Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.12.2016.
03:10
B. Đokić - Vesti A

Titov agent Karate Bob

Bivši jugoslovenski tajni agent Slobodan Mitrić (68) zvani Karate Bob, preminuo je u Amsterdamu, javili su holandski mediji, podsećajući na neverovatan životni put ovog Srbina, koji se proslavio u ovoj zemlji kad je izdao memoare pod nazivom "Titov tajni agent".

wikipedia.org/Jože Gal
Tito je slao agente Udbe da ubijaju protivnike po Evropi

Mitrić je poslednje godine života proveo u neurednom tavanu škole u istočnom Amsterdamu, a preminuo je u bolnici, saopštila je njegova porodica.

U knjizi "Titov tajni agent", Mitrić je pisao o misijama koje je obavljao za jugoslovenske tajne službe u istočnoj Evropi, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji, ali njegove tvrdnje nikada nisu potkrepljene dokazima. Nadimak Karate Bob dobio je zbog svog izvanrednog poznavanja borilačkih veština.

Mitrić je prvi put u žižu javnosti dospeo 1973. godine kada je iz SFRJ pobegao u Holandiju, nakon što je, kako je izjavio, odbio da počini ubistvo u bivšoj Jugoslaviji.

Pre Miloševića u Ševeningenu

Karate Bob je kaznu za trostruko ubistvo odrobijao u čuvenom holandskom Ševeningenu, koji je kasnije preuređen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i gde su tokom suđenja boravili Slobodan Milošević, Ante Gotovina, a sada su tamo Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Tokom boravka u Ševeningenu napisao je memoare "Titov tajni agent", koje mu holandski izdavači rado objavljuju. Potom je objavio još nekoliko intrigantnih tekstova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

Međutim, po dolasku u Holandiju upao je u probleme. Iste godine, na katoličko Badnje veče, u Amsterdamu je pucao, kako je tvrdio, u samoodbrani na petoricu zemljaka za koje je rekao da su poslati da ga ubiju. Trojica Srba su poginula, zbog čega je Mitrić osuđen na 13 godina robije.

Odslužio je celu kaznu, ali je ostao u pritvoru odakle je nastavio da se bori protiv proterivanja u Jugoslaviju, odnosno Srbiju, jer je tvrdio da mu je tamo život ugrožen!

Tokom boravka u Holandiji, Mitrić je izjavljivao medijima da je dezertirao iz tadašnje jugoslovenske tajne službe, koja mu je dala zadatak da ubije jednog političkog protivnika tadašnje vlasti SFRJ. Likvidaciju je trebalo da počini u Briselu, a Mitrić je tvrdio da je svoju metu upozorio na ono šta joj se sprema.

- Nisam želeo da ubijem tu osobu, zbog čega sam se kasnije i našao na meti ubica - pričao je Mitrić.

Posle odslužene robije, holandske vlasti su donele odluku da Mitrić bude proteran u otadžbinu, ali ta odluka nikada nije sprovedena u delo i Mitrić je ostao u Amsterdamu gde je živeo od socijalne pomoći. Oženio se 1992. godine slikarkom Iris de Vries, s kojom je bio u braku do njene smrti 2006. godine. Tada je ponovo ostao bez ikakvih prihoda i zavisio je od pomoći svojih dobročinitelja i honorara koje mu je slala izdavačka kuća koja je objavila knjigu o njegovom životu.

Vukčeviću poslao paket sa knjigama

Poslednji put u srpskoj javnosti za Slobodana Mitrića se čulo 2012. kada je Vladimiru Vukčeviću, tadašnjem tužiocu za ratne zločine, na kućnu adresu poslao paket svojih knjiga. Policija je u prvom momentu posumnjala da je u paketu bomba, ali je kontradiverziona jedinica ubrzo utvrdila da nema opasnosti po tužioca i njegovu porodicu. Mitrić je za medije ispričao da je Vukčeviću poslao sedam svojih romana i da je na svakom napisao "Za Vladimira Vukčevića" i potpisao se.

- Sve ove romane sam Vukčeviću poslao kao poklon. On je najodgovorniji čovek za procesuiranje ratnih zločina i terorizma, a knjige sam poslao u nadi da će ih pročitati i pokrenuti istragu povodom zločina koje ti romani opisuju. Nisam pretpostavio da će taj paket izazvati pometnju, jer kad nekome pošaljete svoje romane, napišete posvetu i potpišete se, onda to valjda govori da nisam neprijatelj tog čoveka - rekao je kasnije Mitrić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online