Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.06.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Zbog Đilasa bez krova nad glavom

Gradske vlasti u Beogradu transformacijom Fonda za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti, i pokušajem da ga preuzme Skupština grada žele da 20 miliona evra iz fonda prebace u gradski budžet. To je isto kao da ste ih bacili u bunar, gubi im se trag.


 

Tim parama može da se izgradi 450 stanova za ugrožene radnike, a ovako sumnjamo da će gradske vlasti tim parama puniti rupe u budžetu, a radnici i dalje biti pod vedrim nebom - kaže u razgovoru za "Vesti" predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.


Usprotivili ste se najavljenoj transformaciji Fonda za finansiranje izgradnje stanova solidarnosti koji hoće da preuzme Skupština grada, zašto?


- Nadležne službe grada Beograda, kako smo saznali, imaju nameru da preuzmu novac iz Fonda koji su radnici izdvajali godinama za gradnju stanova solidarnosti.


Kako mogu da preuzmu novac ako je izdvajan namenski?


- Govore o transformaciji Fonda, a u stvari grad hoće da pare strpa u budžet, a to je kao da ih baca u bunar. Neće se znati ni gde su, a onda će radnici ostati bez stanova.


Koliko je to para, i koliko stanova sa tim novcem može da se izgradi?


- To je dve milijarde dinara, ili oko dvadeset miliona evra. Preduzeća su godinama izdvajala taj novac, skoro je Fond od Skupštine grada Beograda tražio zemlju u zakup za izgradnju stambenih zgrada. Dobili su lokaciju na putu Borča-Ovča i sa tim parama je moglo da se izgradi 450 stanova.


I onda...


- I onda su rešili da novac za stanove prebace u gradski budžet. Radnici će tako ostati bez krova nad glavom, a gradske vlasti najverovatnije žele da sa milionima koje su radnici uštedeli popune rupu u gradskom budžetu. Pobunili smo se mi, ali i ostali sindikati. To je nedopustivo. Fond osim para ima i lokale koji se izdaju kao poslovni prostor i oko 800 garaža. Do sada je očuvao imovinu, tako da nije u redu da joj se izgubi trag.


Da li ste pitali gradske vlasti i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa zašto to rade?


- Kako nismo?! Pisali smo Đilasu više puta, slali dopise, ali on ni na jedan još uvek nije odgovorio.


Šta ste tačno tražili?


- Da objasni na koji način želi da izvrši transformaciju Fonda, da imamo uvid u detaljne projekte i pravni osnov transformacije, način na koji će se upravljati sredstvima i po kom kriterijumu će se onda deliti stanovi. Naravno, i ko će vršiti nadzor svega toga.


Mislite li da bi ključevi novoizgrađenih stanova mogli da odu u pogrešne ruke?


- Ovako je sve moguće. To su stanovi solidarnosti i moraju ih dobiti radnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online