Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.11.2016.
01:00
Đ. Barović - Vesti A

Sloba posvađao Ruse i Amere

Pominjanje Slobodana Miloševića u UN, u kontekstu događaja u Siriji, izazvalo je oštru polemiku na relaciji Vašington-Moskva.

Reuters
Samanti kriv i bez presude: Slobodan Milošević

Nakon što je ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer upozorila da "sirijski generali ne očekuju da prođu nekažnjeno kao Milošević", oštro joj je odgovorila portparol ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharov.

- Hoćete da kažete da će sve ljude koji ne odgovaraju Vašingtonu dostići takva sudbina i da će takođe umirati ne dočekavši odluku suda - rekla je Zaharova, ali tu nije bio kraj "kanonade" na račun američke ambasadorke:

- Mislim da nijedan čovek na ovom svetu nikada neće reći da je predsednik Srbije Milošević bio jednoznačna figura, niko nije rekao. Ali, oprostite, Samanta Pauer, da li makar imate predstavu o procesu nad Miloševićem?

Šta Tramp može?

Bivši savezni sekretar za informisanje sumnja da će se američka spoljna politika, posebno kad je reč o Balkanu, drastičnije promeniti sa dolaskom Trampa na čelo SAD.
-Tako se pričalo i za Obamu koji je "odlikovan" Nobelovom nagradom, a da i nije ni postao predsednik. U američkoj politici postoje prioriteti koji se vode utabanim stazama i pitanje je koliko to jedna ličnost može radikalno da izmeni - ocenjuje Matić.

- Posle takvih izjava o Slobodanu Miloševiću i privođenja primera suda nad njim, vama se, Samanta Pauer, već smeje ceo svet - poentirala je Zaharova.

Nekadašnji bliski Miloševićevi saradnici reaguju na sličan način, uz zajedničku ocenu da ovakvi gafovi zvaničnika SAD proizlaze iz činjenice da njihova administracija i dalje misli da se nalazi u devedesetima.

Twitter/varyagi
Marija Zaharova

- Amerika je i dalje u propagandnoj mantri u kojoj je Milošević jedna od nezaobilaznih reči. Njihova politika je takva poslednjih 25 godina i bez sumnje se neće menjati sve dok joj budu isti interesi, a njihova politika prema Balkanu se nije menjala poslednjih 25 godina, a sumnjam da će i u budućnosti - ocenjuje Goran Matić, nekadašnji savezni sekretar za informisanje SRJ.

Matić kaže da ga ne čudi "presuda" kojom je ambasador SAD u UN "etiketirao" mrtvog Miloševića.

- Američka logika je takva da njima sud i presude nisu potrebni. Njih ne zanima da li je nešto pravno zasnovano ili ne - zaključuje Matić.

I bivši šef jugoslovenske diplomatije, Živadin Jovanović razmišlja na sličan način.

- Izjava Samante Pauer podseća na devedesete kad su SAD mogle da se ponašaju bez ikakvih principa i rade šta god zažele. Nije se Milošević udruživao s terorističkim organizacijama kako bi sprovodio svoje ciljeve, već to decenijama unazad čine upravo SAD. Čineći zločin agresijom na SRJ, oni su se udružili sa terorističkom OVK, a danas u Siriji koriste ogranke Al Kaide i Hron Al Nusri kao "umerenu opoziciju", a zapravo nedvosmislene terorističke organizacije, u pokušaju da svrgnu legalno izabrani režim - zaključuje Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online