Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.12.2016.
04:10
D. N. P. - Vesti A

Divlji zapad na Severu!

Ono što se u nedelju uveče događalo ispred kafića Bahus u centru Leposavića moglo bi da posluži za dobar scenario akcionog filma. U obračunu nekoliko lokalnih bandi korišćeni su noževi, pištolji, automati, pa čak i raketni bacač zolja. Samo pukom srećom izbegnuta je tragedija i sve se završilo bez teže povređenih i poginulih. Bezvlašće i nasilje slika su sve četiri opštine na severu Kosova, ali i jedan od glavnih uzroka iseljavanja Srba.

Vesti
Opasne ulice u Zubinom Potoku

U Leposaviću je ovog puta sve počelo svađom dve grupe gostiju na privatnom veselju jednog od čelnika opštine, izabranog po srpskim zakonima. Sukob je prenet na ulice Leposavića, a kulminirao je ispred kafića Bahus u centru.

Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića izabran po kosovskim zakonima, na konferenciji za štampu u Kosovskoj Mitrovici rekao je da je srećom Kosovska policijska služba (KPS) ovoga puta brzo reagovala na poziv građana i sprečila krvoproliće i katastrofu. On opisuje kako je jedan kriminalac uperio pištolj u savetnika vicepremijera Kosova i povukao obarač, ali metak srećom nije opalio. Istovremeno, drugi je pucao iz automatske puške, dok je treći pripremao zolju da ispali raketu u prepuni kafić...

Pobićemo se među sobom

- Kriminalci se nikoga ne boje i neko mora zavesti red. U suprotnom, poubijaćemo se između sebe. Znam nekoliko srpskih porodica koje su otišle u centralnu Srbiju. Nisu ih oterali Albanci, već bezvlašće i strah za decu - ističe Dragan. M, nastavnik iz Zubinog Potoka.

- U obračunu je učestvovalo nekoliko teških kriminalaca iz raznih gradova u Srbiji koji se kriju u Leposaviću i drugim opštinama na severu Kosova. Drugi učesnici u ovoj tuči su na poternicama KPS-a južno od Ibra i ovde su našli utočište. Građani od KPS-a traže zaštitu i sigurnost, a KPS od građana pomoć - kaže Jablanović.

Za sve što se događa on optužuje tužilaštvo u Vučitrnu (na severu Kosova ne funkcioniše ni srpsko, ni kosovsko pravosuđe) da blagonaklono gleda na haos ne samo u Leposaviću, veać i u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici.
Jablanović je najavio hitno održavanje vanredne sednice Skupštine opštine, kako bi pokušali da nađu barem neko rešenje.

Uhapšen i policajac

Kosovska policija uhapsila je četvoricu učesnika obračuna u Leposaviću, a među njima je i policajac KPS-a. Iza brave trenutno su: M. M. (32), V. S. (41), V. D. (33) i Dž. V. (41) i njima je određen policijski pritvor od 48 sati.

Bande odvode stoku

Dramatično je poslednjih dana u Zubinom Potoku. Dobro organizovane kriminalne grupe, verovatno potpomognute beguncima od zakona iz centralne Srbije i sa južnog dela Kosova (albanski kriminalci), haraju po centru grada i okolnim naseljima i pljačkaju sve što im dođe do ruke. Upadaju u kuće i stanove i odnose novac i vrednu robu, kradu automobile, u selima bukvalno otimaju stoku seljacima. U KPS-u su ovim povodom formirali poseban operativni tim, uhapsili su tri osobe za koje se sumnja da su umešane u krađe, međutim pljačkanje se nastavlja.

Mitraljez u gepeku, bomba u džepu

Bolji poznavaoci prilika na severu Kosova ističu da obračun u Leposaviću nije ništa novo i da bezvlašće u ove četiri opštine traje godinama.
D. K. (45), ugledni Srbin iz Leposavića, priča da neki mladići u kolima nose mitraljeze i zolje, a u džepovima ručne bombe.
- Skoro da nema dana da ispred neke kuće ili drugog objekta ne odjekne eksplozija. Obračunava se "svak sa svakim", a da situacija bude još teža kumuju i lokalni političari i njihove stranke za koje rade i neki od kriminalaca. Dugo u Leposaviću imamo dve vlasti, beogradsku i kosovsku, dve skupštine i dva predsednika opštine. Na svakom koraku jedni drugima podmeću nogu, raste nezadovoljstvo, buja kriminal svih vrsta, od običnog šverca do krijumčarenja droge i oružja - ističe D. K. koji svaku noć dok su mu deca u gradu, strepi da li će se živa vratiti kući.
 
On kaže da se niko ne bavi mladima i bezbednošću na severu pokrajine. KPS se trudi, ali je bez dobrih zakona i efikasnog pravosuđa nemoćna da predupredi teške incidente.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online