Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.11.2016.
15:48
blic.rs A

Obična fotografija zgrade Predsedništva ruši sve predrasude

Ako vas je put slučajno naveo na Andrićev venac, prizor ispred zgrade Predsedništva sigurno vas nije ostavio ravnodušnim. Prave glave, gordog stasa i oštrog pogleda, dve devojke juče su ponosno čuvale Novi dvor.

facebook.com/ Tamara Spaic
Fotografija koja ruši predrasude

Dve dame u plavim uniformama osim što čuvaju, one krase zgradu Predsedništva. Još od 28. juna 2013. godine, ova elitna plava jedinica stoji na počasnoj straži ispred zgrade Novog dvora.

Da Garda odlično ide u korak sa novim vremenom upravo pokazuje ova slika. Ranije u vojsku su odlazili samo muškarci, dok su žene ostajale kod kuće i brinule o domaćinstvu. Sada ipak, sa ponosom možemo poslati ovu sliku u svet i svima pokazati da Vojska Srbije odlično balansira između noviteta i tradicije.

Sociolog Ratko Božović rekao je za list "Blic" da Srbija ima istinsku ravnopravnost.

- Zanimanja više nisu podeljena na muška i ženska, nego na kompentencije, odnosno na to da li je neko stručan za određeni posao ili ne. Više ne postoji trauma žena da ne mogu biti piloti, vojnici... - kaže sociolog Božović.

On je još dodao da bi voleo da Srbija ima više žena i u politici.

- Smatram da su žene pravednije i adekvatnije od muškaraca. Voleo bih da u politici bude više žena, bilo bi normalno da one budu prisutne tamo gde se odlučuje o državi i narodu - rekao je Božović.

Ispred zgrade Predsedništva mogli su se čuti samo pozitivni komentari. Prolaznici su se zaustavljali da fotografišu dve ponosite gardistkinje, neki su im upućivali uzvike divljenja, dok su ih pojedini samo posmatrali.

Šta je Garda?

Garda je jedinica Vojske Srbije koja je neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije. Ova brigada namenjena je za obezbeđivanje sistema odbrane i za vojne počasti u najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima.

Ipak, za potrebe Ministarstva odbrane i Generalštaba, Garda obavlja poslove vojne policije, kao i zadatke logističkog obezbeđenja.

Kada i kako je nastala?

Prva gardijska jedinica u Srbiji formirana je na osnovu naredbe knjaza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine u Požarevcu. Zvala se Gvardija i imala je gardijski orkestar.

Osam godina kasnije, 12. maja, osnivanje Garde ozakonjeno je donošenjem Ukaza od strane kneza Miloša. Garda je tada prvi put primila zvanično vojno obeležje. Taj datum je od toga dana izvezen na trobojnoj lenti na vrhu koplja gardijske zastave.

Garda je 1883. godine preformirana i preimenovana u Kraljevu Gardu.

Sadašnja Garda nastala je preformiranjem Gardijske brigade u Gardu 30. novembra 2006. godine.

Ko ima pravo na Gardu?

Pravo da bude dočekan od strane ove plave elite imaju predsednici država i vlada, ministri odbrane i načelnici generalštaba stranih armija.

Ono što malo ljudi zna je da broj gardista zavisi od ranga ličnosti kojoj se ukazuje počast. Pravo na bataljon od 130 vojnika imaju samo predsednik i premijer. Svima ostalima sleduje 54 vojnika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online