Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.01.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Za decu bi i život dao

Pred kućom na samom kraju beogradskog prigradskog naselja Ritopek, ekipu "Vesti" dočekao je Nenad Dimitrijević (32), čija je životna priča izazvala ogorčenje u Srbiji, ali i navela mnoge dobre ljude da pomognu Nenadu. On je primljen na VMA nakon što zbog nemaštine nije jeo šest dana, a ono malo hrane što je imao ostavio je svojoj deci, majci i ženi.

N. Đurović
Zahvalnost: Nenad Dimitrijević primio pomoć čitalaca "Vesti"

Tragom ove priče o ljudskoj agoniji ekipa "Vesti" našla je gotovo zavejanu Nenadovu kuću u Ritopeku i u ime čitalaca odnela poklone kako bi porodica Dimitrijević ove zimske i praznične dane provela kako dolikuje.

Vode ni iz bunara

Dok smo se s mukom probijali kroz zavejane i zaleđene ulice Ritopeka, s obližnjih brda šibao je vetar, a kamioni zbog nanosa i klizavog puta stajali blokirani na putu. Među njima i cisterna koja meštanima donosi vodu. Ritopečani, naseljeni samo 15-ak kilometara od centra srpske prestonice, vodovod nemaju, a bunari su se smrzli. U kući Nenad živi s majkom, suprugom i dvojicom sinova. Bilo je lakše kada mu je otac bio živ, on je radio na građevini, pa je pomagao, ali je umro pre tri meseca.

Savest jača od gladi

Nenad kaže da njegovoj porodici trebaju namirnice, a ne novac.
- Svaki dan sam sebi govorio: "Nema veze, sutra ću ja jesti, nek ima njima." Ja i ne mogu da jedem kad znam da oni nemaju. Nisam mogao ni da ležim u bolnici, da jedem tamo, da mi je lepo i toplo, a da znam da mi porodica gladuje kod kuće. Iste večeri, kada su me pregledali i zbrinuli izašao sam iz bolnice - priča odlučni Nenad.

Zahvalan za poklone i hranu koju smo mu u ime čitalaca "Vesti" doneli, Nenad počinje svoju priču golim činjenicama.

- Nemamo novca, nema posla i ne mogu da prehranim decu. Šest dana nisam ništa jeo, zbog čega sam završio na VMA, a uveče sam izašao iz bolnice na svoju odgovornost - priča Nenad dok se kraj njega igraju sinovi od tri i po i godinu i po dana.

Mraz stegao, a posla nema

Zamolio je da decu ne fotografišemo. U kući se oseća vlaga, a u toj memli živi petoro Dimitrijevića. Zimske dane provode čekajući cisternu s vodom. Nenad kaže da je svuda tražio posao, a zimi od njegovog zanata nema hleba.

- Svuda sam bio. Samo još u cirkus nisam otišao da se ponudim da me ispale iz topa. Nigde nema posla. Otišao sam u 200 firmi, a niko ni da me pozove. Nemam vezu za posao i sedim kući. Struju su nam isključili zbog duga od skoro 80.000 dinara. Nismo imali kud, morali smo da se priključimo na komšije, pa od jednog uzimamo struju za televizor, od drugog za grejanje, a od trećeg za ostale aparate - priča Nenad muku svoje porodice kojoj je jedini redovan prihod socijalna pomoć od celih 13.000 dinara.

Komšije se krstile

Prvi komšija u čudu je kako je Nenad izdržao i preživeo.
- Nenad je dobar čovek. Tog dana kada su ga odvezli na VMA ljudi su se krstili kako je izdržao, samo što mu se creva nisu zavezala. Primio je pet-šest infuzija i otišao kući - kaže Nenadov prvi komšija.

Dimitrijevići se greju na ugalj i drva, kad imaju, a treba im i struja za kotao. Na njihovim licima kao sa stranica knjige čita se zahvalnost zbog namirnica koju su poslali čitaoci "Vesti". Najvažnije je, ipak, što je pomoć stigla deci koja će ovu januarsku hladnoću provesti sita i obučena. Zahvaljujući dobrim ljudima, komšijama i prijateljima, ova porodica očigledno neće ostati sama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online