Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 05.01.2017.
16:03
Tanjug A

Patrijarh Irinej: Kosovo je duša Srbinova

Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima povodom Božića da se raduju i množe kako bi napunili zemlju i poželeo da Bog da da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života.

Tanjug
Patrijarh Irinej uputio Božićnu poslanicu

"Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečja igra. Sveto Jevanđelje nas upravo i podseća na to da, ako se ne obratimo i ne postanemo bezazleni kao deca, nećemo ući u Carstvo nebesko. Zato je Božić praznik i naše dece, praznik mladosti i večne budućnosti", naveo je patrijarh u Božićnoj poslanici.

"Pozdravljamo božićnim pozdravom svu našu duhovnu decu u Otadžbini i rasejanju i pozivamo ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića. Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao "grdnim sudilištem". Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim", kaže patrijarh.

"Hristos je isti danas, juče i doveka", naveo je i dodao da je srpski narod - narod Božića i da će dok je Srba, biti i Kosova i Metohije.

Srpski narod je narod Svetoga Save, narod svetog cara Lazara Kosovskog i svih ostalih mučenika i novomučenika, koji u zla vremena postradaše, kao vitlejemska deca za istinu i pravdu Božiju, naveo je.

"Njihove žrtve se sećamo i molimo ih da nas u nebeskom Vitlejemu pominju u svojim svetim molitvama, da bismo bili dostojni svojih svetih predaka, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle", istakao je patrijarh Irinej.

Božić nam, ističe, otkriva cilj i smisao našeg života na zemlji i zato Božić zaista jeste "dan koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu".

"Božić nam ukazuje i na svetinju ljudskog života. Ovaj praznik nas poziva na oboženje, a ne na uništenje, na služenje životu, ne samo biološkom već i večnom, a ne na robovanje smrti...Svemu je od Boga darovan život, a posebno ljudskom biću koje je u Hristu ikona Boga Živoga", naveo je prvojerarh SPC.

Kako je naglasio, Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: 

"Rađajte se i množite i napunite zemlju", poručio je patrijarh Irinej uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi - Blagoslovena nova 2017. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2017. 16:09
Na ulazu u raj došli su pop i vozač autobusa. Sveti Petar: - Ti vozaču autobusa možeš prvi da uđeš u raj. Pop: - A zašto prvi on, kada sam ja svešteno lice? Sveti Petar: - Zato što kada ti držiš liturgiju svi spavaju, a kada on vozi autobus svi se mole Bogu................... Što je papa Benedikt rekao kad je odlazio sa dužnosti?- ---Papa!................ Dodje pop kod jednog čoveka i kaze: -Dobar dan. -Dobar dan pope. -nisam ja pop ,ja sam otac! -Dobro. Dodje pop sledeći dan i laje pas na njega,a covek kaze: Ne laj na oca!................... Sta se dobije kad se spoje 4 svestenika?? "POP GRUPA"
Četvrtak 05.01.2017. 16:14
Uhvatio Pop zlatnu ribicu. Ribica: - Ako me pustiš ispuniću ti dve želje. Pop: - Moja prva želja...pa neću više da budem sveštenik - i u tom trenu ribica mu uze Bibliju, baci je na pod, pa kaže: - Sad više nisi sveštenik... Ribica: - Hajde reci tu drugu želju? Pop: - Hoću da imam punoooooooooo para, al' da ništa ne radim, samo da uživam... U tom trenu ribica uzme nazad Bibliju, vrati mu je i reče: - Ma koga ti zajeebavaš!!!........................ Pričaju dva sveštenika:- Joj, znaš šta mi se juče desilo. Dođem u samostan i uđem časnoj sestri u sobu, a ona gola na krevetu!!! - I, šta si uradio?! - Pa pokrio je, šta drugo. Šta bi ti radio?!? - Pa isto bi slag'o, k'o i ti...
Četvrtak 05.01.2017. 23:41
Сутра је Бадњи дан,а прекосутра Божић!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online