Albanije Edi Rama kako bi podržao oslobađanje uhapšenog kosovskog lidera Ramuša Haradinaja.

- Tači i Vučić žele da učvrste svoju vlast za narednih 10 godina. Kada su u Briselu zdrave se i dogovaraju iza zatvorenih vrata, a kada se vrate drže dramatične sastanke. U našem slučaju premijer leti helikopterom u Rašku i poziva gradonačelnika sa severa na konsultacije. To je neodgovorno ponašanje, praćeno neodgovornim vođenjem pregovora u Briselu koje vlast naziva pobedom od 5:0. Ako je tako, pitam se šta bi bilo kada bi Albanci smanjili na 5:1. To bi bila katastrofa - tvrdi bivši šef srpske diplomatije.

Tanjug/AP
Saveznici: Jens Stoltenberg i Hašim Tači

Vučić je u Raški albansku stranu optužio da se bavi najprljavijom propagandom i poručio kosovskim Srbima da ostanu mirni, jer je "mir naš interes".

Pregovori opet u UN?

Zbog izuzetno zategnutih odnosa Beograda i Prištine i nezadovoljstva srpske delegacije posredovanjem Brisela koji podržava Albance, analitičari smatraju da je moguć privremeni prekid dijaloga.
Srpski predstavnici nemaju više šta da ustupe drugoj strani, osim formalnog priznanja Kosova, dok Priština ne pokazuje želju da bilo šta od preuzetih obaveza ispuni, pogotovu ne formiranje Zajednice srpskih opština. U okolnostima kada EU usredsređuje energiju na Bregzit i novu američku administraciju, Srbiji bi odgovaralo da glavnu ulogu u posredovanju u pregovorima ponovo preuzmu UN.

Premijer pristao na sve

- Moja poruka Srbima je: Nemojte nasesti na provokacije. U dijalogu s Prištinom dovedeni smo u situaciju da na jednu stvar kažemo "ne" kako bismo bili proglašeni krivima za sve - rekao je Vučić.

On je objasnio da je delegacija Srbije u Briselu prihvatila sve što je predlagano, ali da je Priština stalno menjala predloge.

- U sat vremena neko četiri puta menja predloge koje posle naše saglasnosti opet menja i kaže: puj pike ne važi - rekao je srpski premijer, ne precizirajući o kojim konkretnim predlozima je bila reč.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative postavlja pitanje zašto je odjednom užurbana dinamika pregovora u Briselu, uz to još i podignuta na najviši nivo pregovarača.
- Jedini logičan odgovor za mene jeste da je na sto vraćeno pitanje srpskog priznavanja Kosova - komentariše Proroković za Dojče vele.

Tačijeva hladna obloga

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da Srbi ne treba da se plaše, a za dizanje tenzija optužuje Beograd.
- Želim da uverim srpsku zajednicu koja živi na Kosovu da im bezbednosne institucije Republike Kosova nikada ništa loše nikada neće učiniti. To su demokratske institucije koje štite živote svih građana gde god da se nalaze, nezavisno od njihove etničke pripadnosti - poručio je Tači.
On je Srbiju optužio da "nastavlja da huška na strah i međuetničku mržnju srpsku zajednicu koja živi u severnom delu Kosova i da "ometa proces njihovog potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova"".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online