Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.01.2017.
08:36
sputniknews.com, Vestionline A

Ruska "dizelka" kreće za Kosovsku Mitrovicu

Prvi put posle NATO bombardovanja uvodi se probna železnička linija Beograd–Kosovska Mitrovica, a danas je organizovana promotivna vožnja novom ruskom "dizelkom", koja je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije.

Tanjug
Pomocnik generalnog direktora Srbija voza za saobracaj Zoran Puzovic ispred voza za zeleznicku liniju Beograd - Kosovska Mitrovica.

Voz će saobraćati rutom Beograd–Mladenovac–Lapovo–Kragujevac–Kraljevo–Raška–Kosovska Mitrovica.

Probna linija Beograd–Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

Enterijer voza je ukrašen slikama freski iz tri manastira i jedne crkve na KiM koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine od 2004, a od 2006. godine su na listi ugrožene svetske baštine, i to su manastiri Gračanica, Visoki Dečani i Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodice Ljeviške.

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbije i nazivima najlepših srpskih crkava, manastira i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Promotivna vožnja se organizuje prvog dana Srpske nove godine, sa polaskom sa Glavne železničke stanice Beograd.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ne očekuje da kosovske vlasti spreče ulazak voza u južnu pokrajinu, jer bi takav tretman, kako kaže, imao veze sa nacionalizmom, šovinizmom i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava.

Đurić je podsetio da se saobraćaj između srpskih gradova i gradova na Kosovu i Metohiji odvija već godinama.

- Imate na desetine autobusa dnevno koji idu od Beograd do Prištine i Kosovske Mitrovice, kao i iz drugih gradova. Ne vidim zašto bi postojala razlika u vezi sa ovom linijom, čiji je cilj da se bolje povežu delovi naše zemlje - rekao je Đurić.

Međutim, tek treba da se vidi kako se će situacija odvijati, s obzirom da je ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri zatražila sinoć od EU da zaustavi, kako je navela, "nelegalni srpski voz".

- Srbija nastavlja sa ozbiljnim provokacijama protiv Kosova, u suprotnosti sa duhom briselskog dijaloga za normalizaciju odnosa. Upozoravam na sutrašnje pokretanje nove ilegalne linije Beograd-Mitrovica, jer je to agresivno mešanje u državnu suverenost Kosova i još jedan dokaz da Srbija želi da destabilizuje Kosovo - ocenila je Tahirijeva.

 

POVEZANE VESTI

Subota 14.01.2017. 12:40
Verujem da Vučić neće propustiti priliku da bude među prvim putnicima tog voza .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online