Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Paraziti draži od bolesne dece

Kako god protumačili odluku UEFA o suspenziji fudbalskog kluba iz Humske zbog neizmirenih finansijskih obaveza, tuga golema je na sve strane. S jedne strane, tu su razočarani "grobari", na drugoj razočarani građani koji na najveće srpske klubove, Crvenu zvezdu i Partizan, ne gledaju kao na "svete krave", kako to neretko čini vlast.

M. Todorović
Bunar bez dna: Državi su Partizan i Crvena Zvezda slabe tačke

Ako se ispostavi da je deo Partizanovog duga namirila država, bilo direktno ili preko javnog preduzeća Telekom, javnost s pravom može da pita Vladu po kojim to propisima i po kojim kriterijumima se deli državni novac? Nakon što je objavljena vest o suspenziji Partizanovog fudbalskog tima sa evro-takmičenja, uprava kluba je saopštila da će problem biti rešen i da će u četvrtak biti izmirene finansijske obaveze prema poveriocima u iznosu od 370.000 evra.

Rukovodstvo kluba, predvođeno Miloradom Vučelićem, uveravalo je javnost da će crno-beli zaigrati na evropskoj fudbalskoj pozornici, a potom su sročili i zahvalnicu.

"Problemi u kojima se našao Partizan rešeni su uz svesrdnu i sveobuhvatnu pomoć državnih organa i Vlade Republike Srbije, sa njenim predsednikom gospodinom Aleksandrom Vučićem na čelu. Na tom opsežnom zalaganju su iskreno zahvalni uprava FK Partizan i crno-bela sportska javnost", umiruju svoje navijače čelni ljudi kluba iz Humske.

Na jednoj presipa, na drugoj manjka

Dok država na jednoj strani disciplinuje budžet racionalizacijom radnih mesta i umanjenjem plata i penzija, na drugoj pokriva dubioze koje su napravili nesposobni i za pronevere osumnjičeni čelnici fudbalskih klubova. Podsetimo na neke mere štednje:
* penzije i dalje nisu vraćene na iznos koji je važio pre umanjenja novembra 2014.
* u zdravstvu je doskoro važio moratorijum na zapošljavanje, pa mnogi domovi zdravlja kubure sa specijalistima
* u prosveti je na snazi racionalizacija koja vodi ka gašenju malobrojnih odeljenja i otkazima nastavnicima sa malim fondom časova
* renoviranje kulturnih ustanova prvog reda traje godinama i cele generacije odrastaju bez Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti
* socijalna pomoć moraće da se odradi.

Kako para nema za lečenje teško obolele dece u inostranstvu, pa porodice i građani moraju da organizuju humanitarne akcije, ali ima za propale klubove sa nesposobnim i korumpiranim upravama i obesnim navijačima?

Narodni poslanik Dosta je bilo Aleksandar Stevanović ironično kvalifikuje ovako nakaradni poredak stvari.

Interes u šuškama

Aleksandar Stevanović kaže da se "slabost" političara na vlasti prema fudbalskim klubovima ne može objasniti "snagom sile", koju klubovi sa armijom navijača imaju, već "snagom interesa".
- Parafraziraću vam priču iz 90-ih, kada se vlast pravdala da ne može sa ulice da otera ilegalne ulične prodavce. Neki su govorili - ne možemo da ih sklonimo, oni nas gađaju noževima, vade pištolje... a neki bi dodali - ne možemo jer nas oni "gađaju" markama.

- Ne vidim svrhu da lečimo decu ako u Zvezdi i Partizanu mogu da rade šta hoće i kako im padne na pamet! To je izopačena logika. Gubici klubova su veliki i hronični jer su uprave vodile te klubove vrlo "kreativno". Ako su otišli u dug i ne ispunjavaju svoje obaveze prema državi i poveriocima, onda se ide u proces gašenja - kaže Stevanović, inače ekonomista po obrazovanju.

Cela stvar u vezi sa Partizanom isplivala je u javnost u vreme dok se predsednik Vlade Aleksandar Vučić nalazio u višednevnoj poseti Indiji, pa je izostao njegov komentar i pojašnjenje. Neki u činjenici da je srpski premijer vatreni zvezdaš vide opravdanje zašto je Vlada pokazala slabost prema Zvezdinom ljutom konkurentu. Ako bi sada bila "tvrda", a pomagala je i Zvezdi u sličnim neprilikama, mogla bi da navuče armiju partizanovih pristalica protiv sebe.

Za Kolarčevu zadužbinu nema para

Koliko su prioriteti nakaradno postavljeni moglo se videti i iz juče objavljene informacije da je čuvena Kolarčeva zadužbina zbog finansijskih problema pred gašenjem! Prelepa zgrada u centru Beograda, koju je u amanet svom otečestvu ostavio bogati trgovac Ilija Kolarac, kuburi sa finansijama, a Grad i Republika samo kratko odgovaraju da nije u njihovoj nadležnosti da im se pomogne, jer oni nisu osnivači. Objekat u kojem se nalazi jedina koncertna dvorana u srpskoj prestonici tako je prepušten samo entuzijazmu njenih zaposlenih.
- To je slika današnje Srbije. Sala Kolarčeve zadužbine je često poluprazna, dok se fudbalske tribine pune armijom glasača na koje su političari, očigledno, slabi i ne mogu od njih da se distanciraju - primećuje Dragaš.

Analitičar Orhan Dragaš vidi rešenje u privatizaciji klubova.

- Moraju da se raščiste vlasnički odnosi i u kom pravcu će se razvijati fudbalski klubovi. Kao gubitaši i stecište mafije i prljavog kapitala nije mi jasno zašto premijer nema snage da problem sa klubovima reši. Ali, možda zna stvari koje vi i ja ne znamo - dodaje Dragaš, aludirajući na prošlogodišnje Vučićevo priznanje da je nemoćan da istera privatizaciju klubova i da se obračuna sa huliganima koji sebe neopravdano nazivaju navijačima.

Kako je Vučić ostao "bez snage"

Premijer je u ekspozeu 2014. godine obećao privatizaciju klubova, ali je prošle godine, prilikom preuzimanja novog mandata, priznao da za to nema snage. Govorio je i o tome kako Zvezda i Partizan reketiraju državu.
- Greška je što dajemo novac za Crvenu zvezdu i Partizan, ali nemam snage da to odbijem - odgovorio je mandatar na kritike lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja zbog toga što država, kroz javna preduzeća, daje novac u klubove.
Zašto "nema snage" i zašto, kako je sam rekao, država plaća reket najvećim klubovima, nije objasnio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online