Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.11.2016.
18:02
J. Arsenović - Vesti A

NATO i Rusi oštre zube na Balkanu

Ameri i Rusi na puškomet! Ovako dramatično srpski mediji kvalifikuju činjenicu da se u isto vreme u Crnoj Gori održavaju vežbe NATO-a, dok u susednoj Srbiji ruski, beloruski i domaći vojnici zajednički nastupaju u okviru vežbe Slovensko bratstvo.

Tanjug
Srbija sa NATO ima 10 puta veću saradnju nego sa Rusijom, tvrdi Ivica Dačić

Kada uticajni britanski "Gardijan" još to upakuje u politički kontekst nikad lošijih odnosa NATO i Rusije još od hladnog rata, srpska javnost može samo da strahuje da bi Balkan po ko zna koji put mogao da bude poprište nadjačavanja Istoka i Zapada.

Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se vojna vežba sa Rusima i u domaćim i u stranim medijima suviše politizuje.

- Bilateralna saradnja Srbije i Rusije stavlja se u kontekst globalne konfrontacije Rusije i NATO i zemalja članica EU. Pisanje medija tako može da nas navode na pomisao da Rusija i NATO odmeravaju snage na Balkanu, te da se na granici Srbije i Crne Gore stvara neka nova linija podele - upozorava Bjeloš.

www.mc.rs
Maja Bjeloš

Činjenice je, međutim, ukazuje sagovornica "Vesti", da se bilateralna vojna saradnja dogovara na godišnjem nivou, odnosno da se planira mesecima unapred.

- Da neko ne bi pomislio da Rusi ad hok šalju transportere i vojnike u Srbiju i da se namerno prkosi NATO-u - dodaje ona.

Ne čudi otud što je šef srpske diplomatije Ivica Dačić bio veoma oštar kada su ga novinari povodom vojne vežbe sa Rusima upitali kako će na to reagovati Zapad.

- Mi imamo dve vežbe sa Rusijom godišnje, a 20 ili 30 sa NATO-om i ostalima. I smetaju im i te dve. Pa dajte, najbolje onda da ukinemo i te dve. Mi ćemo da pravimo vojne vežbe i da sarađujemo s kim god hoćemo. Srbija je samostalna, nezavisna i vojno neutralna zemlja - rezignirano je reagovao šef srpske diplomatije.

Komentarišući zašto se uvek postavlja pitanje hoće li se Zapad naljutiti zbog saradnje sa Rusijom, a ne obrnuto, iako je broj zajedničkih vežbi sa Alijansom neuporedivo veći, pukovnik u penziji Goran Jevtović kaže da se Srbija od 2000. u kontinuitetu odriče vođenja nezavisne politike. Pukovnik smatra da je problem i u rezoluciji iz 2006. godine kojom je definisana vojna neutralnost, umesto da je njome utemeljena vanblokovska opredeljenost Srbije.

- Sada Zapad time manipuliše. Vojna neutralnost nije isto što i neutralna država. Ne možete biti vojno neutralni, a politički ili državno svrstani. U ovom slučaju to je taj naš evropski put čiji je verovatno najvažniji segment zajednička spoljna i bezbednosna politika EU, koja je najveći zvanični saveznik NATO-a. I naravno, spočitavaju nam kontakte i dobre odnose sa Rusijom, iako je ta vojna saradnja na minimalnom nivou - izjavio je za "Sputnjik" pukovnik Jevtović.

Političke igre

Maja Bjeloš konstatuje da je domaćoj javnosti nepoznat podatak da bilateralna saradnja Srbije sa SAD, kao vodećom zemljom NATO-a, daleko prevazilazi vojnu saradnju sa bilo kojom drugom državom, pa i Rusijom.
- O tome se ćuti, jer se političari ulaguju biračkom telu koje je, prema svim istraživanjima, protiv ulaska Srbije u NATO - tvrdi ona.

Srbi i u Crnoj Gori

Multinacionalna vežba Slovensko bratstvo 2016 realizovaće se od 3. do 9. novembra na aerodromima i poligonima Vojske Srbije. U taktičkoj vežbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika vojske Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije. Nekoliko dana ranije u Crnoj Gori započela je petodnevna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija Crna Gora 2016. U njoj učestvuje 680 nenaoružanih vojnika iz sedam NATO zemalja i deset partnerskih država, uglavnom iz okruženja, među kojima je i Srbija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.11.2016. 22:01
Свако одржава вежбе са својом браћом, ми са Русима и Белорусима, Милогорци са својом браћом Америма, Албанцима и Хрватима. Куд нестаде онај поносит и праведан народ задојен чојством и јунаштвом, остала само беда од људи без трунке морала, образа и части ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online