Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.12.2016.
01:45
J. Arsenović - Vesti A

Velika Albanija do Preševa

Još jedan korak ka ostvarenju projekta "Velike Albanije" ili tek uobičajena saradnja između gradova u regionu na polju privredne i kulturne razmene? Između ove dve krajnosti kreće se ocena događaja od pre dva dana kada su petorica gradonačelnika u Tirani potpisali akt o formiranju Unije albanskih opština u regionu: Tirane, Prištine, Tetova, Ulcinja i Preševa.

M. Todorović
Zastava "Velike Albanije"

Za predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju u srpskoj skupštini Milovana Drecuna pomenuti događaj samo potvrđuje da Albanci ne odustaje od stare namere da formiraju "Veliku Albaniju".

- Kakve su to albanske opštine? Pa Preševo se nalazi u Srbiji, a tu ne žive samo Albanci nego i Srbi i Romi. Tetovo je, koliko ja znam, u Makedoniji, Ulcinj u Crnoj Gori... Edi Rama je nedavno rekao da je ta ideja mrtva, ali izgleda da neko pokušava da je oživi, pa se kreće sa unijama opština, onda verovatno gradova i, na kraju, zajedničke države - kaže Drecun.

Milo prećutao

Osim u Srbiji, reakcija je bilo i u drugim državama u regionu koje imaju značajnu albansku manjinu i čiji su gradovi uvršteni u ovu uniju. Opozicioni lider u Crnoj Gori Nebojša Medojević je povodom ovog događaja na svojoj Fejsbuk stranici napisao: "Đukanović najveći izdajnik u istoriji Crne Gore. Ulcinj u uniji albanskih opština."

Još od Prizrenske lige 1878. godine, kada su tadašnje albanske vođe zacrtale da "Albanci neće dopustiti da se njihove zemlje daju Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj ili bilo kojoj drugoj državi", sa više ili manje energije i otvorenosti među albanskim liderima se govori o stvaranju nacionalne države koja bi obuhvatala sve sunarodnike u regionu. Neki je zovu velika, a neki prirodna Albanija.

Škeljzen Malići, politički savetnik albanskog premijera Edija Rame, međutim, tvrdi za beogradski list "Danas" da Velika Albanija nije scenario koji ima podršku zvanične Tirane i Prištine.

- Meni se čini da neki krugovi, naročito u Srbiji, zapravo nastoje da podstaknu albanski iredentizam, kako bi imali dodatni izgovor za srpski iredentizam, odnosno ujedinjenje Srbije i Republike Srpske, kao i pripajanje severnog Kosova - prokomentarisao je Malići.

Bivši srpski ministar za KiM Slobodan Samardžić uveren je da je reč o jakom simboličkom povezivanju, jer sve ove gradove Albanci doživljavaju kao nacionalne centre u državama čije delove takođe doživljavaju kao albanske.

- U okviru mape Velike Albanije oni polako obeležavaju centre koji bi trebalo da budu nukleusi daljeg širenja i obezbeđivanja unutrašnje integracije albanskog stanovništva ili, ako hoćete, kompletne albanske nacije - smatra Samardžić.

Kao politička poruka može se tumačiti i što su petorica gradonačelnika osnovali Uniju opština dan uoči velikog albanskog praznika Dan zastave, kada se obeležava i nezavisnost njihove matične države. U saopštenju za javnost osnivači tvrde da se radi o "mehanizmu međusobne saradnje u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture, investicija i inovacija". Na pitanje zašto nije izabran neki drugi datum, predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi za beogradske medije je rekao da se na ideji radilo pola godine i da je "sada sazrela".

M. Todorovi

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online