Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.06.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Nacija je emotivno slomljena

Posle poraza fudbalske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi proključao je gnev nacije. Euforija pre meča pretočila se posle utakmice čak u neku vrstu kolektivnog bola.

Pojedinci, porodice, mase doživele su fudbalski poraz kao svoj lični neuspeh, kao nešto ponižavajuće. Racionalnih sudova gotovo da i nije bilo, kaže za "Vesti" neuropsihijatar dr Zoran Đurić, dodajući da se preko fudbala prelamaju i tekući ekonomski i politički problemi.


- Na fudbal treba gledati kao na trčanje u prirodi u gaćama. Navijati u fudbalu je dobrovoljno trošenje emocija i živaca. Iako je čovek toga svestan, on pristaje na tu vrstu sopstvenih lomova. Nismo mi jedina nacija koja se tako ponaša, ali su naše frustracije drugačije - ocenjuje dr Đurić.

Zbog poraza mi smo potištena nacija?


- Jesmo i nismo. Zreliji deo našeg naroda i ovaj poraz vidi kao trenutnu epizodu. Većinski navijač je duboko i iskreno razočaran. On u ovom porazu vidi izneverana očekivanja i on mnogo pati. Ta patnja, iako je fiksacija, mučna je i potresna. U ovom porazu mnogi vide uzroke i svojih životnih nezadovoljstava.

Očigledna je bila i erupcija gneva?


- Fudbal kao igra je najveći proizvođač frustracija, a one mogu biti profesionalne i čak seksualne. Fudbal je masovni izazivač i indikator svega. Tu nas najviše lože - te možemo ovo, možemo ono. I kada se zabije gol, postiže se orgazmičko zadovoljstvo. Tog trenutka velika napetost se isprazni, čovek oseća čak i duhovno olakšanje. Ali, fudbal stvara i zablude, pa tu čovekova duša strada.

Bili smo naglašeno neraspoloženi?


- Narod smo sklon nekontrolisanim emocijama. Pored ostalog i zbog toga što se gaji javni dijalog loženja. To se često čini svesno kako bi se kod nezadovoljnika stvorilo prividno raspoloženje. Elem, politici i političarima ne odgovara gajenje kritičkog govora koji i posle pobede ili poraza u fudbalu nastavlja da postavlja životna pitanja. Vraća čoveka u stvarnost, u nezadovoljstvo koje ponekad prerasta u bunt. Zbog toga nas kreatori javnog života vešto usmeravaju i kontrolišu baš preko fudbala.

Jesmo li nacija koja preteruje u prohtevima i procenama?


- Sve što je naše mora biti najbolje. Ta precenjivanja naših mogućnosti proizvela su ogromna nezadovoljstva, a bez potrebe. Zato su navijači i prazni i emotivno slomljeni, dok kritički posmatrači nisu, jer su na umu imali onu tezu Alana Forda: Ako hoćeš pobediti, ne smeš izgubiti. A mi smo baš tu sebi zabili gol. Ne pobedivši protivnika, pobedili smo sebe, ispoljili smo nemoć u kontroli emocija.
 

Izmanipulisani


- Fudbal podseća na život u kome se gubi i pobeđuje. Možete da zabijete gol, mogu da vam zabiju gol. U tom nadigravanju najviše se troše, a i najviše i najčešće stradaju izmanipulisani, oni koji su se najviše ložili na onu podmetačinu kreatora javnog govora - mi možemo sve. E, takvi su danas najtužniji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online