Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.06.2010.
19:23
Tanjug, Bliconline A

Nevreme u Srbiji: Čovek u bujici!

Nevreme koje je danas posle podne zahvatilo prestonicu napravilo je pravi haos. Vetar i jaka kiša rušili su bandere, drveće, dimnjake i prevrtali automobile u celom gradu. U Valjevskoj ulici na Banovom brdu je bujica nekoliko desetina metara nosila čoveka, a u Zemunu je vetar sa zgrade odneo drvenu terasu, koja je zatim pala na automobil i obližnju prodavnicu. Usled jakog nevremena odleteo je deo krova sa zgrade Fakulteta muzičke umetnosti.

U delu centra Šapca i prigradskim naseljima, gde je nevreme počelo danas popodne oko 16.30, kanalizaciona mreža nije mogla da primi obilne padavine, pa je većina ulica poplavljena.

U Hidrometeorološkom zavodu je rečeno da se slične vremenske prilike neće sigurno ponoviti do 21 čas, kao i da se trenutno prati kretanje kišnih oblaka kod Loznice i Tuzle.

U okolini šabačke autobuske stanice voda doseže i do 30 centimetara. Veći deo grada nema jednu fazu struje, nestao je i televizijski i radijski signal.

Služba za obaveštavanje navodi da će imati detaljnije informacije o šteti koju je nevreme izazvalo u tom kraju.

Poljoporivredne površine u Mačvi zahvatio je grad, a kako saznaje "Blic online" u meteorološkoj službi, pljusak je zahvatio čitavu Srbiju.

Beograd: Palo 20 litara kiše po metru kvadratnom

U polučasovnom nevremenu praćenom jakom kišom, u Beogradu je oko 17 časova palo 20 litara kiše po kvadratnom metru, rečeno je agenciji Beta u Hidrometeorološkom zavodu Srbije.

To je podatak iz merne stanice u blizini Karađorđevog parka i reč je o dosta padavina u kratkom vremenskom periodu.

U tom zavodu je rečeno i da nemaju podatke o eventualnoj šteti prouzrokovanoj nedavnom nepogodom, jer nemaju službu koja se time bavi. Nevreme je trajalo 35 minuta, a oblačnost je došla iz pravca jugo-zapada, od Šapca.


Snažno nevreme uništilo letinu u okolini Valjeva


Popodne je, oko 16 časova, okolinu Valjeva zahvatilo veliko nevreme koje je trajalo oko dvadesetak minuta. Prema podacima dobijenim u Centru civilne zaštite u Valjevu, nevreme je nanelo velike štete u selima Zabrdica, Popučke, Lukavac, Divci, Klanica, Loznica, u okolini Valjeva.


Olujni vetar koji je duvao brzinom od deset do 20 metara u sekundi sa gradom uništio je letinu - pšenična i kukuruzna polja, bašte, polomio voćna stabla, odneo krovove i crep sa stambenih i pomoćnih zgrada i podrume i zgrade napunio vodom.


Zbog toga su se meštani tokom celog popodneva borili sa vodenom stihijom, ali posledice još nisu otklonjene.


U radarskom centru "Valjevo" na Blizanskom visu je rečeno da se podaci o štetama još prikupljaju, ali da je nevreme bilo veoma snažno i da su štete velike.

Intervenisala je protivgradna zaštita, ali, nažalost, zbog nedovoljnog broja protivgradnih raketa nije se uspelo u naporima da se smanji šteta od grada.

Odleteo deo krova sa zgrade Fakulteta muzičke umetnosti

 

Deo krova sa zgrade Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) odleteo je usled jakog nevremena koje je zadesilo prestonicu u popodnevnim časovima, deo plafona je pao i poplavljena je učionica u kojoj se nalaze dva klavira, rekla je Tanjugu dekan tog fakulteta Dubravka Jovičić.

 

 

Ona je dodala da je voda prodrla i u prostoriju na spratu ispod, a u slučaju da ponovo padne kiša voda će dopreti i do biblioteke. Jovičićićeva je kazala da se na licu mesta nalazi vatrogasna ekipa, ali da ništa ne mogu trenutno da preduzmu, sem što su isključili struju na poslednjem spratu da ne dođe do veće štete.


Ona je rekla da su kupili rolne najlona kojima će pokušati da zaštite fakultet u slučaju novih vremenskih nepogoda, ali da u suštini ne znaju kako da na pravi način zaštite svoje prostorije. Ona je podsetila da je krov od lima i voda podliva ispod lima već izvesno vreme, ali da nisu dobili finansijska sredstva za popravku krovnog pokrivača koja su odavno tražili.

 

Jovičićićeva je ukazala da bi trebalo vremena da se isprazni zgrada, jer je to veliki posao, u slučaju da adaptacija bude omogućena nakon ove nesreće.

Haos za pola sata

17.20 Polomio se dimnjak na zgradi u Ulici Jurija Gagarina 29V. Dimnjak je nekoliko minuta visio na žicama od antene, i "pretio" da se obruši na prolaznike. Srećom, niko nije povređen.


17.25 Nekoliko barži koje su se nalazile u blizini Pančevačkog mosta "pretile" da se otkače i krenu ka mostu, ali se sve na kraju završilo bez havarije.


17.30 Zapalila se trafo stanica u Ulici Ilije Stojadinovića 6. Nevreme izazvalo kratki spoj u trafou. Varničilo na sve strane, a vatrogasci ugasili požar tek pošto je ekipa Elektrodistribucije "Beograd" isključila struju.


17.30 Prevrnuo se kamion kojim je upravljao N. Galić (37) na Batajničkom drumu. Srećom vozač nije povređen.


17.30 Sudar na Starom Savskom mostu bez povređenih. Tramvajski saobraćaj stajao oko pola sata. Na Slaviji, u kružnom toku, zaustavljeno pet tramvaja što je samo povećalo gužve u saobraćaju.


17.35 Vodena bujica odnela gotovo ceo kolovoz na uglu Lazarevačkog druma i Valjevske ulice, pa vozači nisu mogli tuda da prolaze. Srećom niko nije povređen.


17.40 Palo drvo u Ulici Milentija Popovića, u Bloku 19. Srećom niko nije povređen.


17.40 Palo drvo i uništilo automobil na Batajničkom drumu, kod broja 21.


17.45 Pala cigla i oštetila automobil ambasade Bugarske u Birčaninovoj kod broja 26.


17.45 Srušila se bandera i drvo na kolovoz u Glavnoj ulici u Zemunu. Srećom niko od prolaznika nije povređen a saobraćajna policija preusmeravala je vozila na alternativne pravce.


17.50 Pala reklama i uništila automobil vlasniku auto - servisa u Ulici Bežanijskih ilegalaca. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online