Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.01.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Nemojte tako da nas branite

Srbi koji žive na Kosovu plaše se reakcija na tenzije nastale zbog promotivnog voza na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica.

Tanjug
Borbena gotovost: Žandarmerija u Kopnenoj zoni bezbednosti

Dolazak specijalne jedinice ROSU na sever Kosova i konačno zaustavljanje kompozicije u Raški eskalirali su u sukob rečima Beograda i Prištine, koji je otišao toliko daleko da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da Srbiji nije do rata, ali da "će poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja".

Srbi sa Kosova u razgovoru za "Vesti" kažu da je čitava serija poteza Beograda deo političkog marketinga, koja je mogla skupo da ih košta zbog reakcija Prištine.

Moglo je da nas košta života

Profesor iz Gračanice Živorad Lazić kaže da Srbi s Kosova to doživljavaju kao cirkusku predstavu čiji je organizator Aleksandar Vučić, a posredni izvršilac Marko Đurić.

- Ta cirkuska predstava je narod na teriroriji centralnog Kosova mogla da košta života. Sva sreća, došlo je do nekog razuma, pa je to zaustavljeno. To što je Isa Mustafa javno rekao da iza svega stoje EU i Amerika, odražava stanje koje vlada u svetu, a koje se direktno može odnositi na nas Srbe na Kosmetu. Naša sudbina i životi našli su se u velikoj opasnosti zbog nerazumnih odluka rukovodstva Srbije, a samim tim i Kosova. Zato smo mi koji živimo na centralnom Kosovu veoma revoltirani i pitamo: Ko to ima pravo da se igra sa sudbinom naroda - kaže profesor Lazić.

Granica u rukama Prištine

Portparol ambasade SAD na Kosovu Mišel Šon izjavila je da Amerika poštuje pravo Kosova da brine o svojoj granici, čime je podržala slanje specijalaca ROSU na prelaz Jarinje kako bi sprečili ulazak voza iz Beograda na Kosovo.
- Amerika je priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu 2008. godine. Mi poštujemo pravo Kosova da odlučuje ko i šta prolazi preko njegove granice - kazala je Mišel Šon i dodala da je "Americi drago što u subotu nije bilo sukoba na granici".
Ona je izjavila i da ne postoje naznake da će Vašington promeniti politiku prema Balkanu u budućnosti.
- Politika SAD u poslednje dve decenije bila je relativno postojana bez obzira ko je bio u Beloj kući - kazala je Mišel Šon.

On podvlači da je Srbe na KiM životno iskustvo naučilo da međunarodna zajednica prema njima "ima proalbanski, a Albanci neprijateljski odnos".

- Pa bih da pitam Marka Đurića, zašto tim vozom koji je bio povod za sve ovo, nije sa narodnom putovao bar do Raške, nego je sišao u Topčideru? Narod u Gračanici i centralnom Kosovu je bio prestravljen svime što se dešavalo tog dana i večeri. Niko nije znao šta će u trenutku da urade sa nama, bez obzira na reči utehe koje nam je uputio premijer Vučić. On nama poručuje da budemo mirni i ostanemo u kućama, a ja ga pitam, da li bi nam Albanci dozvolili da ostanemo u kući ili nas u toku noći ne bi bilo? To je igra sa sudbinom ovoga naroda - tvrdi Lazić.

Pokazivanje mišića na daljinu

Stanovnici mesta nadomak Prištine, o rečima Nikolića uglavnom nemaju blagonaklone komentare.

KFOR spreman na sve

Portparol KFOR pukovnik Maks Barbacini izjavio je prištinskom dnevniku "Zeri" da su međunarodne vojne snage na Kosovu spremne za svaku situaciju u kojoj bi bila potrebna njihova intervencija u skladu sa mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
Barbacini je rekao da KFOR nije preduzeo taktičke izmene na terenu posle incidenta sa vozom na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica. On je dodao da pitanje voza treba da rešavaju Beograd i Priština i apealovao na njih da pokažu uzdržanost i počnu dijalog.

- Samo neka nas on ne brani! Što nije došao za Božić nego je ostao sa druge strane? Ne bih da vređam instituciju predsednika države, ali bolje neka sedi tamo - kaže jedan meštanin.

Svi sagovornici ističu da im teško pada da kritikuju predsednika Srbije jer Albanci slave, ali da "ovakvo vežbanje mišića na daljinu nije u redu".

- Teško nam je da komentarišemo jer Albanci likuju i srpdaju se sa nama i našom državom. Ali, kako se bliže predsednički izbori u Srbiji sad bi svi naprasno da nas obilaze, pumpaju mišiće i svoj ego podgrevaju patriotskim izjavama. Mi odavde iz Gračanice sve jasno vidimo, jer 17 godina živimo u strahu, iščekivanju nečeg lošeg, pa smo razvili instikt i osećaj za politikante, prevarante i lažne patriote. Žalosno je što se i u ovoj, kao i kod svake vlasti koja dolazi iz Beograda, uvek uhlebe oni koji su prodavali dedovinu i kojima su zadnjice u Srbiji, a džepovi na Kosovu i Metohiji - kaže drugi meštanin.

Darko Dimitrijević, urednik radio Goraždevca podseća da je Beograd potpisao razne sporazume u Briselu, da voz na relaciji Kraljevo - Kosovska Mitrovica, odnosno Zvečan, godinama normalno funkcioniše, a da su sa "ovim marketinšim vozom došle i tenzije."

Rama: Srbi turisti na Kosovu

Oglasio se i albanski premijer Edi Rama koji je rekao da nema potrebe za zabrinutošću zbog "političke igre vozovima i avionima".
- Kosovo je uspelo kao nezavisna država, dok Beograd i dalje pati od košmara prošlosti. Srbi će na Kosovo moći da uđu samo kao turisti - rekao je Rama.
Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je na svom Tviter nalogu da se nada da je Srbija naučila lekciju iz provokacije s vozom. On je pozvao na dijalog kao i pokrajinski premijer Isa Mustafa koji je poručio Beogradu Srbima na Kosovu ne treba zaštita jer ih Priština štiti.

- U toj marketinškoj igri, šef Kancelarije za KiM Marko Đurić očigledno nije imao u vidu Srbe koji žive u Metohiji, Goraždevcu i Velikoj Hoči, dakle u okruženju gde je veći deo albanskog društva otvoreno ekstreman. Bilo bi dobro da je Kosovo Srbija, ali ta Đurićeva poruka ispisana na vozu ovde ništa ne znači, odnosno nekako nam uvek udari po kičmi. Niti mu je marketinški voz stigao na odredište, niti je vratio Kosovo ili ukinuo dogovor iz Brisela, niti je nama bolje. Naprotiv! U Goraždevcu je bar 50 vozila sa srpskim registarskim tablicama, u kojima smo nakon priča o vozu i vojsci meta za kamenice ekstremista, istog trena kad mrdnemo iz našeg geta - kaže Dimitrijević.

On podvlači da "nema sumnje da bi svi Srbi na KiM voleli da se srpska vojska vrati".

- Ali, iskustvo sa beogradskim političarima i naša realnost, godinama nas uveravaju da je to samo marketing koji nam donosi probleme. I zato ne mogu da razumem takve poruke predsednika Srbije. Stoga se osnovano plašimo da smo mi Srbi na KiM deo iscenirane predstave, a nakon izbora, kada se smire strasti, sve će otići u drugom pravcu. Baš kao i ranije - zaključuje Dimitrijević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online