Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.12.2016.
18:01
Z. Marjanović - Vesti A

Veselinkova smrt na određeno vreme

Za Veselinka Mrvaljevića se može reći da je jedan od retkih ljudi na planeti koji ima dva mesta rođenja i dva rođendana. Prvo mesto rođenja mu je Inđija, gde se rodio pre nešto više od šest decenija, odakle se preselio u Rijeku gde se, kako kaže za "Vesti", skućio i gde je lepo živeo sve do ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije.

Z. Marjanović
Priča za film: Veselinko Mrvaljević
Drugo mesto rođenja mu je Rijeka, odnosno mrtvačnica riječke bolnice u kojoj se probudio nakon što su ga redarstvenici toliko krvnički pretukli kundacima pušaka da su ga na licu mesta proglasili mrtvim i odneli među pokojnike. Međutim, Veselinko, koji danas živi na Zlatiboru, uveren je da to nije bio njegov dan za umiranje.
 
- Istina, u Istri i Rijeci se nije toliko pucalo, ali u vazduhu se osećala neka nesigurnost. Jednog dana u marini su me zaustavila tri redarstvenika tražeći od mene lična dokumenta. Ja im dam ličnu kartu sa pečatima SFRJ jer sam tada, kao i svi, bio Jugosloven i nisam priznavao nikavu nezavisnu Hrvatsku, što sam im i rekao, ali me je to jugoslovenstvo umalo koštalo života. Moj odlazak na onaj svet je počeo psovanjem srpske i četničke majke, a potom su počeli da me udaraju kundacima pušaka gde su stigli. Posle toliko batina, onako, padajući u neki crni ponor poslednje reči koje sam čuo bile su reči jednog policajca: "Mrtav je, nosite ga!"

Skućio se na Zlatiboru

- Od mog povratka među žive prošlo je skoro dve i po decenije i nerado se sećam batina i mog "druženja" sa pokojnicima. U Rijeku gde su ostali da mi žive majka, brat i sestra nikada više nisam otišao, jer mi je ovde u Užicu, zapravo u Braneškom polju na Zlatiboru, gde sam se opet okućio, sasvim dobro. Za život zarađujem tako što na užičkoj pijaci ponešto preprodajem. Nije neka zarada, ne mogu reći i da je neki bogznakakav život, ali najvažnije je da sam preživeo hrvatske redarstvenike i riječku mrtvačnicu. Ako bih se ikada vratio u Rijeku, a ne verujem da ću, prvo bih se izvinio onim ženama koje su pale u nesvest kada su me ugledale - kaže Veselinko Mrvaljević.

Sledeće čega se seća Veselinko bio je trenutak kada se vratio iz mrtvih.
- Kada sam došao sebi, prvo čega se sećam bilo je to da mi je bilo užasno hladno jer sam ležao na metalnom stolu pokriven belim čaršavom. Oko mene, na istim stolovima, ležali su mrtvi ljudi. Tada nisam baš bio siguran da li sam živ ili mrtav. Međutim, malo,
pomalo potpuno sam se povratio i shvatio sam da moram da izađem iz mrtvačnice, ali sva vrata su bila zaključana. Na zidu mrtvačnice, na oko dva metra od poda, ugledao sam mali prozor i nekako sam uspeo da dođem do njega i da se provučem u neku kancelariju u kojoj su za stolom radile dve žene. Kad su me ugledale, obe su, kao po komandi, od straha pale u nesvest, a ja put pod noge pa u svoj stan - objašnjava Veselinko.

I taman kada je Veselinko pomislio da je njegovim mukama došao kraj, na vrata su mu zakucali redarstvenici koji su ga odveli u zatvor uz obrazloženje da "u demokratskoj zemlji kakva je Hrvatska mrtav čovek iz mrtvačnice ne maže da pobegne tek tako". Iza rešetaka je bio nekoliko nedelja, a onda ga je hrvatska policija predala Crvenom krstu, koji mu je pomogao da nekako stigne do Užica.
 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online