Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.06.2010.
10:26
Srna, RTS A

Bački Jarak poplavljen fekalijama

Deo Bačkog Jarka, takozvano Novo naselje, poplavljeno je vodom prepunom fekalija jer su se zbog obilnih kiša izlile sve septičke jame. Trenutno je oko 150 kuća ovog mesta ugroženo zagađenom vodom.

Da nevolja žitelja ovog naselja bude veća, septičke jame kopane su na dubinama od petnaestak metara, isto, kao i bunari za vodu, pa je zbog obilne kiše došlo do njihovog mešanja i izlivanja, tako da ona danas nije ni za zalivanje njiva i bašti.

Novosadski mediji javili su da je voda ušla u pojedine kuće i obore, potopila Ulicu Slavka Rodića, poplavila pešačke staze, dvorišta i bašte, jer ne postoji kanalizacija niti odvodni kanali.

Zbog nepostojanja kanalizacione mreže, meštani su pre petnaestak godina iskopali kanal dug 300 metara da bi predupredili izlivanje fekalnih voda u kuće i na ulice.

Ovaj kanal danas je neupotrebljiv jer je, zbog mulja i korova zapušen, a ispostavilo se da nije ni dovoljno dubok.

Žetva pšenice neizvesna u Banatu

Kada su prosli put potopljena banatska sela morali su da spasavaju i životinje

Nevolje zbog obilnih padavina imaju i meštani skoro svih sela u srednjem Banatu. Kišni kanali u selima su prepuni vode, a ugroženi su usevi na oko 5.000 hektara.
Oko sto domaćinstava ugroženo je u selu Malenci, dok je u Ečkoj voda na pragovima dvadesetak kuća. Slična situacija je i u Srpskom Itebeju, Srpskoj i Novoj Crnji i Sutjesci.


"Voda je posle velike kiše koja je padala u ponedeljak uveče bila dubine 25 centimetara, u dvorištu i u bašti. Organizovali smo se da vodu sprečimo da se prelije u kuću i poljoprivredne objekte", rekao je Ištvan Bakoš iz sela Torde.


Nove kiše će najverovatnije prepoloviti rod pšenice, koja je ovde zasejana na 35.000 hektara. To su rekordno male površine u proteklih dvadeset godina.


"Voda je sve uništila, njive nam plivaju, a potpuno je neizvesno da li ćemo uopšte započeti žetvu pšenice", ističe Janoš Filep iz sela Banatski Dvor.


Vodoprivredno preduzeće iz Zrenjanina angažovalo je četiri bagera na najkritičnijim lokacijama u opštinama Zrenjanin, Žitište i Nova Crnja.


"Najbitnije je da građani uzmu lopate i ašove u ruke i da prokapuju ispred svojih kuća kako bi nam olakšali posao", rekao je Duško Kočalka, pomoćnik predsednika opštine Žitište.


Sektor za vanredne situacije iz Zrenjanina dopremio je pumpe i pomogao meštanima sela Aradac i Ečka da izbace vodu iz dvorišta. U Melencima je angažovana mehanizacija komunalnih preduzeća, koja je nedovoljna da bi se kanali za odvodnjavanje pročistili.


I ovoga puta se, nakon obilnih voda, u Banatu nameće pitanje kopanja novih i održavanja postojećih odvodnih kanala.


"Pokrajina će posredstvom Javnog preduzeća 'Vode Vojvodine' usmeriti novac za radove u ovoj oblasti, ali smo svesni da je to nedovoljno i očekujemo pomoć države. Ovo što se trenutno dešava u Banatu je elementarna nepogoda", rekao je Janoš Dobai, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online