Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.01.2017.
18:01
Z. Marjanović - Vesti A

Golija nas očeličila

Ovogodišnja zima sa temperaturama koje se spuštaju i do minus 30 stepeni, a posebno po zlu čuvena zima na Goliji, mnogima je preko glave, ali ne i porodici Stojković iz sela Ratari, najzabačenijeg sela u ivanjičkoj opštini na Goliji, a za koje mnogi kažu da je na kraju sveta.

Z. Marjanović
Glava porodice: Savo Stojković

Jer, iskustvo je naučilo generacije Stojkovića da se gorštak za zimu priprema još dok se poljski radovi obavljaju u majicama, a namirnice za domaćinstvo se pripremaju da ih ima makar do Đurđevdana.

Na okupu tri generacije

- U kući živim sa suprugom i porodicama mojih sinova Zorana, Gorana i Milana, koji su odlučili da ostanu na selu i mislim da se nisu pokajali jer su svoji na svome i ubeđen sam da žive mnogo bolje nego mnogi drugi u gradovima. Imamo veliko domaćinstvo koje sam nasledio od dede i oca, a sinovi će od mene, od njih će njihovi sinovi i tako je to redom kod nas Stojkovića.

Mnogi se, čujem, žale na ovogodišnju zimu, a ja mislim da nemaju razloga za to. Ne treba da su ljute na zimu, već na sebe jer pomalo smo zaboravili kakve su zime bile nekada i, na kraju, i vreme je za sneg, mraz i namete. Što se nas Stojkovića tiče, te zimske lekcije, kao i sve druge iz života na planini kakva je Golija, naučili smo odavno i ništa nas, ali baš ništa, ne može iznenaditi.

Jer, još u avgustu i septembru pripremimo se za sneg i led i da nekada ne moramo da siđemo u Ivanjicu kod lekara, ili da platimo obaveze državi, do Đurđevdana ne bismo morali da se krećemo iz sela - objašnjava Savo, koji je u porodici Stojković zadužen da u kući ima svega što je potrebno za udoban život.

Svako od trojice Savovih sinova koji su odlučili da ostanu na očevini, ali i svi drugi u kući, među kojima su i brojni Savovi unuci, imaju svoja zaduženja.

Goran brine o kravama

- Ja sam zadužen za stado ovaca koje boravi u ovčarniku u planini i svakog jutra moram na konju da odnesem vode ovcama, a hrana je u ovčarniku - veli Zoran.

Svako ima zaduženje

- I tako, svako ima svoje zaduženje, svoje obaveze, ali ima i svoj privatni porodični život. Živimo u roditeljskoj i bratskoj slozi i, iskren da budem, drugačije ne bismo ni umeli da živimo. Planina nas je nekako zbližila i uvezala nekim nevidljivim i neraskidivim nitima. Možda ima i lepših mesta za život, ali ne znam kako bismo se mi uklopili u tu neku drugu lepotu bez naše Golije - kaže Milan.

- Posla ima, a posebno sada kada počinje jagnjenje ovaca, ali se ne žalim jer život na Goliji, u ovoj lepoti i leti i zimi doživljavam kao privilegiju. Brat Goran brine o četrdesetak krava, koliko ih imamo u štali, Milan ima obaveze oko ogreva i svega drugog što je potrebno, naše supruge su zadužene za mužu krava, sirenje, pripremanje obroka za brojnu porodicu, a o deci brine naša majka Radojka, što joj je više radost i razonoda - kaže on.

Vrh sofre uvek za oca

Dolazak gostiju u kuću domaćina Sava Stojkovića i njegovih sinova, ali i svih drugih ukućana u vreme kada je Golija okovana ledom i snegom, a posebno o Svetom Jovanu, krsnoj slavi, za Stojkoviće je pravi događaj.

- E, onda se iz kuće ne može dok se gost domaćinski ne namiri i ićem i pićem. Iz poštovanja, mesto oca je uvek u vrh sofre i on je taj kod koga je najoštriji nož koji seče pršutu i flaša rakije - tek da se gost malo povrati od duga puta, a potom ide onako kako red u domaćinskoj kući i nalaže - tada do izražaja dolazi umeće naših supruga koje pripremaju najukusniju i najzdraviju hranu koja se ne može naći ni u najboljim hotelima sveta - kažu braća Stojkovići, koji žive u slozi i od sloge.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online