Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2016.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Kasapin iz Kačanika vreba Evropu

Jedan od najtraženijih egzekutora Islamske države, Kasapin iz Kačanika, Lavdrim Muhadžeri, poznat po snimcima jezivih odrubljivanja glava "izdajnicima" u Siriji, vratio se pre nekoliko meseci na Kosovo i krije se u ovom gradiću u kojem se nalazi i regrutni centar za ID.

V. Sekulić
Efekat bumerang: Stevan Đurović

Pozivajući se na italijanske obaveštajne službe, rimski "Espreso" navodi da je Muhadžeri prethodno, polovinom novembra, viđen u Makedoniji. Pripadnici italijanske službe bezbednosti AISE o tome su odmah obavestile lokalne vlasti i protivterorističke jedinice na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji.

"Međutim, dželat je nestao bez traga", navodi ovaj nedeljnik.

Povratak Muhadžerija na Balkan, prema italijanskim obaveštajcima, predstavlja veoma ozbiljnu pretnju ne samo za Balkan već i za mnoge evropske zemlje gde kosovski džihadista ima kontakte, pa može da organizuje napad, navodi italijanski dnevnik.

Podsećajući da je američki Stejt department Muhadžerija 2014. godine stavio na spisak terorista, ovaj list navodi da Kasapin iz Kačanika ima razgranatu mrežu džihadista, ali i "odlično poznaje neprijatelja, s ozbirom na to da je pre nego što se preobratio u džihadistu radio u američkoj bazi Bondstil, a pre toga za NATO u Avganistanu".

Nesvesni opasnosti

Radikalni islam je latentna opasnost i više nego ozbiljna pretnja ne samo Srbiji, balkanskim zemljama, Evropi, nego i svuda po svetu. Bojim se da toga nisu u potpunosti svesni ni političari ni službe. Da jesu, ne bi u svojim saopštenjima obaveštavali javnost kako smo bezbedni, a da istovremeno najveće i najopremljenije zemlje stalno upozoravaju svoje građane na opasnost od terorizma - ističe Đurović.

Nekadašnji šef Vojne kontraobaveštajne i bezbednosne službe Prištinskog korpusa, pukovnik Stevan Đurović kaže da se Zapad danas suočava sa posledicama sopstvene politike prema Balkanu.

- Većina stanovnika Evrope se tek sada suočava sa problemom koji su njihovi predstavnici devedesetih godina izazvali obučavajući fanatike i pomažući narastajući islamski radikalizam u republikama bivše SFRJ. Sada svi upiru prst u Kačanik, odakle je Muhadžeri, kao kamp za obuku ID, a zaboravlja se da je Prizren zapravo od 2000. godine jedan od najvećih kampova za obuku radikalnih islamista na prostoru Evrope - ističe Đurović.

Nemci sve znaju

U sastavu mirovnih snaga, koje su dobile mandat da obezbede mir na Kosovu i Metohiji, u zoni odgovornosti nemačkog kontingenta, već početkom 2000. u okolini Prizrena su organizovani centri za obuku mudžahedina. O tome su sve znale i Službe bezbednosti i politički vrh Nemačke. I danas ova država odlično zna šta se sve dešavalo i dešava na prostroru Kosmeta, ali iz njima znanih razloga svojoj javnosti ne predočavaju realnu sliku - tvrdi Đurović.

. Sekulić

On kaže da se Evropa danas, uz efekat bumeranga, suočava sa problemom radikalnog islama, jer je bilo realno očekivati da će sa slabljenjem pozicija Islamske države doći do povratka ratnika u matične države i samim tim prebacivanja težišta borbe na evropski kontinent.

-To je sada realna pretnja za Evropu, a novinske procene o njihovom broju se drastično razlikuju od stvarnih obaveštajnih podataka koji govore da je taj broj daleko većih od 300-400 boraca ID - ističe Đurović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online