Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.10.2016.
18:49
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo slavi zločine OVK

Kosovska skupština usvojila je Deklaraciju o vrednostima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja predviđa da se u narednih šest meseci usvoji Zakon o zaštiti vrednosti OVK i njenog rata za oslobođenje. U tekstu se navodi da je "oslobodilačka borba Kosova predvođena OVK imala za cilj slobodu i nezavisnost naroda Kosova", da je imala odbrambeni i oslobodilački karakter, i da je vođena u skladu s najvišim standardima ratovanja. Navedeno je i da je to "bila borba isključivo protiv vojnih, policijskih snaga i administracije Srbije na Kosovu".

A. Čukić
Za glasao 61 poslanik i niko nije bio protiv

Rezoluciju su pripremili šefovi poslaničkih grupa LDK, PDK, AAK i Inicijative za Kosovo (članovi poslednje tri su već bili na optuženičkim klupama za ratne zločine ili je suđenje u toku), a za njih je glasao 61 poslanik, niko nije bio protiv, dok je 11 članova Samoopredeljenja bilo uzdržano.

Deklaracija je očigledno usvojena kako bi politički vrh u Prištini u javnosti prikupio poene, a nakon presude Dreničkoj grupi dan ranije. Na zatvorsku kaznu osuđen je bivši komandant Glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi (bivši ambasador Kosova u Albaniji i donedavni komandant Bezbednosnih snaga Kosova), zatim komandant operativne zone OVK u Drenici i aktuelni gradonačelnik Srbice Sami Ljuštaku (koga je Euleks pustio iz zatvora da položi zakletvu za gradonačelnika), takođe i gradonačelnik opštine Glogovac Nedžat Demaku i drugi. Svi osuđeni su istaknuti članovi PDK Hašima Tačija, i svi su osušeni zbog okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajućeg i degradirajućeg ponašanja nad Albancima.

Dana kada je donesena rezolucija, nekadašnji komandant OVK Fatmir Ljimaj, danas lider Inicijative za Kosovo, po četvrti put se našao pred sudom zbog ratnih zločina po optužbi za ubistvo dva Albanca u novembru 1998. u glavnom štabu OVK. Specijalno tužilaštvo u Prištini nekadašnjeg komandanta OVK za područje Mališeva, a poznatom po ratnom nadimku Čelik, tereti da nije učinio ništa da spreči ubistvo Ramiza Hodže i Seljmana Binišija. Hodžu su pripadnici OVK proglasili izdajicom i ubili, što je priznao glavni štab OVK. Hodžina porodica je tvrdila da je ubijen jer je kao član LDK Ibrahima Rugove štitio lokalnog imama.

Mlake reakcije

Reakcija međunarodne zajednice na rezoluciju nije oštra kao što se očekivalo. Kancelarije EU na Kosovu i Euleks zajedno su saopštili da bi članovi parlamenta trebalo da se uzdrže od dovođenja u pitanje sudske presude: "U demokratskom društvu, parlament je mesto političke debate o glavnim pitanjima od narodnog interesa. Ova debata ipak mora uvek da poštuje odvajanje pravosudnih, izvršnih i zakonodavnih ovlašćenja, što je osnova demokratije."

Izdajnik Tači

Tokom parlamentarne rasprave povodom deklaracije, poslanik Ljimajeve Inicijative za Kosovo Zafir Beriša zatražio je da se Hašim Tači proglasi izdajnikom i optužio ga da je glavni krivac za najnovije presude bivšim pripadnicima OVK. Takođe, zamenika kosovskog premijera Hajredina Kučija je optužio da je bio srpski policajac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online