Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.12.2016.
02:00
Z. Marjanović - Vesti A

Grom spalio i iluzije

Na koje sve probleme nailaze naši ljudi kada nakon decenija rada u inostranstvu odluče da se vrate u Srbiju svedoče i iskustva Emilijana Miloševića iz Donje Vrbave i Branka Mladenovića iz Osečine.

Z. Marjanović
Dojadilo: Emilijan i Lena kuću zatekli bez struje

Emilijan Milošević ne može da naplati od osiguranja štetu za gromom spaljene uređaje i instalacije, a Branko Mladenović skoro dva meseca nije uspeo da podigne svoj novac s bankomata u Osečini, pa se izlagao trošku čestim putovanjima u Valjevo.

Koliko živaca i novca koštaju rodoljublje i nostalgija, moglo bi da se sažme u njihovo razočaravajuće iskustvo. Džaba što je dijaspora i dalje ubedljivo najveći donosilac deviza u zemlju sa doznakama koje su prošle godine iznosile 2,81 milijardu evra. Na dijasporu premijer nije potrošio nijednu reč u nedavnoj analizi sto dana vlade, a Uprava za dijasporu i Srbe u regionu nema direktora.

Osiguranje 30 godina plaćao uludo

Kada se nedavno vratio iz Nemačke, gde povremeno odlazi kod dece, Emilijan Milošević i njegova supruga Lena, poreklom Holanđanka, zatekli su kuću u Donjoj Vrbavi bez struje i oštećene kućne uređaje kao posledicu udara groma u banderu. Emilijan je bio ubeđen da je samo pitanje rutinske procedure kada će mu Kompanija Dunav osiguranje a.d.o. nadoknaditi štetu od nekoliko stotina evra. Ipak, od naplate nije bilo ništa.

U polisi je pisalo da osiguranje njegove kuće pokriva štetu nastalu od požara, udara groma, eksplozije, oluje, izliva vode, udara sopstvenog motornog vozila, pada letelice, manifestacija, demonstracija i zemljotresa.

- Na kuću mi nije pao avion, nije bilo demonstracija ni zemljotresa, ali je u banderu ispred udario grom i spržio uređaje. Međutim, nakon što su službenici Dunav osiguranja procenili situaciju na licu mesta, dobio sam obaveštenje da štetu ne mogu da naplatim, jer polisa ne pokriva kvarove nastale na provodnicima od bandere do kuće! Da je grom pogodio svaki pojedinačni uređaj, e onda sam mogao da naplatim štetu - priča Emilijan za "Vesti".

Ostavljena mu je mogućnost da se žali, što je on i učinio, ali se nakon tridesetak godina urednog plaćanja osiguranja oseća poniženo i prevareno.

Z. Marjanović
Neuređena država: Emilijan Milošević

- Obraćam se preko "Vesti", da bi moj slučaj bio i upozorenje našim ljudima u svetu koji imaju kuće u domovini da pre potpisivanja ugovora sa osiguravajućim društvima dobro prouče šta u njima piše - upozorava Emilijan.

Tih nekoliko stotina evra bi mogao da prežali, ali ovo je bila samo kap koja je prelila čašu žuči, zbog čega je svojevremeno tražio i dobio i nemačko državljanstvo. Da mu je sadašnja pamet, kaže, ne bi dozvolio sebi da vođen nostalgijom gradi kuću u Srbiji, već bi penziju trošio u nekoj uređenoj zemlji.

- Neko će možda reći da manje volim Srbiju od drugih, ali to nije tačno. Meni je samo žao što je ovakvo stanje u mojoj otadžbini, najlepšoj zemlji na svetu, a bila bi još i lepša da je malo uređenija i očišćena od svakakvog đubreta - ističe Gružanin Emilijan Milošević koji je penziju stekao pošteno radeći više od pola veka u Vizbadenu, u Nemačkoj.

Zamka sitnim slovima

Danijel Terzić, predstavnik Kompanije Dunav osiguranja a.d.o. u Čačku, potvrdio je za "Vesti" da je zahtev Emilijana Miloševića odbijen po osnovu odredbi iz ugovora.

- Milošević je uložio prigovor koji smo prosledili komisiji Dunav osiguranja i od njih svakog dana očekujemo odgovor - ističe Danijel Terzić, jedan od potpisnika odluke da Emilijan nema pravo na nadoknadu štete.

Čerupaju nas kao kokošku

Emilijan tvrdi, a kaže da je to mišljenje i mnogih dijasporaca, da na njih u domovini gledaju kao na dobro uhranjenu kokošku koju treba očerupati.

- Na granici gde nas gledaju kao na sumnjive tipove sve dok nekome nešto ne platimo. A onda se iz neke vrzine usput pojavi policija koja nije ništa bolja od onih na granici. Zatim treba namiriti one koji brinu o pravdi u Srbiji, pa administraciju, bankare koji odugovače sa isplatom penzija ili poslatog novca, advokate, lekare, majstore uverene da ste parajlija - nabraja Emilijan.

On posebno ističe muke onih koji imaju nameru da zarađeno u inostranstvu ulože u pokretanje biznisa u Srbiji. Kaže da se na dijasporce u Srbiji gleda kao na ljude koji za sobom vuku veliki džak sa novcem iz kojeg moraju svi da zahvate.

Nemci u čudu

Iz Komercijalne banke su saopštili i da korisnik kartice druge banke u ovakvim slučajevima treba prvo da se obrati svojoj matičnoj banci koja jedina zna zašto je kartica odbijena. Potom se, kažu, pokreće komunikacija između banaka u cilju provera i rešavanja problema.
Branko je to i uradio, angažujući suprugu Dobrilu koja je ostala u Nemačkoj. Nemački službenici Hamburg šparkase rekli su da je sve u redu i čudili se problemu koji je skoro dva meseca imao njihov klijent.

Bankomat kao noćna mora

Branko Mladenović (75) stekao je kao alatničar penziju u Nemačkoj, gde i dalje živi sa porodicom. Ali čim otopli Branko iz Hamburga dolazi u svoju Osečinu.

Ovog leta je renovirao krov i kuhinju za šta mu je trebalo dosta novca, ali nije brinuo. Kao radan čovek na svom računu u Hamburg šparkasi imao je dovoljno para za sve što je ove sezone naumio da odradi na porodičnom imanju, a uz to i dobre majstore.
Ali, prevario se naš zemljak. Skoro dva meseca on nije mogao da podigne novac na bankomatu Komercijalne banke u Osečini.

- Sve do 28. avgusta ja sam novac podizao, ali posle toga nisam mogao do 28. oktobra kada sam krenuo nazad za Hamburg. Imam običnu Viza elektron karticu sa kojom mogu svuda u Evropi da podižem novac, ali u Osečini na bankomatu je pisalo: nemoguća isplata - priča nam Branko.

Zbog toga je ovaj dijasporac morao da putuje do 30-ak kilometara udaljenog Valjeva. Tamo je novac mogao da podigne na svakom bankomatu, pa i onom Komercijalne banke.
"Vesti" su kontaktirale centralu Komercijalne banke u Beogradu u pokušaju da našem čitaocu damo odgovore zašto mu se dešavala neprijatnost koja ga je koštala i vremena i goriva, a još više da se problem ne bi ponovio kada na proleće dođe u otadžbinu.

Na naš dopis nadležni u banci su obavili proveru i otkrili da je u septembru registrovano nekoliko problema u radu bankomata u Osečini koji su bili izazvani prekidima u komunikaciji.
- Nažalost, prekidi su se dogodili u danima vikenda, kada ekspozitura nije radila, pa problem nije mogao da bude odmah otklonjen. Žao nam je zbog problema vašeg čitaoca, ali problemi se javljaju usled velike upotrebe bankomata, što uglavnom nije moguće predvideti. U nekim slučajevima prekide izazivaju faktori na koje banka nema uticaja - rečeno nam je iz Komercijalne banke.

Šteta i zbog limita

Branko je zbog radova na kući ovog leta u Srbiji ostavio između 11.000 i 12.000 evra. pri tom, neplanirani trošak na čestim putovanjima do Valjeva je još očigledniji ako se zna da je maksimalni iznos koji se dnevno na bankomatu Komercijalne banke može podići 20.000 dinara (oko 162 evra).

Branko Mladenović, međutim, tvrdi da prekid nije bio samo u dane vikenda.
- Naprotiv, pokušavao sam da podignem novac samo radnim danima. I službenici su odlazili sa mnom do bankomata, kao da ja lažem. Čak sam izbegavao petak, uplašen da će bankomat da proguta karticu. Onda bi ostao bez nje sve do ponedeljka - objašnjava Branko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online