Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Balkan okovan u sneg i led

Srbiju, koja je danima u dramatičnom temperaturnom minusu i većinom paralisana sibirskom zimom, juče je zahvatio novi snežni talas, a nezapamćene hladnoće su odnele i prve žrtve.

Tanjug/AP
Sklanjaju se od zime: Migranti u Beogradu

Smrznuto telo Badema Alijevića (55) iz Vranja pronađeno je u tom gradu, a pretpostavlja se da je krenuo da naseče drva, pao, polomio nogu i preminuo od hladnoće. Milojka Perović (54) iz sela Marovac u opštini Medveđa umrla je zbog nemogućnosti ekipe Hitne pomoći da se probiju kroz smetove i zaleđene puteve, a na granici Srbije i Crne Gore, u blizini Pljevalja, pronađeno je u snegu telo smrznutog 26-godišnjeg mladića.

Spasilačke ekipe traže Nenada R. (33) iz Niša koji je nestao u snežnim nanosima. Zbog loših vremenskih uslova evakuisano je više od 120 ljudi, a u 11 opština u Srbiji je proglašena vanredna situacija - u Aleksincu, Blacu, Sjenici, Medveđi, Vladičinom Hanu, Novoj Varoši, Vlasotincu, Tutinu, Vranju, Crnoj Travi i Trgovištu.

Novi talas

- Situacija je promenljiva. Treba izdržati još ovih par dana i nadam se da od četvrtka idemo u stabilniji period do februara, kada nas po najavi RHMZ očekuje novi hladni talas - saopštio je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Pripadnici Gorske službe su spasli 76-godišnju ženu iz sela Rdova kod Vladičinog Hana, kojoj je pukao čir na želucu. Snežni smetovi zavejali su i mladića iz Kosjerića, koga su meštani pronašli u pripitom stanju. Vozilo Hitne pomoći nije uspelo da se probije do njega, pa su u pomoć pritekli vatrogasci koji su ga spasli. Spasilačke ekipe izvele su i veliki podvig dok su spasavale zavejane drvoseče Admira Lugonju (25) i Žarka Šaponjića u kolibi na Goliji.

Snežni nanosi, slaba vidljivost, jak vetar i dalje stvaraju probleme i izazivaju zastoj ili obustavu saobraćaja u južnim, zapadnim i istočnim delovima zemlje, a situacija je manje dramatična samo na severu. Prognoze govore da će ova situacija potrajati do četvrtka ujutru, do kada je i crveni meteoalarm na snazi. Hladnoća je dovela do pucanja cevi u delovima Beograda, Jagodine, Pančeva i drugih mesta, pa je stanovništvo neko vreme bilo bez vode, dok u više gradova po nekoliko sati nije bilo ni električne energije.

Tanjug/AP
Spasavanje Marojke Sredojević (83) iz Lijeve Rijeke

Izmerene su i najniže temperature od 1961. godine, a prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, u Sjenici je bilo minus 27, na Pešteru i do minus 33, dok su širom zemlje išle do minus 20. U selu Kaševar blizu Blaca od sveta je odsečeno dvoje dece, mnogo starih ljudi i životinja.

Više putnih pravaca je paralisano, prilaz planinama teško prohodan, a reke većinom zaleđene. Na Dunavu, Savi i Tisi, kao i u vojvođanskim kanalima, zbog leda je zabranjena plovidba. Pod ledom je i Velika Morava, što je retkost, jer u nju utiču termalne vode iz banja. Meštani kažu da se poslednji put zaledila pre 22 godine.

Sledilo se i more

Zaleđeni su delovi mora na Crnogorskom i Hrvatskom primorju, i pojedine reke. Ekstremno niske temperature širom Bosne i Hercegovine su u brojnim rekama i jezerima stvorile sante leda. Reka Drina se u priobalnom delu kod Zvornika zaledila na više mesta. I na Zvorničkom jezeru uzvodno od hidroelektrane ima tragova leda na kojem se odmaraju galebovi i patke, koji satima nepomično stoje na ledu, pa deluju kao da su zaleđeni.

Otkako se vrše merenja, zabeležen je i najhladniji dan na Kopaoniku, sa temperaturama od minus 25. Auto-moto savez Srbije je upozorio da je na važnijim magistralnim i regionalnim putevima u nižim predelima saobraćaj otežan i bez zastoja.
Zimski štab beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" u punoj je pripravnosti i deluje kako bi omogućio bezbedno i sigurno obavljanje avio-saobraćaja. Na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu saobraćaj se odvija nesmetano.
 

Migranti beže u prihvatilišta

Neki migranti su spas našli u prihvatnim centrima, ali i dalje ima onih koji veruju da će im u parku ili barakama u centru Beograda biti bolje. Prema rečima portparola Komesarijata za izbeglice Ivana Miškovića, imaju dovoljno hrane:
- U pet centara i u 14 privremenih prihvatno-tranzitnih centara je trenutno smešteno oko 5.800 migranata za koje je obezbeđeno dovoljno energenata, hrane i lekova i svega što je potrebno u ovim hladnim danima. S obzirom na to da su ukupni kapaciteti oko 6.000, mesta ima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online