Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.11.2016.
08:37
Sputniknews, Vestionline A

Kakav je to atentat ako je lako rešiv?

"Sve zavere, uspešne i neuspešne, nikada se ne otkriju do kraja", kaže za Sputnjik autor upravo objavljene monografije "Politički delikti - atentat i pobuna", stručnjak za oblast bezbednosti Goran Matić, koji smatra da su očekivanja od obaveštajnih službi prevelika.

Tanjug
Sve zavere se nikada ne otkriju do kraja: Aleksandar Vučić

Neki od ministara su arsenal oružja pronađen u blizini porodične kuće srpskog premijera Aleksandra Vučića odmah okarakterisali kao pokušaj atentata, a sam premijer rekao je da će o tome imati stav tek kada dobije rezultate istrage.

U razgovoru za Sputnjik Matić kaže da su se ne samo u periodu stvaranja moderne države u 17. veku, već i kasnije, do jačanja institucija u 19. veku, pobune i prevrati rešavali atentatima. Izvrši se atentat, eliminiše se vladar i dođe nova dinastija na vlast, konstatuje on.

- Političko ubistvo je ubistvo iz političkih motiva, a atentat ubistvo vladara s ciljem da se postigne prevrat u državi, da dođe neka nova struktura na vlast - objašnjava profesor Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, ističući da je prema krivično - pravnoj teoriji ubistvo predsednika vlade Zorana Đinđića klasičan atentat.

On, međutim, napominje da je za sve političke delikte, uključujući politička ubistva, pobune i prevrate, zajedničko što samom činu prethodi udruživanje, zavereničko prevratničko delovanje sa jednom ideološkom platformom.

- Na kraju dođe do odabira sredstava kojima će se nasilnim putem suprotstaviti vlasti. Političkom nasilju se pribegava onda kada se proceni da će ono imati najviše rezultata - kaže Matić.

Na pitanje kako mu iz te vizure izgleda najnoviji događaj u Jajincima, on ističe da je to još događaj pod istragom.

- Vrši se istraga svih okolnosti odakle se tu pojavilo oružje i osim medijskih izjava još nemamo ono što se zove sudski utvrđena istina da bi to mogli relevantno da komentarišemo. Ali ima jedan drugi problem. Sve zavere, i uspešne i neuspešne, nikada se ne otkriju do kraja - naglašava autor knjige o atentatima i pobunama.

Ovaj slučaj će, smatra on, biti vidljiv i jasan tek kada prođe neko vreme i kada se utvrde sve okolnosti. Bez obzira na sve aktivnosti ministarstva unutrašnjih poslova i drugih organa, ne može se sada imati jasna vizura događaja i ko je sve u njega umešan, sa kojih strana. Da li je to uticaj stranih obaveštajnih službi, da li nekih kriminalnih grupa.

- Videli smo da je ubistvo premijera Đinđića bilo organizovano od strane kriminalnih grupa Zemunskog klana, kako je utvrđeno u sudskoj presudi. Ali imate i osporavanja te presude i od strane teoretičara i advokata, tako da još uvek formalna istina nije pronađena onako kako bismo svi mi želeli - kaže Matić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online