Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.11.2016.
11:33
D. Dekić - Vesti A

Obračun huligana i vampira

Svojevrsni novitet srpske političke scene, uz međusobno trvenje unutar opozicije, postale su od dolaska naprednjaka na vlast, svađe u vladajućoj koaliciji. Predstavnici građana u institucijama su očito zaboravili na sva predizborna obećanja o boljem životu, kada su dobili glasove na izborima i smestili se u udobne državne fotelje i skupštinske klupe za dobre plate.

Tanjug
Prepucavanje uvek na dnevnom redu: Skupština Srbije

Sada iz lagodne pozicije sipaju gomilu međusobnih uvreda, stavljajući građane u poziciju nemog posmatrača svojevrsnog političkog rijalitija. Zamajavanje u odsustvu državne politike ili, borba za bolje pozicije na vrhu, tek "huligan" ratuje sa političkim vampirom", a "šljam" sa "bićem bez mozga", dok narod na dnu jedva krpi kraj s krajem.

Sandžački prvaci, deo vlasti, ministar trgovine Rasim Ljajić i poslanik Muamer Zukorlić javno su se dobro počastili najtežim uvredama zbog Zukorlićevog nauma da usred Novog Pazara sagradi zgradu fakulteta koju Ljajić karakteriše kao bespravnu gradnju i pravljenje rugla od centra grada. Ministar je bivšeg muftiju nazvao "huliganom", a ovaj mu uzvratio da je "politički vampir" čija su žrtva narod i država.

Haotičan sistem

Sezonu javnih uvreda unutar vlasti je otvorio potpredsednik SPS-a Branko Ružić koji je podigao prašinu u javnom mnjenju uporedivši, početkom leta, kontroverznog Željka Ražnatovića Arkana sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

- Da li ste više simpatija uživali kod Ražnatovića ili kod gospodina Vučića? - pitao je Ružić.
Ubrzo je poručio da mu nije cilj da ruši svog lidera Ivicu Dačića, već najjačeg u državi premijera Vučića. Uz to nisu retka trvenja među lokalnim moćnicima SPS-a i SNS-a.

Nema tu, kako kaže istraživač javnog mnenja Miroslav Šutić, Velikog brata koji planira i izvodi predstave za narod, već se stazom sukoba krenulo jer je srpski sistem postao haotičan, bez perspektive, ciljeva, koncepta i vidno se iz dana u dan sve urušava. To, kako tumači, uvodi političku scenu u paniku.

www.mc.rs
Opšta panika: Miroslav Šutić

- Život u haosu nam je nekada trajao i čitavu deceniju, ali se sada kada nam je sve na ovaj ili onaj način dostupno kao na tanjiru, vreme se ubrzava i taj prirodni proces političkog raspada iznutra će se značajno skratiti - tumači Šutić za "Vesti".

On smatra da su naprednjaci pogrešili što su u vlast uveli dva sandžačka politička pola i to ne zbog ojačavanja vladajuće većine, već zbog privida mira. To, kako kaže, može da izazove katastrofu.

- Vučić nastupa sve jače i koristi sve tvrđe alate, ali vreme neumitno gazi, a u Srbiji se ne proizvodi ništa osim svađa, pa smo jadni mi građani u toj priči - zaključio je Šutić.

Međusobno su se oštro izvređali i opozicionari, dojučerašnji koalicioni partneri lideri Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. Tadić je Jovanoviću poručio da se gura "u vlast s Vučićem", a ovaj vratio lopticu izjavom: "Rušiš me sa Šešeljem."

- Tadić zna koliko je lakše napadati LDP sa Šešeljem i Dačićem nego nas podržati kada branimo dignitet Srbije - uzvratio je Jovanović.

Tu LDP nije stao, pa su lideru Dosta je bilo Sašu Radulovića pripisali da "pomaže SNS" oduzimajući vreme insistiranjem na poštovanju poslovnika jer SNS-u ne odgovara široko vođenje skupštinske rasprave. DJB je odgovorio da LDP očito podržava naprednjake u obesmišljavanju svakog pokušaja konstruktivne paralamentarne debate.

Gubitak kompasa

Optužbi je bilo i ranije, ali su prema oceni Bojana Klačara, iz Centra za slobodne izbore i demokratije, ovih dana učestalije i teže.

- Ne samo da je pojačan trend opozicionih svađa, već i unutar partija kao posledica činjenice da su se kao i 90-ih, ujedinjavali protiv Aleksandra Vučića, većina ušla u parlament, i onda su počele da iskaču sve njihove razlike.

Šešelj vređa plavuše

Vođa SRS-a Vojislav Šešelj po starom običaju prednjači u kvalifikacijama protivnika, a na megdan je izašao sa čelnikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom. Vojvođanski političar je vođu radikala nazvao "šljamom i krivoločnim primatom", a Šešelj osuo tešku verbalnu artiljeriju po Čanku, sve do optužbi da je već četvrt veka neprijatelj srpskog naroda.
- Za razliku od nas, Čanak nije ni primat, već u nauci nedefinisano biće. Rodilo se, ljuljalo ga, mozga nema, debelo je kao da je za tov spremano, kao za neku proslavu. Teško je reći šta je, čovek nije sigurno - kaže Šešelj.
Lider radikala Vojislav Šešelj obrušio se na žene iz Vlade. Na Tviteru je bivšu saradnicu u SRS, ministarku za EU Jadranku Joksimović, okarakterisao kao "glupaču", a ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović nazvao "abronošom i tračibabom".
- Kada vidim kako Šešelj postaje najveći proamerički političar u Srbiji, doživim transfer blama - odgovorila je Mihajlović povodom podrške lidera SRS Donaldu Trampu, i dodala da će za razliku od Trampa, Šešelj ostati provincijski političar iz Batajnice.

Drugačijeg mišljenja je etnolog Dragomir Antonić koji smatra da se pobedom Donalda Trampa sve u SAD okrenulo naopačke, izazivajući strah kod srpskih političara poput Tadića i Jovanovića koje je demokratska američka administracija udružila i ugurala u parlament.

- Nastao je šok s pobedom Trampa i gubitak kompasa jer sada neki nemaju gazdu. Ne samo u opoziciji, već i u vlasti, jer šta govori to što je Branko Ružić u parlamentarnoj grupi srpsko-britanskog prijateljstva, a Britanija izlazi iz EU? Sad je problem u Srbiji šta će biti sa nama, hoće li stizati donacije - tumači Antonić kako je u prvoj nedelji posle pobede Trampa, nastala panika, naročito među "muljatorima".

Ukazuje da u čitavom tom cirkusu koji narod u Srbiji gleda ni sam premijer ne zna gde će.
- Istraga o dva miliona dolara za Hilari Klinton iz Srbije mogla bi gubitnicu izbora da odvede na sud, a onda bi svašta moglo da se desi. U strahu su uvek velike oči - cenio je Antonić u izjavi za "Vesti".

On napominje da mirni mogu da budu samo radikali i Radulovićev DJB jer su na izbore izašli samostalno i bez tuđe pomoći.

Bitka za sve manji kolač

- Kako je očit veliki disbalans u glasovima birača, koje odnose SNS i opozicione partije, njihovi prvaci paralelno vode veliku bitku za sve manji kolač. Svi bi da se nametnu kao lideri opozicije da bi na predstojećim predsedničkim i beogradskim izborima napravili što bolji rezultat - tumači Klačar nervozu i svađe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online