Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 11.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Diktator koji treba Zapadu

Srpski premijer Aleksandar Vučić je egomanijak sa autoritarnim načinom vladanja koji u ovom trenutku treba Briselu! Ovako bi se u najkraćem mogao sažeti komentar koji je objavljen na "Špiglu" onlajn, a čiji je autor dopisnik nemačkog medija iz Budimpešte Keno Ferzek.

N. Đurović
Poređenje sa Miloševićem: Aleksandar Vučić

"Vučić, koji postjugoslovenskom Srbijom vlada sa toliko moći kao Milošević pre njega, tek je paradni primer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koji u novim uslovima evropske i svetske politike sve više skreće sa puta demokratije i vladavine prava", ocenjuje autor "Špigla".

U tekstu se konstatuje kako u svim zemljama zapadnog Balkana vladaju "autoritarni političari i korumpirane klike", a dosta prostora je posvećeno upravo analizi prvog čoveka srpske vlade. Tako se konstatuje da se Vučić "rado izdaje za vatrenog obožavaoca EU i njenih vrednosti".

"Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", navodi autor, primećujući da "Vučić zna i drukčije",
Ukazuje na Vučićeve "česte markantno-egomanske opaske na adresu opozicionih političara, neistomišljenika i nezavisnih medija koje su pune latentnih, ali sasvim ozbiljnih pretnji".

Ne pamti se da je jedan uticajan zapadni medij objavio ovako direktan i oštar komentar na račun predsednika srpske vlade, kojeg zapadni zvaničnici, među njima i nemačka kancelarka, javno uvažavaju. Kako su mediji često uvod u zvaničnu politiku, nameće se pitanje da li je ovaj "Špiglov" komentar početak hlađenja odnosa prema Vučiću i njegovom načinu vođenja Srbije koju su zapadni zvaničnici do sada tetošili, i kroz lične odnose i preko blagonaklonih izveštaja o napretku u evrointegracijama?

I Milo na tapetu

Nije samo Vučić bio na tapetu "Špigla". Za crnogorskog višedecenijskog lidera Mila Đukanovića se konstatuje da vodi zemlju "kao privatnu firmu, zajedno sa porodičnom i ortačkom klikom", dok se Nikola Gruevski toleriše, jer je Makedoniji namenjena uloga "bedema" ka Grčkoj. Za Hašima Tačija, sagovornika Beogradu u normalizaciji odnosa, primećuje se da i dalje nije ispitano njegovo "učešće u ratnim zločinima".

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ne veruje da je reč o zaokretu, niti da ima elemenata i potrebe, sa stanovišta interesa Brisela, za bilo kakvim promenama politike prema predsedniku Vlade Srbije.

- Mislim da je Vučić upravo takav kakav jeste i kakav je opisan u tekstu i dalje potreban Briselu, zato što EU ima samo jedan jedini prioritet, a to je dijalog Beograda i Prištine. U tom procesu Vučić daje više nego njegovi prethodnici, a na političkom horizontu Srbije se ne vidi ko bi tako revnosno ispunjavao te zadatke - konstatuje Jakšić.

Ovakvom zaključku dugogodišnjeg komentatora i jedno vreme i glavnog urednika beogradske "Politike" ide u prilog i opaska "Špiglovog" autora da EU, kada je u pitanju Srbija, očekuje "normalizaciju odnosa sa Kosovom koju treba da poguraju Vučić i Hašim Tači".
 

Dopunjeno izdanje biografiji

Boško Jakšić primećuje da je analiza "Špigla" samo "dopunjeno izdanje Vučićeve političke biografije".
- Uostalom, mi u Srbiji sve te zamerke, to polako uvođenje autoritarnosti u javni život, bolje znamo od bilo kog stranog analitičara. Ali to Brisel ne interesuje. Oni se sebično ponašaju i dok god Vučić bude radio na domaćem zadatku - normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - što je eufemizam za priznanje Kosova, dotle će ga tolerisati - konstatuje bivši glavni urednik lista "Politika".

POVEZANE VESTI

Sreda 11.01.2017. 20:04
Vucic je po ocu Albanac, zbog toga i hoce u NATO sektu. Zbog toga i radi sve protiv Srpskog naroda. Pogledajte foto Albanskog novinara Fahri Musliu, koi je u svoje vreme bio kolega sa gospodjom Vucic,
Sreda 11.01.2017. 21:56
Neka Špigl gleda svoja posla.Vučić je naš pronlem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online