Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.01.2017.
14:44
Tanjug, Vestionline A

Vučić i Cipras: Od Beograda do Soluna za šest sati

Zajednička sednica vlada Srbije i Grčke biće održana na proleće u Solunu, najavio je u utorak premijer Aleksandar Vučić i dodao da je određena nova "mapa puta" uz koju će dve zemlje još čvršće i snažnije krenuti u zajedničku budućnost.

Tanjug
U to ime - evo ruke: Cipras i Vučić

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da će na toj sednici biti pripremljene konkretne mere o zajedničkoj saradnji, koja će biti u interesu građana dve zemlje.

Premijer je rekao da je tokom današnjeg sastanka bilo reči o ekonomskoj saradnji, čvršćoj saradnji dve države, ali i o regionalnoj saradnji i regionalnoj stabilnosti.

Vučić je posle razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Srbija već počela da gradi deo pruge prema Nišu.

- Naravno to se ne radi onom brzinom kojom bismo hteli, ali smo potpuno spremni za to, jer je situacija u našem budžetu sve bolja. To je toliko važan projekt za nas da bismo odmah mogli da krenemo - rekao je Vučić, dodajući da će za završetak tog posla biti potrebno više godina.

Tanjug
Vučić kao domaćin

Istakao je i da je danas za teretni saobraćaj od Budimpešte do Soluna preko Beograda potrebno 49 sati, da je cilj da se do 2020. godine ta deonica pređe za manje od 30 sati, a da putnici od Beograda do Soluna mogu da stignu za šest sati.

On je rekao da je ekonomska razmena dve zemlje trenutno iznosi 380 miliona evra, što je nedovoljno, te da je cilj da se ona u narednim godinama poveća.

Turizam je veoma važan, rekao je Vučić i istakao da je Grčka prva destinacija za srpske građane, ali i da je broj grčkih turista značajno porastao u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu.

Vučić je istakao i da Srbija može da poveća izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Grčku.

Istakao je i da je važno da se izgradi bolja železnička infrastruktura i pruga koja bi spajala Beograd i Solun, te da je cilj da se do 2020. godine od Budimpešte preko Beograda do Soluna stigne za manje od trideset sati, a ne za 49 sati, koliko je sada potrebno.

Vučić je rekao i da je sa grčkim premijerom razgovarao o regionalnoj stabilnosti, te da je istakao da Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu, navodeći da je Grčka jedna od ključnih zemalja na Zapadnom Balkanu, ali i u regionu Jugoistočne Evrope.

Tanjug
Cipras: Grčka neće priznati Kosovo

Zahvalni Grcima zbog Kosova

Naveo je i da je sa Ciprasom na realističan način analizirao situaciju na Zapadnom Balkanu, dodajući da je zahvalan toj zemlji što nije priznala nezavisnost Kosova.

- Zahvalni smo Grčkoj po tom pitanju i nadamo se da će takav stav Grčka imati i ubuduće - naglasio je Vučić.

On je takođe zahvalio Grčkoj na snažnoj podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka EU.

Premijer Srbije je podvukao da će dve zemlje nastaviti dalju saradnju po pitanju migrantske krize.

Kako je rekao, razgovarali su i o odnosu prema tradicionalnim prijateljima i Srbije i Grčke i dodao da je tu postignut veliki stepen saglasnosti oko saradnje i sa Kinom i sa Ruskom Federacijom i mnogim drugim zemljama.

- Potpuno sam uveren da ćemo uspeti i umeti i novim sastancima i novom mapom puta koju smo danas odredili, da naše dve zemlje još čvršće i snažnije krenu u zajedničku budućnost - rekao je Vučić.

Tanjug
Cipras: Grčka ostaje pri svom stavu

Cipras: Atina čvrsta oko Kosova

Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras kaže da su on i srpski premijer zaključili da budućnost Balkana može biti izgrađena samo na osnovama međunarodnog prava, a ne na nerazumnim radnjama i nepoštovanju međunarodnih ugovora.

- Zajednički smo istakli da budućnost Balkana može biti izgrađena samo na osnovama međunarodnog prava, obostranog poštovanja, dijaloga i saradnje, a ne kršenjem pravila, ne intervencijama, ne izazivanjima i nepoštovanjem međunarodnog prava i nerazumnim radnjama u vezi sa nepoštovanjem međunarodnih ugovora - rekao je Cipras na pres-konferenciji u Palati Srbiji, dodajući da na Balkanu nema mesta za takve stvari i da to ne pomaže njegovom evropskom putu.

S tim u vezi, kako je naveo, Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost između ostalog kroz kontinuitet teškog, ali neophodnog dijaloga sa Prištinom.

Mir i stabilnost se u regionu, prema njegovim rečima, mogu obezbediti samo zajedničkim prihvatljivim rešenjima za pitanje Kosova.

- Imajte u vidu da će Grčka ostati pri svom stavu koji je vezan za poštovanje međunarodnih principa u rešavanju tog pitanja - naglasio je Cipras.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online