Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.01.2017.
18:01
Ž. Marković - Vesti A

Omaž velikanima čaršije

U duhu vremena kada su u jednoj od najlepših i najstarijih ulica u Negotinu, Knez Mihailovoj, otvorene prve zanatske i trgovinske radnje, Negotinci su se i ovog 19. januara družili, pevali i besedili o svom gradu i krajinskim velikanima. Šesta Vesela čaršija okupila je sve generacije i zbližila komšije i prijatelje, koji su uz muziku oživeli uspomene davno prošlih vremena.

Ž. Marković
Ulica otvorenog srca: Knez Mihajlova u Negotinu

Manifestacija Vesela čaršija u organizaciji Doma kulture "Stevan Mokranjac" i Turističke organizacije, pod pokroviteljstvom opštine Negotin, okupila je brojne učesnike i nekoliko stotina posetilaca u ulici koja je nekada važila za glavnu zanatsku i centralnu gradsku i srce varoši negotinske.

- Stari Negotinci pamte da je u čaršiji uvek bilo veselo, igralo se, pevalo i družilo. Zbog toga manifestacija koja i jeste nazvana po čaršiji i duhu koji je krasi pruža jedinstvenu priliku da se Krajinci podsete kako je nekada bilo, ali i da lepu tradiciju druženja, topline i bliskosti prenesu na mlađe generacije. Vesela čaršija, uostalom, promoviše i sam grad, njegovu tradiciju i velikane, od kojih su svima dobro znani Hajduk Veljko, Stevan Mokranjac i Đorđe Stanojević - kaže istoričar Nikola Plavšić.

Sačuvano 255 brojeva

Duh stare čaršije u Negotinu oživeo je i ovog 19. januara na Bogojavljenje, kada prema narodnom verovanju Bog deli sreću i ispunjava želje ljudi. U Knez Mihailovoj, ili Šećernoj ulici, kako se nekada ona zvala, u većini od 255 sačuvanih kućnih brojeva i danas se neguju sećanja na poznate krajinske zanatlije, trgovce, ugledne i viđene Negotince koji su temeljili grad kao kulturni i zanatski centar Istočne Srbije.

Knez Mihailova, najstarija ulica u Negotinu, ima više etapa svog razvoja. Važan je period s kraja 19. veka kada je ona bila zanatska čaršija sa brojnim zanatskim prodavnicama i radnjama naših predaka. O drugoj etapi njenog razvoja između dva svetska rata pisao je i ugledni negotinski advokat i hroničar Đorđe Božinović.

Kutak za najmlađe

Pohvale svojevrsnom saboru koji je doneo široke osmehe na lica Krajinaca imali su svi posetioci, bez obzira na godine. Organizator se ove sezone potrudio da obezbedi i kutak za najmlađe sugrađane, pa je uz starinske slatkiše i balone, liciderska srca i druge đakonije, deci priuštena i muzička zabava sa poznatim animatorima kojima su se najmlađi iskreno radovali.
Staroj čaršiji koju je, u ime pokrovitelja, otvorio Ljubisav Božilović, predsednik Skupštine opštine, pesmu je posvetio i nazdravio joj Saša Skalušević, pesnik. Muzički program je himnom Negotina, "Šestom rukoveti" Stevana Stojanovića Mokranjca, otvorio Stefan Lazarević i Hor OMŠ "Stevan Mokranjac". Nastupili su i Ana Mrvoš i Old Gard bend, kao i Starogradski orkestar Kavaljeri i Duvački orkestar "Hajduk Veljko".

Kada je reč o Knez Mihailovoj ulici u njegovim knjigama "Negotin kojeg više nema" je ostao trag da je u burnim vremenima dvadesetih i tridesetih godina 20. veka u njoj bilo skoncentrisano čak 40 raznih zanata i radionica. Ulica se menjala, ali su joj naši preci namenili ulogu urbanog jezgra grada, kao što je to bilo i u periodu između dva svetska rata, ali i posle 1945. godine, kada je nosila ime Vaskrsenjska, a neko vreme i Ulica Oslobođenja.

Ovim rečima je Negotincima Bogojavljenje, pozdravom "Bog se javi", čestitao istoričar, kustos Muzeja Krajine u penziji, Nikola Plavšić, autor mnogih monografija i knjiga o Negotinu i Negotincima kroz vreme i istoriju.

Ulica otvorenog srca

Da je Knez Mihailova ulica ogromnog i otvorenog srca potvrdili su starosedeoci i njihovi naslednici koji i danas održavaju čuvenu trgovačku tradiciju, pa je Veseloj čaršiji doprinos dalo i više preduzetnika koji ovde uspešno rade i razvijaju svoju delatnost.

Ove godine posebne zasluge za okupljanje i druženje ljudi u Veseloj čaršiji dale su poznate pekare i više od dvadesetak drugih preduzetnika koji su izneli svoje slatke i slane specijalitete i izložili ih na štandovima, a manifestaciju su podržale i poznate trgovine koje sa uspehom posluju na području Krajine.

Bogata ponuda

Zahvaljujući brojnim sponzorima ponuda je na saborovanju bila bogata, počev od poznatog čaršijskog gulaša do drugih slanih i slatkih specijaliteta. Služena je kuvana rakija i vino krajinskih vinogradara, topli čajevi i sokovi za najmlađe, ali i specijaliteti sa tradicionalnog menija krajinskih lovaca i ribolovaca, kolači iz kuvara naših baka, ušećerene jabuke, lulice i liciderska srca, svojevrsni zaštitni znak negotinske Vesele čaršije koja će, sasvim je sigurno, nastaviti da živi na radost Negotinaca.

Uprkos niskim temperaturama orila se muzika, a tročasovno druženje Negotinaca završeno je tradicionalnim kolom u srcu Knez Mihailove ulice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online