Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.06.2010.
15:04 >> 19:48h
Tanjug A

Jeremić: Na Kosmet reagujemo nebalkanski!

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je danas u Beču očekivanje da će Generalna skupština UN, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, uputiti poziv svim stranama na postizanje dogovora oko svih otvorenih pitanja putem konsenzusa i na miran način, kroz dijalog.

Očekuje novi dijalog o Kosmetu: Vuk Jeremić
 


Jeremić je, u obraćanju Stalnom savetu OEBS, podsetio da je Srbija odgovorila na jednostrani akt Prištine maksimalno uzdržano, na način nepoznat balkanskom iskustvu, bez jednostranih kontra mera, tražeći mišljenje MSP.


"MSP će u skorijoj budućnosti podneti izveštaj UN. Ne očekujemo da debata, koja će to slediti u Generalnoj skupštini UN, izazove neke posebne podele. Jedini logičan ishod bi bio poziv stranama da dođu do rešenja svih otvorenih pitanja, na miran način, kroz dijalog, umesto unilateralizma“, rekao je Jeremić.


On je podsetio da na stav Srbije da nijedno demokratsko rukovodstvo neće nikada biti spremno da na bilo koji način prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, te ukazao da nijedna druga zemlja ne bi delovala drugačije u istoj situaciji.


Govoreći o tome šta Srbija, želi Jeremić je podvukao da se traži rešenje prihvatljivo za sve strane. "To je jedini način za dobijanje održivog i mirnog rešenja, i jedini način da se pomogne u obezbeđivanju regionalnog dobitka, podsticanju zajedničkih strateških prioriteta, i okončanju evropske transformacije Balkana“, poručio je on.


"Nameravamo da budemo konstruktivni i smeli u vođenju dijaloga koji će, u šta sam ubeđen, uskoro uslediti, jer je naša jedina želja da postignemo kompromisno rešenje prihvatljivo za svakog o svim otvorenim pitanjima“, naglasio je on.


Jeremić je naveo da to uključuje praktična pitanja, od vladavine prava do garantovane zaštite srpskih svetinja, ali i pitanja kao što su zdravstvo, obrazovanje, telekomunikaciju i električnu energiju, kao i privatizaciju javnih preduzeća, restituciju privatne imovine, i povratak preko 200.000 raseljenih Srba i Roma.


"To su sve jako važna pitanja i Srbija će ponovo udvostručiti svoje napore u angažovanju u cilju pronalaženja pragmatičnih dogovora koji bi bili od koristi za stanovništvo", rekao je šef srpske diplomatije, dodajući da je srž svih problema neslaganje oko jednostranog pokušaja proglašenje suvereniteta.


Jeremić je dalje ukazao na ogroman napredak na Balkanu, navodeći da regionalna saradnja nije nikada bila na tako solidnim osnovama kao danas, čak i po najizazovnijem pitanju, kao što je Kosmet.


I pored toga je jasno da je sveukupno regionalno okruženje postalo komplikovanije zbog odluke vlasti u Prištini da jednostrano proglasi nezavisnost, dodao je on.


Govoreći o prioritetima, Jeremić je podvukao da je glavni strateški prioritet Srbije članstvo u EU, te da je najproevropska adminstracija u srpskoj istoriji uspela da ostvari značajne rezultate na tom polju pod veoma teškim okolnostima.


„I pored znakova umora od širenja mi ostajemo duboko privrženi procesu evropske integracije“, naglasio je on.


Šef srpske diplomatije je kazao da je od najvećeg značaja da se iskoristi pozitivan trenutak da se zahtev Srbije za sticanje statusa kandidata što pre prosledi Evropskoj komisiji na razmatranje.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online