Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.01.2017.
19:25
Vestionline A

"Beograd hoće da prisvoji sever Kosova kao Rusija Krim"

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači rekao je Rojtersu da Beograd planira da "prisvoji deo severnog Kosova, baš kao što je Rusija pripojila Krim".

Reuters
Hašim Tači tokom intervjua Rojtersu

Britanska agencija navodi da se Priština i Beograd međusobno optužuju da žele da raspire novi regionalni rat i podseća da su specijalne jedinice kosovske policije u subotu sprečile da voz oslikan nacionalnim bojama Srbije i s natpisom "Kosovo je Srbija" pređe administrativnu liniju.

Tači je rekao da je svrha voza bila da isprovocira Prištinu kako bi se napravio izgovor da Beograd vojno interveniše i pripoji sever Kosova gde živi oko 50.000 Srba koji ne prihvataju nezavisnost pokrajine. 

- Namera Srbije je da iskoristi taj voz, koji je donirala Rusija, najpre da bi pomogla da se odvoji severni deo Kosova, a potom da bi se taj deo pripojio Srbiji. To je krimski model - istakao je on.

Rojters podseća da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i navodi da Beograd nije tražio dozvolu Prištine za prolazak voza, dodajući da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u nedelju rekao kako je akcija Kosova pokazala da Priština želi rat sa Beogradom i poručio da će Beograd poslati vojsku ako na Kosovu ubijaju Srbe. 

Odgovarajući na Nikolićevu izjavu, Tači je rekao da bi bilo kakav pokušaj Beograda da pripoji severno Kosovo pokrenulo "lančanu reakciju širom Zapadnog Balkana". 

Rojters navodi da i Beograd i Priština teže ka pridruživanju EU i da je normalizacija odnosa uslov za njihov napredak, ali da Beograd nastavlja da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. 

Britanska agencija podseća da je u odnosima između Beograda i Prištine došlo do novih tenzija ovog meseca kada je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj po poternici Beograda, koji ga optužuje za ratne zločine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.01.2017. 20:11
Nebulozna kretencino, pa vi ste sipci prisvojili prikladnije receno oteli Kosovo od Srba. Necete jos dugu! Kosovo ce biti kao sto i jeste srpsko!
Ponedeljak 16.01.2017. 20:05
На Косово живе око 2 милиона шииптара . Ако би шииптари прихватили да Косово остане у Србији шта би ми Срби требало да радимо . Морали би да хранимо 2 милиона шииптара вековима и вековима .шииптари неби плаћали струју,комуналије исто као за време Социјализма .Сваки шииптар који би ушо у Скупштину Србије донео би болест и све би усмрдео .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online